Kodak EasyShare Z1015 IS

0

A Kodak bejelentette nagy zoomátfogású, Z-szériájának legújabb modelljét az EasyShare Z1015 IS-t, amely a tavaly nyáron bejelentett Z1012 IS utódja. A fényképezőgép elődjéhez hasonlóan 10 megapixeles képérzékelőt kapott, optikája pedig egy 15x zoomátfogású Schneider-Kreuznach Variogon objektív, amely kisfilmes értéken 28-420 mm-nek megfelelő látószöget kínál. Ez a korábbi modellnél nagyobb zoomot és kényelmesebb nagylátószöget jelent. A nagy zoomátfogás mellé természetesen stabilizátor is jár, mely tele állásban, illetve gyengébb fényviszonyok között segít megelőzni a véletlen bemozdításokat és így a kép elmosódását.

A gyártó komoly sebességet ígér a gép leírásában, ami állításuk szerint kategóriájának legjobbja. Ez alkalmasint 0,22 mp alatti késleltetési időt is jelenthet, vagyis a gép akciófotózásra alkalmasabb lehet, mint versenytársai. A készülék érzékenysége ISO80 és 3200 között állítható, de alacsonyabb felbontásban egészen ISO6400 értékig kitolható.

Az EasyShare Z1015 IS-t felszerelték a Kodak legújabb Smart Capture technológiájával is, amely több téren igyekszik egyszerűbbé tenni az automata fotózásra vágyók életét. Ilyen az intelligens témafelismerés, fényképezés vezérlés és képfeldolgozás. Mind a helyzettől és fényképtől függő, automatikus beállításokkal üzemel, így a felhasználónak szinte semmilyen további feladata nem lesz, az exponáló gomb lenyomásán kívül. A készülék rendelkezik arcfelismerő móddal is.

A fényképezőgép alkalmas 16:9 oldalarányú álló és mozgóképek készítésére, mindkét esetben HD felbontások és visszajátszás is használható. A mozgóképek méretének csupán a memória kapacitása szabhat határt. A géphez külön HDTV dokkoló is csatlakoztatható, mellyel 720p és 1080i HD minőségben élvezhető a visszajátszás.

A Z1015 IS több, csoportba rendezett témaprogramot, valamint ötféle színmódot kínál., de aki manuálisan szeretné használni, az elérheti az A (rekesz-előválasztás), S (záridő-előválasztás), vagy M (teljes manuális) üzemmódok bármelyikét. Megválaszthatjuk a fénymérési-, fókusz- és vakumódot. Ezen felül a fehéregyensúly kézi beállítására is lehetőség nyílik. Az expozíció korrekció +/-2 Fé között változtatható, 1/3 lépésközökkel, és élő hisztogramot is használhatunk. A fotós utólag is beleszólhat a képekbe, a lejátszásnál elérhető szerkesztési funkciók segítségével.

A gép 64 MB beépített memóriával rendelkezik, amit SD vagy SDHC kártyákkal egészíthetünk ki. A Kodak EasyShare Z1015 IS ősz elején kerülhet a boltokba, várhatóan 350 dollár körüli bevezető áron.

A készülék főbb jellemzői:

  • 10 megapixeles maximális felbontás
  • 15x optikai zoom (28-420 mm)
  • Schneider-Kreuznach Variogon objektív
  • Optikai stabilizátor
  • Teljes manualitás
  • ISO80-6400 érzékenység
  • Smart Capture technológia
  • Arcfelismerő üzemmód
  • HD videofelvétel és lejátszás
  • 64 MB belső memória (képtárolásra 49 MB)
  • SD/SDHC kártyák támogatása