A világ legnagyobb fényképe

0

A Legacy Photo Projekt néven tevékenykedő amerikai művészcsoport közös alkotása az a nemrég kiállított fénykép, mely joggal pályázhat a világ legnagyobb fotográfiája címre. A képet a világ jelenleg legnagyobb lyukkamerájával sikerült elkészíteni, ami nem más, mint egy F-18 vadászrepülőgép hangár. A 13,71 x 48,76 x 24,38 méteres épület belsejét szinte teljesen fénymentessé tették egy 6 mm átmérőjű lyuk kivételével. A beszűrődő fény a hangár szemközti falán lévő, emulzióval bevont muszlin anyagra vetült. A kb. 80 liter, fekete-fehér emulziót kézzel vitték fel a 9,62 x 33,83 méteres textilre.

Az expozíció időtartama 35 perc volt. A végeredmény egy közel háztömb nagyságú negatív fotó, ami a hangárral szemben lévő repülőtér épületeit ábrázolja. Előhívásához több mint 2700 liter előhívóra és 5400 liter fixír folyadékra volt szükség.

A kép készítői szerint „Az óriás fotó egy felkiáltójel a filmes fotózás korszakának végére, egy jelzés azon az útkereszteződésen ahol a fotográfia a film irányából a pixelek felé fordul”.