Nikon Capture NX2

0

A Nikon Capture NX a gyártó prémium kategóriás RAW feldolgozó és képszerkesztő programja. A többnyire külön megvásárolható szoftverből most új verzió jelent meg.

A Nikon Capture NX2 újdonságai közül

  • a kijelölés megkönnyítése,
  • az automatikus retusálás ecset,
  • a csúcsfények és árnyékok kezelése,
  • új kezelői felület.

A Capture NX2 próbaváltozata letölthető a Nikon oldaláról, melyet 60 napig használhatunk. Mivel az NX2 egy teljesen új változat, a korábbi szoftver kulcsok nem használhatók. Ezeket június 20-tól lehet beszerezni a Nikon képviseletektől.

Sajtóközlemény:

A Nikon bemutatta vadonatúj képszerkesztő szoftverét
Capture NX2: többet tud és könnyebben használható

A Nikon Europe örömmel jelentette be Capture NX2 nevű, új képszerkesztő szoftverét. A 2006-ban piacra dobott és azóta bizonyított Capture NX frissítéseként bemutatott Capture NX2 még többet tud, és még könnyebben használható, mint az elődje. Olyan fotósoknak tervezték, akik egy értelemszerűen kezelhető szoftverrel gyors és kényelmes képjavító műveleteket szeretnének elvégezni.

A sokat dicsért Színes vezérlőpontok mellett az új verzióban megtalálható a Kijelölési vezérlőpont is, amellyel a felhasználó szelektíven, csak egy meghatározott területre is alkalmazhatja a különféle módosításokat (például az Élesítő maszkot vagy a D-Lighting funkciót), majd ezek hatását azonnal ellenőrizheti a monitoron. Az Automatikus retusáló ecsettel egyszerű egérmozdulatokba kerül a porszemcsék okozta foltok eltávolítása a képről. Egy kijelölt terület kitöltésekor a szoftver érzékeli és alkalmazza a természetes hatás eléréséhez szükséges optimális arányokat. A feltételezett munkafolyamaton alapuló munkaterületek és a javított Szerkesztési lista még hatékonyabb kezelhetőséget és bővebb önkifejezési lehetőséget kínálnak.

Ludovic Drean, a Nikon Europe B.V. szoftver-termékmenedzsere a következőket mondta: „Miután rengeteg értékes visszajelzést kaptunk a Capture NX felhasználóitól, kifejlesztettük a szoftver következő generációját. Az új verzió kiérlelt megoldásaival megfelel a nagy igényű fotósok elvárásainak is, akik minőségbeli kompromisszum nélkül, könnyűszerrel érhetnek el fantasztikus eredményeket.

Fő új jellemzők

Kijelölési vezérlőpont
Az Élesítő maszk, a D-Lighting és más képjavító műveletek egyetlen kattintással alkalmazhatók csak egy kiválasztott területre is. A Kijelölési vezérlőpont felismeri a felhasználó által módosítani kívánt területeket. A funkció szinte valamennyi képjavító eszközzel használható, például: D-Lighting, Fényerő, Szín, Élesség, Javítás és Zajcsökkentés.

Automatikus retusáló ecset
A természetesebb hatású képek érdekében az Automatikus retusáló ecset egyetlen egérkattintásra és -mozdulatra eltávolítja a képről a porszemcsék által okozott foltokat, és a környező képpontok színeivel és tónusaival tölti ki a helyüket. Jól használható az emberi arcok és virágok apró tökéletlenségeinek eltüntetésére vagy más nem kívánt elem eltávolítására.

Árnyék/csúcsfény módosítások
A csúszkával egyszerűen módosíthatók az árnyékos és csúcsfényes területek. Ugyanez a hatás úgy is elérhető, ha a szövegdobozba közvetlenül beírja a kívánt értékeket.

Munkaterületek
Az új szoftver négy munkaterületet kínál: Tallózó, Metaadatok, Többcélú és Szerkesztés, ezek között könnyűszerrel lehet váltani is. A munkaterületek a paletta-elrendezéssel együtt menthetők, és később újra megnyithatók. Különféle testreszabható gyorsbillentyűk is rendelkezésre állnak.

Gyors javítás
Ez a funkció különféle gyakran használt eszközök (szintek és tónusok görbe, expozíciókompenzáció, kontraszt, csúcsfények védelme, árnyékok védelme és színtelítettség) kombinációját adja egyetlen ablakban. A hatékonyság növelésére a Gyors javítás funkció egyszerre több műveletet végez el, és valamennyi használt eszköz lépéseit alkalmazza a képrészletek módosításához.

Többféle beállítás egyidejű megnyitása
A különféle képrészletek egyidejű módosításához egy időben több képjavítási művelet is alkalmazható.

Címkék és rangsorolás támogatása (XMP)
Az új program kilenc címkézési típust és ötfokozatú rangsorolást támogat az XMP metaadat-szabványnak megfelelően. Ez a funkció kompatibilis a ViewNX, az Adobe Bridge és a Windows Vista hasonló funkcióival, és a címkék vagy rangsorolás szerinti szűrésre is képes.

Az új funkciók bevezetése mellett a Capture NX2 a meglevőket is tökéletesítette, így a Nikon eddigi leghatékonyabb és leghatásosabb képszerkesztő szoftvere jött létre.

A Capture NX2 kompatibilis a Windows Vistával és XP-vel, valamint a Macintosh OS X 10.4.11 és 10.5.2 verzióival.

Árak és piaci bevezetés
A Capture NX2 2008. június 20-ától vásárolható meg, javasolt kiskereskedelmi ára várhatóan 44 990 forint lesz. A Capture NX előző verzióinak tulajdonosai mindössze 32 990 forintért frissíthetnek Capture NX2-re. Ha a Nikon díjnyertes termékeiről bővebb tájékoztatást szeretne kapni, akkor látogasson el az alábbi webhelyre: www.nikon.hu

előtte…

utána

előtte…

utána

előtte…

utána

előtte…

utána