Fullframe Nikon D700

0

A Nikon – 10 hónappal a professzionális, 36×23,9 mm méretű CMOS képérzékelővel ellátott D3 bejelentése után – ma lerántotta a leplet új, szintén fullframe képkockájú D700-ról. Így a gyártó e kategóriában már két fényképezőgéppel képviselteti magát.

A Nikon D700 tulajdonképpen a D3 olcsóbb, kevesebb szolgáltatással felszerelt, gazdaságosabb változatának tekinthető.
A D700 legfontosabb része, vagyis a szenzora megegyezik a D3-éval, de más funkciókban és szolgáltatásokban eltérések tapasztalhatók. Nézzük át röviden a D700 jellemzőit a D3-mal szemben:

  • enyhén kisebb a kereső lefedettsége (95%, 0,72×; D3: 100% 0,7×)
  • lassabb, de még így is remek sorozatmód (max. 8 kép/mp, D3: max. 9 kép/mp)
  • 150 000 expozícióra tervezett zárszerkezet (D3: 300 000 expozíció)
  • Beépített i-TTL vaku 17-es kulcsszámmal (ISO200, m), vakupapucs és szinkron kimenet (D3: csak vakupapucs és szinkron kimenet)
  • opcionális MB-D10 portrémarkolat (D3: integrált portrémarkolat)

Újdonság viszont a szenzor pormentesítő rendszere, amely nagy frekvenciájú rezgésekkel rázza le a képérzékelőre tapadt porszemeket.

Az FX formátumú képérzékelő felbontása továbbra is 12 millió képpont, pixelei 8,45 mikronosak, mikrolencséi hézagmentesen kerültek fel a szenzorra, amely jó hatással van a fényérzékenységre. A gép érzékenysége ISO200 és ISO6400 között állítható, de kiterjeszthetjük ISO100 vagy ISO25600-ra.
A sorozatfelvétel sebessége 5 kép/mp, amely opcionális MB-D10 markolat és EN-EL4a akkumulátor használata során 8 kép/mp-re gyorsítható.

A Nikon D700 várhatóan 2740 € körüli nyitóáron lesz megvásárolható, idén júliustól.

A Nikon D700 főbb jellemzői:

  • 12,1 megapixeles felbontású Full frame (teljes Leica képkocka méretű) FX CMOS érzékelő
  • DX objektívekkel automatikus átkapcsolás 5,1 megapixeles felbontásra
  • 3:2 és 5:4 képarány
  • ISO 200-6400 (kiterjesztett ISO100, ISO 12 800 és ISO25 600) érzékenység
  • maximum 8 kép/mp sorozat (teljes képkockán)
  • 3” LCD kijelző, VGA felbontással, 170 fokos betekintési szöggel
  • 0,12 mp indítás utáni készenlét
  • 0,041 mp kioldási késedelem
  • 0,074 mp tükör elsötétedési idő
  • fényképezési helyzetfelismerő rendszer
  • képszabályozási funkció
  • aktív D-lighting
  • szenzortisztítás
  • 51-pontos (15 kereszt típusú f/5,6-tól) AF rendszer
  • élőkép (live view) lehetőség, autofókusszal
  • EXPEED képfeldolgozó rendszer
  • 14 bites A/D konverzió
  • HDMI kimenet
  • por- és cseppálló váz
  • 150 000 expozícióra tervezett kevlar/szénszálas zárszerkezet
  • opcionális MB-D10 portrémarkolat
  • opcionális WT-4 vezetékes és vezetéknélküli hálózati (LAN, WiFi) csatlakozás
  • AF rendszer finomhangolása globálisan vagy 20 eltárolt objektívnél külön-külön
  • továbbfejlesztett funkció gomb
  • saját menü
  • virtuális horizont

Sajtóközlemény:

A Nikon az új D700 modellel tovább bővíti FX-formátumú digitális tükörreflexes fényképezőgépeinek választékát

Amszterdam, Hollandia, 2008. július 1. – A Nikon Europe örömmel jelenti be vadonatúj, FX-formátumú digitális tükörreflexes fényképezőgépét, a 12,1 megapixeles Nikon D700 modellt, amely kisebb formátumban, még több fotós számára lehetővé teszi a Nikon D3 elismert képminőségének élvezetét.

„A Nikon D3 egy csapásra meghódította a gyorsan mozgó témák fényképezésére specializálódott iparágat, és számos profi fotóst arra ösztönzött, hogy márkát váltson – a D700 fényképezőgéptől a trend folytatódását várjuk” – mondta Robert Cristina, a Nikon Europe professzionális termékekért és szolgáltatásokért felelős menedzsere. Hozzátette: „A D700 kitűnő teljesítményt nyújt különösen gyenge fényben és nagy kontrasztú megvilágítás esetén egyaránt – manapság ezek jelentik a fényképezőgépek megítélésének fő szempontjait –, és megerősíti a Nikon folyamatos törekvését a jövő képalkotási igényeinek való megfelelésre.”

D3 DNS
A D700 megörökölte a D3 fényképezőgép „nélkülözhetetlen” képminőségét. A készülék ugyanazokra az alapvető technológiákra épül, így például nagy érzékenységű, nagy képponttávolságú, 12,1 millió tényleges pixelszámú CMOS-képérzékelővel és résmentes mikrolencse-elrendezéssel büszkélkedhet, melyek széles ISO érzékenység-tartományban világos, tiszta képfájlokat eredményeznek. Nagy sebességű, innovatív EXPEED képfeldolgozó rendszerének, 14 bites analóg-digitális konverziójának és 16 bites képfeldolgozási útvonalának köszönhetően a D700 biztosítja a jelentős mértékű nagyítási és leképezési arány eléréséhez szükséges részletességet és egyenletes átmenetet.

Mozgásban az FX
A D700 ideális választást jelent azok számára, akiknek olyan, tökéletesen kézbe illő digitális tükörreflexes fényképezőgépre van szükségük, amellyel mozgás közben is kitűnő fényképeket készíthetnek, és nem kell lemondaniuk a készülék tartóssága, valamint a környezeti hatásokkal, például a nedvességgel és a porral szembeni ellenállósága iránt támasztott igényekről. A D700 képérzékelő-tisztítás funkcióval is rendelkezik, amely magas frekvenciájú rezgésekkel csökkenti a képérzékelő felületén előforduló porosodást. A kisméretű 1500 mAh kapacitású EN-EL3e lítium-ion akkumulátorral gyors, 5 kép/mp képtovábbítási sebesség érhető el, amely a külön megvásárolható, és a nagy teljesítményű, 2500 mAh-s EN-EL4a akkumulátor használatát lehetővé tevő MB-D10 elemtartó markolattal igény szerint akár 8 kép/mp sebességre növelhető. Ennek köszönhetően a D3 és a D300 modellt már használó fotósok teljesen azonos forrásból biztosíthatják készülékeik tápellátását. Az új modell remek újdonsága a praktikus, beépített, automatikusan felnyíló i-TTL vaku, amely 24 mm-es objektív látószögének megfelelő fedettséget biztosít, és tökéletesen alkalmas diszkrét vakus fényképezéshez olyan esetekben, amikor külső vaku használata kényelmetlen lenne.

Nagyszerű fényképek
Vonzó ára ellenére a D700 kiváló funkciók átfogó tárházát biztosítja kompromisszumok nélkül; ezek közé tartozik a kiemelkedően gyors, mindössze 40 ezredmásodperces kioldási késedelem, a tökéletes pontosságáról híres, 51 pontos MultiCAM3500 AF-rendszer, a DX-kivágás mód és a kontrasztérzékelő AF-et alkalmazó Élő nézet (LiveView), amelyet az új modell a D3 és a D300 fényképezőgépnél már jól bevált, nagy felbontású, 7,62 centiméteres (3″) TFT-monitoron jelenít meg. Az FX-formátumú fényképezőgépek egyik legfontosabb jellemzője a kereső által nyújtott élmény, és ezt biztosítandó a D700 keresője kiváló, tömör üvegből készült pentaprizmájának, 95%-os képfedésének és állítható LED-es AF-pont megvilágításának köszönhetően világos, zavartalan képélményt kínál. A fényképezőgép új, intelligens funkciója Élő nézet módban megjeleníti a Virtuális horizont szintjelzőt, melynek segítségével a fotós meghatározhatja a kézben tartott készülék tájolását.

Amire a NIKKOR objektívek mindig is vártak
A D700 készüléket a jövő igényeinek megfelelően, azonban a múlt tapasztalatainak figyelembevételével tervezték. A Nikon legelső NIKKOR objektívjeinek 75. évfordulóját ünnepli, és idáig több mint 40 milliót adott el belőlük. Az intelligens képfeldolgozó technológiák révén, melyek lehetővé teszik a periférikus megvilágítás (vignettálás) és a kromatikus aberráció szabályozását, a fotósok újból felfedezhetik a meglévő NIKKOR F bajonettzáras objektívjeikben rejlő kreatív lehetőségeket. A kezdő fotósok számára a Nikon folyamatosan bővülő Teljes Képalkotó Rendszere objektíveket, vakukat, szoftvereket és tartozékokat kínál, amelyek most és a jövőben teljes körű megoldást nyújtanak bármilyen fényképezési problémára.

D700 Fő jellemzők

A Nikon által kifejlesztett nagy képérzékelő; 12,1 tényleges megapixel
A D700 FX-formátumú CMOS-képérzékelővel rendelkezik, melynek érzékelőterülete 36,0 (vízszintes) x 23,9 (függőleges) mm. Széles érzékenységi tartományban kiváló képminőséget biztosít, továbbá olyan előnyöket kínál, mint például a nagy pixelszám, melynek révén magas jel/zaj arány és széles dinamikatartomány érhető el; egy belső optikai elem, amely a fény hatékonyabb kihasználását teszi lehetővé; valamint a továbbfejlesztett áramköri elrendezés, melynek köszönhetően hatékonyan növelhető a képpontok által kibocsátott elektromos jel erőssége. A nagy sebességű, 12 csatornás adatkiolvasás lehetővé teszi 12,1 megapixel felbontású képek gyors, kb. 8 kép/másodperc sebességű sorozatfelvétellel történő rögzítését (MB-D10 elemtartó markolat és EN-EL4a lítium-ion akkumulátor használatával),

Széles érzékenységi tartomány
A D700 normál beállítás esetén különösen széles, ISO 200–6400 érzékenységi tartományt biztosít. Nemcsak alacsony, hanem magas, pl. 6400-as ISO beállítás esetén is kitűnő képminőséget nyújt. Ráadásul az érzékenységet HI 0.3, HI 0.5, HI 0.7 vagy HI 1 (ISO 12 800 egyenérték), HI 2 (ISO 25 600 egyenérték) értékre növelve, illetve Lo 1 (ISO 100 egyenérték), Lo 0.7, Lo 0.5 és Lo 0.3 értékre csökkentve további felvételkészítési lehetőségek nyílnak meg Ön előtt.

Gyorsaság és teljesítmény
A fényképezőgép indítása, a Nikon D3 modelljéhez hasonlóan, csupán 0,12 másodpercig tart, a kioldási késedelem pedig mindössze 40 ezredmásodperc*. A sorozatfelvétel sebessége EN-EL3e lítium-ikon akkumulátor használata esetén kb. 5 kép/másodperc, MB-D10 elemtartó markolat és EN-EL4a lítium-ion akkumulátor használatával pedig kb. 8 kép/másodperc. A Nikon D700 kompatibilis a következő generációs, nagy sebességű UDMA-memóriakártyával is, amely 35 MB-os rögzítési sebességet tesz lehetővé.
* A 2007. augusztusában életbe lépett, új CIPA-szabványnak megfelelően.

EXPEED képfeldolgozó rendszer
A Nikon modern EXPEED digitális képfeldolgozás koncepciója a vállalat sokéves fennállása során összegyűjtött tapasztalatokra, valamint az ez idő alatt kifejlesztett és optimalizált technológiai megoldásokra épül. Különböző funkciók széles választékát teszi elérhetővé, melyek tökéletes képminőséget és nagy képfeldolgozási sebességet garantálnak.

Fényképezési helyzetfelismerő rendszer
Az 1005 képpontos RGB-érzékelő továbbfejlesztésének köszönhetően a készülék az érzékelő adatait felhasználva állítja be az automatikus expozíció és az automatikus fehéregyensúly optimális értékét, és hajtja végre az automatikus élességállítást. Az automatikus élességállítás 3D követés funkciója, amely szintén a Fényképezési helyzetfelismerő rendszeren alapul, követi a téma mozgását a képen belül, és annak megfelelően, automatikusan vált a különböző AF pontok között. A rendszer növeli az automatikus élességállítás és az automatikus fehéregyensúly-beállítás pontosságát is.

Képszabályozási rendszer
A Képszabályozási rendszer lehetővé teszi, hogy az amatőrtől a profiig minden fotós olyan képeket készítsen, amelyeket magának elképzel – néhány egyszerű beállítás és módosítás segítségével. Adott beállításokkal még különböző típusú fényképezőgépek esetén is azonos képtónust lehet létrehozni. A Képszabályozási rendszer négy alapvető beállításcsoportot (szabványos, semleges, élénk, monokróm) kínál a kép jellemzőinek (képélesítés, tónuskompenzáció, fényerő és színtelítettség) könnyű módosításához.

Aktív D-Lighting
Az Aktív D-Lighting használatakor a fotós a felvételkészítés előtt megadhatja, hogy a funkció milyen intenzitással működjön (automatikus, magas, normál, alacsony, nincs változás). A hagyományos kompenzációs eljárás helyett, ami csak a dinamikatartományt bővíti ki, a funkció helyi tónusvezérléssel éri el a megfelelő kontrasztot, ezáltal kijavítja a kiégett csúcsfényekkel és túl sötét árnyékokkal rendelkező képeket.

Sűrűn elhelyezett 51 pontos AF-rendszer
A D700 Multi-CAM 3500FX automatikus élességállítási érzékelőmoduljának 51 AF pontja van. A középen található tizenöt kereszt típusú érzékelő már f/5,6 rekeszértéknél képes a téma érzékelésére. Az AF pontok működése összekapcsolódik a Fényképezési helyzetfelismerő rendszerrel, így a témaérzékelés és az élességkövetés még kiemelkedőbb lehet. Egy AF pont választható az 51 vagy 11 fókuszpont közül. Dinamikus AF mező módban 9, 21 vagy 51 AF mező közül választhat. Az 51 pontos opció a 3D követés mód használatát is lehetővé teszi; ilyenkor a rendszer automatikusan vált egyik fókuszpontról a másikra, hogy az élességet mindig pontosan a témán tartsa. Az automatikus AF mező mód az AF pontok kiválasztásakor nagyobb hangsúlyt ad a téma pozíciójának.

Válasszon a kétféle Élő nézet mód közül
Élő nézet módban fényképezés közben is ellenőrizheti a témát és a kompozíciót az LCD-monitoron. Kézi módban, ahol a felvétel előtt újrakomponálhatja a képet, a szabványos TTL fázisérzékelő AF működik, amely mind az 51 AF pontot használja, beleértve a 15 kereszt típusú érzékelőt is. Az Állvány mód pedig abban segít, hogy mozdulatlan téma és állvány használata esetén tökéletesen pontos legyen az élességállítás. Ebben a módban a fókuszsíkban működő kontrasztérzékelő AF állítja be az élességet a meghatározott területen belüli kívánt pontra. A képek távoli megtekintése, valamint a távoli élességállítás és felvételkészítés is vezérelhető számítógépről (vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolattal).

DX-kivágás mód
A Nikon D700 használatakor választhat az FX-formátum (36 x 24) vagy a DX-formátum (24 x 16) között. Ha DX NIKKOR objektívet helyez fel, a fényképezőgép automatikusan a DX-formátumot választja ki. DX-formátum esetén az érzékelő által nem lefedett terület automatikusan kitakarva jelenik meg a keresőben.

Nagy felbontású, 7,62 centiméteres VGA LCD-monitor széles megtekintési szöggel
A rendkívül nagy felbontású [920 000 képpontos VGA (640 x 480)], 7,62 centiméteres LCD-monitor edzettüveg-borítással és 170°-os megtekintési szöggel rendelkezik. A nagyméretű monitoron a visszajátszás közben kinagyított felvételek élessége kiválóan ellenőrizhető. A széles megtekintési szög jóvoltából az Élő nézet funkció Kézi módjában is könnyű megkomponálni a képeket.

A kereső képfedése 95% – 0,72x-es nagyítás FX-formátumban
A fix betekintési távolságú pentaprizmás kereső fénytörési mutatója nagy, képfedése 95% és 0,72x-es nagyításra képes. 51 képernyőre vetíthető AF ponttal és kompozíciós ráccsal rendelkezik. A betekintési távolság 18 mm ( –0,1 m-1), a dioptriaszabályzás tartománya –2 – +1m-1.

A képérzékelő tisztítása
Négy különböző frekvenciájú rezgés megremegteti a képérzékelő előtt található optikai aluláteresztő szűrőt, így távol tartja tőle a porszemcséket. Ez a funkció a fényképezőgép minden egyes be- és kikapcsolásakor automatikusan bekapcsol, illetve a menüben kézzel is aktiválható.

Beépített vaku vezérlő funkcióval
A kb. 17-es kulcsszámmal (m, ISO 200, 20°C) és 24 mm-es objektívnek megfelelő képfedéssel rendelkező beépített vaku támogatja az i-TTL vakuvezérlést, amely pontosabban képes kiértékelni a vakuexpozíciót, és ezáltal jobb minőségű képeket készít. A beépített vaku támogatja a Nikon Kreatív Megvilágítási Rendszert; vezeték nélküli fővakuként/vezérlőként funkcionálva legfeljebb két segédvaku-csoportot képes irányítani a Fejlett vezeték nélküli megvilágítás használatakor.

Strapabíró kialakítás
A magnéziumötvözetből készült külső borítás, hátsó váz és tükörház egyszerre teszi rendkívül könnyűvé és nagyon tartóssá a gépet. Szoros gyűrűs tömítés védi az illesztéseket, amely hatékonyan ellenáll a pornak és a nedvességnek.
A Nikon által kifejlesztett és gyártott záregység új anyagból (szénszál és Kelver keveréke) készített zárlamellákat használ. A D700 záregységét teljesen összeszerelt fényképezőgépeken tesztelték több mint 150 000 cikluson keresztül, a legkeményebb körülmények között. Az önellenőrző zár folyamatosan figyeli és korrigálja a saját működési pontosságát.

MB-D10 Multi-Power elemtartó markolat (külön beszerezhető)
A külön beszerezhető MB-D10 elemtartó markolat 1 db Nikon EN-EL4a/4/3e lítium-ion akkumulátorral vagy 8 db AA-méretű elemmel/akkuval működik. Saját exponálógombja, AF-ON gombja, választógombja, valamint fő- és segédtárcsája van. A markolat a fényképezőgépre szerelve kb. 8 kép/mp* sebességű, gyors sorozatfelvételre képes 12,1 megapixeles képek esetén.
* EN-EL4a lítium-ion akkumulátor használata esetén.

Az exkluzív WT-4 vezeték nélküli jeladó (külön beszerezhető)
A WT-4 támogatja a vezetékes LAN (10BASE-T, 100BASE-TX) és a vezeték nélküli LAN (IEEE 802.11b/g, 11a) szabványokat, és kiskép móddal is rendelkezik. Egy számítógép legfeljebb öt fényképezőgéphez csatlakoztatható, és képes megjeleníteni az azokkal készített felvételek kisképeit, majd letölteni a kiválasztott képeket. A külön megvásárolható Nikon Camera Control Pro 2 szoftver segítségével lehetővé válik a távvezérelt képmegtekintés és felvételkészítés is.

Az automatikus élességállítás finomhangolása
Két módszer is alkalmazható. Egyedi módosítás esetén az éppen csatlakoztatott objektívnek megfelelő kompenzációt alkalmaz a rendszer, amennyiben az objektív típusa regisztrálva van. Egységes módosítás esetén az éppen csatlakoztatott objektívtől függetlenül ugyanazt a kompenzációt alkalmazza a rendszer. Legfeljebb 20 objektívet regisztrálhat.

Javított funkciógomb
Az exkluzív funkciógombon felül ez a funkció az Ellenőrző gombhoz és az AE/AF-rögzítés gombhoz is hozzárendelhető, ami optimálisan rugalmassá teszi a használatát. Ezen felül a funkciógombhoz hozzárendelhető a NEF és JPEG fájl közös mentését szabályozó beállítás is.

HDMI-videokimenet (HDTV) támogatása
A Nikon D700 megfelel a HDMI (High-Definition Multimedia Interface, nagy felbontású multimédia interfész) 1.3a verziójának, amely a video- és audiojelek átvitelének globális szabványa. A HDMI-kimenet csatlakozója C-típusú mini csatlakozó.

Információk kijelzése
Az LCD-monitoron különböző felvételi információk jelennek meg, például a záridő és a rekesz értéke. A megjelenített karakterek színe a környezeti fényhez igazítható: lehet fekete, ha világos helyszínen tartózkodik, és fehér, ha sötét helyszínen nézi a monitort. A két állapot közötti automatikus váltás is beállítható.

Saját menü
A Saját menüben egy sor beállítás megadható és rendezhető, oda felvehető, illetve onnan törölhető.

Elektronikus virtuális horizont
A vázba épített érzékelő segítségével a fényképezőgép megméri a saját helyzetét a vízszinteshez képest, és megjeleníti az LCD-monitoron.

A mellékelt szoftvercsomag CD-ROM-on megtalálható a Nikon Transfer és a ViewNX szoftver
A ViewNX képnézegető alkalmazás a felvételek gyors megjelenítésére használható, a Nikon Transfer programmal pedig a képek egyszerűen átvihetők számítógépre.