Panasonic Lumix DMC-LX3

0

Főként a komoly amatőr és professzionális felhasználóknak szánja legfrissebb csúcsmodelljét a Panasonic, mely a DMC-LX2-őt váltja a sorban. A Lumix DMC-LX3 régen látott fényerejű objektívet kapott, amely a teljes zoomtartományban F2,0-2,8 értékek között teljesít. Ilyen objektívvel szerelt gépek már évek óta nem jelentek meg a piacon. Az új Leica DC Vario-Summicron optika egyébként a legmagasabb fokú elvárásoknak is megfelel. A gyártó tökéletes felbontást és 24 mm-nek megfelelő extra nagylátószöge ellenére is alacsony geometriai torzítást és képsarki lágyulást ígér. Zoomátfogása mindössze 2,5x-es, vagyis 24-60mm ekvivalens gyújtótávolság között változik, ami szintén minőségi darabra enged következtetni.

Az új modellben debütál a Panasonic legújabb, High Sensitivity CCD érzékelője, amely az elődhöz hasonlóan 10 megapixeles, vagyis a gyártó nem elsősorban az elérhető legnagyobb felbontásra, hanem itt is a minőségre törekedett. Az új szenzorban sikerült megnövelniük a fotodiódák méretét és áttervezték, kisebbre méretezték a huzalozást és a kiszolgáló elektronikát is. Az eredmény, pixelenkénti nagyobb fénygyűjtő felület, és az elődhöz képest alacsonyabb zajszint, valamint jobb színgazdagság.

A Lumix DMC-LX3 megkapta a legújabb Venus Engine IV képfeldolgozó processzort, makro munkatávolsága pedig a frontlencsétől számítva 1 cm-re csökkent. Az LCD kijelző 3” képátlójúra, felbontásban pedig több mint a duplájára, 460 ezer képpontosra növekedett. A most bejelentett modellkehez hasonlóan ebben a készülékben is megtaláljuk a továbbfejlesztett intelligens automata módot (iA), mely többek között jobb arcfelismerő képességet, háttérfény kompenzációt, intelligens expozíció szabályozást és a legfrissebb újdonságot, a követő fókusz módot is magában foglalja. Utóbbi képes a fókuszban lévő téma folyamatos lekövetésére a teljes képmezőben.

Friss szolgáltatásnak a számít a digitális vörösszem korrekció is, csakúgy mind az ISO 3200-ig szabályozható érzékenység, hiszen a gépet nem csak automata de teljesen manuális módokban is használhatjuk.

A készülék profi jellegét erősíti az egyedi felhasználói beállítások megjelenése, mely eddig inkább a DSLR gépek reszortja volt, valamint a külső vakucsatlakozás lehetősége, hiszen egy vakupapucsot is elhelyeztek a tetején.

A DMC-LX3 ezzel együtt gyorsabb sorozat teljesítményre képes, amit nem csak JPEG, de RAW képformátumnál is bekapcsolhatunk, ahol legfeljebb 3 képig használható, 2,5 fps sebességgel.

Megnövelték a videofelvétel sebességét is, ami 15 fps helyett 24-re változott, az eddig meglévő HD (1280 x 720 pixel) felbontás megtartása mellett. Az előd még nem rendelkezett ehhez illő HD videokimenettel, de az LX3-ban már ilyet is találunk.

A belső memóriát 50 MB-ra növelték, amely mellett SD/SDHC és MMC kártyákkal használható a gép. Az akku egy feltöltésével kb. 320 fénykép készíthető, ami némileg jobb, az előd hasonló teljesítményétől.

A géphez bőrtok, tele- és nagylátószögű konverter, vakupapucsra csatolható optikai kereső és különböző szűrők is megvásárolhatók lesznek.

A Panasonic Lumix DMC-LX3 főbb jellemzői:

  • Panasonic High Sensitivity CCD (alacsonyabb zajszinttel)
  • Max. 10,1 megapixeles felbontás
  • 2,5x optikai zoom (24-60 mm ekv.)
  • F2,0-2,8 fényerejű Leica DC Vario-Summicron objektív
  • Mega O.I.S stabilizátor
  • RAW képformátum, 2,5 fps sorozat lehetőséggel
  • Venus Engine IV
  • Manuális üzemmód
  • Jobb fehéregyensúly finomhangolás
  • iA mód (arcfelismerés és követés, AF követés, háttérfény kompenzáció)
  • ISO80-3200 (automatán: 6400) érzékenység
  • HD videofelvétel (1280 x 720 pixel / 24 fps)
  • Széles oldalarányú, 3” LCD (460 000 pixel)
  • 50 MB belső memória
  • Alacsonyabb fogyasztás
  • SD/SDHC memóriák támogatása

Gyári mintafotók, teljes méretben.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A kompakt digitális fényképezőgépeknél soha korábban nem tapasztalt képminőség: Panasonic Lumix DMC-LX3 F2.0 24 mm-es ultra nagylátószögű * LEICA DC VARIO-SUMMICRON objektívvel

*35 mm-es filmes fényképezőgépnél 24-60 mm-nek felel meg

A Panasonic bemutatja a csúcskategóriájú kompakt digitális fényképezőgépeket felsorakoztató, népszerű Lumix LX sorozat régóta várt új tagját, a DMC-LX3-as modellt.

Az új LX3, amelyet könnyű, kreatív fényképezéshez hoztak létre, két évvel azután kerül piacra, hogy az LX2 lelkes követőkre talált mind a professzionális fotósok, mind a komoly amatőrök körében, nagyszerű képalkotásának, kiemelkedően egyszerű működtetésének és három területen is kiemelkedőt nyújtó rendszerének köszönhetően, melyhez a nagylátószögű objektív, a 16:9-es képarányú CCD és az LCD monitor tartoznak. A Panasonic nagy lépést tett előre az új LX3-sal, hiszen minden alkatrészt továbbfejlesztettek, hogy olyan készüléket alkossanak, melynek teljesítménye minden korábbi kompakt fényképezőgép eredményeit felülmúlja. Röviden szólva az LX3 minden korábbi elképzelést romba dönt a kompakt fényképezőgépek korlátjairól, és jóval magasabb új elvárásokat támaszt teljesítmény, minőség és kreatív lehetőségek vonatkozásában.

Az LX3 szívében található a nagyméretű, különösen érzékeny 1/1.63 hüvelykes CCD, amelyet kifejezetten ehhez a modellhez hoztak létre. A régi képlet, amely a pixelek számával próbálta meghatározni a képminőséget, nem mindig igaz. Általánosságban elmondható, hogy ha két CCD ugyanolyan fizikai mérettel rendelkezik, de eltérő a pixelek száma, a több képpontot alkalmazó modell nem feltétlenül jobb – valójában az a valószínű, hogy nagyobb képzajt fog eredményezni, különösen a kép kevésbé megvilágított területein. Ez a kép sötétebb részein tapasztalható gyengébb képminőség sok bosszúságot okozott a kompakt fényképezőgépek felhasználói körében. A Panasonic az LX3 esetében úgy válaszol erre a problémára, hogy bátran szembemegy az iparágban tapasztalható, minél nagyobb pixelszámra törekvő tendenciával. Ahelyett, hogy a lehető legtöbb képpontot zsúfolnának a gépbe, 10,1 megapixelre korlátozták az LX3 1/1,63 hüvelykes CCD-jén a pixelek számát. Az eredmény egy olyan CCD, amely minden képpont számára bőséges helyet biztosít, miközben kimagasló képminőséget és széles dinamikatartományt kínál, amit a fotodióda méretének maximálisra növelése tesz lehetővé. A Panasonic ezen kívül a periférikus áramköröket és más komponenseket is újraalkotott, hogy tovább csökkentse a zajképződést. Ezek a fejlesztések nagymértékben javítják a képalkotási teljesítményt, az érzékenységet és a színtelítettséget is mintegy 40%-kal megnövelve, a hagyományos, 10 megapixeles kompakt fényképezőgépekhez hasonlítva. * A DMC-LX3-ban található CCD a három képarány – 4:3, 3:2, 16:9 – bármelyikében képes reprodukálni a képeket, így mindig dinamikus, kifejező képeket készíthet nagy látószöggel. Az újonnan hozzáadott Multi-aspect (több képarányú) mód segítségével egyszerre mindhárom képaránnyal elkészítheti a felvételt, hogy fotózás után kiválaszthassa a jelenetet legjobban megörökítő fényképet.

Az LX3 F2.0 24 mm-es különösen nagylátószögű* LEICA DC VARIO-SUMMICRON objektívje is jelentős előrelépést jelent az LX2-höz képest. Az F2.0 objektív mintegy kétszer akkora fényerejű, mint az előző, F2,8-as társa, amit már így is komoly fényerejű objektívnek tartottak. Az F2.0 objektívvel rövidebb záridő mellett lenyűgözően tiszta, éles, bemozdulásmentes képek készíthetők akár gyenge megvilágítás mellett is, ugyanakkor könnyebb alacsony mélységélességet produkálni.

A 24 mm-es ultra nagylátószögű objektív, amely ritka a kompakt fényképezőgépek körében, a kompozíciós lehetőségek széles skáláját nyújtja a fotós számára. A kiváló minőségű LEICA DC VARIO-SUMMICRON objektív minimálisra csökkenti a torzítást még a nagylátószögű tartományban is, így a felhasználó lenyűgöző, élethű, képekkel gazdagodhat, amelyeknek kimagasló a felbontása és részletgazdagsága.

Az LX3 felszereltségéhez tartozik a Panasonic továbbfejlesztett képfeldolgozó LSI rendszere, a Venus Engine IV. Ez a nagysebességű képalkotó eszköz lehetővé teszi, hogy csodálatos, tiszta, alacsony képzajú fényképeket készítsen még nagy érzékenységű beállítások mellett is. A kromatikus zaj és a fényességi (luminancia) zaj, illetve az alacsony és a magas frekvenciájú zaj elválasztásával, és valamennyi zajtípusnál az optimális zajcsökkentési eljárás alkalmazásával a Venus Engine IV kiemelkedő zajkezelést és minimális színelmosódást eredményez.

Az LX3 számtalan olyan funkcióval rendelkezik, amelyek a fotózást élvezetesebbé, egyszerűbbé és kreatívabbá teszik. Az egyszerűen használható Manuális mód nagyobb rugalmasságot és szabadságot biztosít a felhasználónak – ideális azok számára, akik a fényképezés kreatív oldalát szeretnék felfedezni. Az autofókusz funkció révén a felhasználó a készülék tetején található gomb lenyomásával kiválaszthatja, hogy hány autofókusz pont legyen a képmezőben. Ha ugyanezt a gombot a kép elkészülte után lenyomja, ezzel kinagyítja a fókuszált területet, így könnyebben ellenőrizheti a fókuszálás pontosságát. Az LX3 egyéni beállítást lehetővé tevő funkciójával a felhasználó a fényképezőgép hátoldalán lévő gombokhoz tetszőleges feladatokat rendelhet. Ezen kívül a memóriában akár négy beállítás is elmenthető, amelyek az Üzemmód tárcsa segítségével azonnal előhívhatók. A színhőmérséklet is beállítható a fehéregyensúly meghatározásakor, ami a hagyományos, kéttengelyes kiegyenlítéssel együtt még finomabb beállítást tesz lehetővé.

Az LX3 „Filmes” üzemmódot is kínál 6 színes filmtípussal és 3 fekete-fehér verzióval. Ahhoz hasonlóan, amikor a fényképezőgéphez különböző fajtájú filmeket választunk, ezzel a funkcióval a felhasználó még érdekesebb és kifejezőbb képeket alkothat. Az újonnan hozzáadott, többszörös exponálást lehetővé tevő funkcióval a felhasználó művészi hatású felvételeket is készíthet, hiszen akár három felvételt is egymásra fényképezhet, miközben a monitoron a legutolsó képet látja.

A készülék nagyméretű, 7,6 cm-es LCD kijelzővel büszkélkedhet, amelynek 3:2 a képaránya és 460.000 képpontos a felbontása. Teljesítménye kimagasló fotózásnál és a képek visszanézésénél egyaránt. Az új LCD-kijelző nagy fényerejű, jól látható képeket nyújt nagy rálátási szögben. Az Intelligens LCD funkció, amely minden Lumix modell alapfelszereltségéhez tartozik, kényelmes megtekintést tesz lehetővé gyakorlatilag minden helyzetben, mivel a környezeti fényviszonyok megváltozásához automatikusan hozzáigazítja az LCD megvilágítását.

A korábbi modellekkel szemben az egyik legfőbb fejlődést az LX3 elképesztő rugalmassága jelenti. A külön megvásárolható Nagylátószögű konverziós előtét** révén az objektív maximális látószöge még szélesebbre növelhető, egészen 18 mm-ig. A további opcionális kiegészítőkkel, mint amilyen az ND-szűrő** és az új polárszűrő, további képalkotási lehetőségek bontakoznak ki. A csúcsminőségű, alumíniumból készült külső optikai kereső fényes, tiszta megtekintést tesz lehetővé az akkumulátor megterhelése nélkül. Az opcionális GN22 kompakt vaku pedig az LX3-ra újításként felszerelt saruhoz csatlakoztatható. Ezekkel és sok más kiegészítővel a felhasználó az LX3-at hatásos, sokoldalú rendszerré alakíthatja, amellyel olyan mélységben fedezheti fel a fényképezés világát, ahogyan csak szeretné.

A funkcióknak ez a tárháza egyértelműen megkülönbözteti az LX3-at a megszokott kompakt fényképezőgépektől. Az LX3 az egyedüli kompakt fényképezőgép, amelynek képalkotó képességei még a digitális tükörreflexes készülékekkel is felveszik a versenyt. Olyan készülék, amellyel minden alkalommal gyönyörű, nagy kifejezőerejű fényképek készíthetők.

A fekete és ezüst színben kapható modell kitűnő választás kiegészítő (2. vagy 3.) kompakt fényképezőgépnek olyan felhasználók részére, akik már rendelkeznek tükörreflexes géppel. Emellett azonban kifejezetten hosszú távú megoldást jelenthet olyan igényes felhasználók számára, akik a legjobb képminőséget, egyszerű felhasználást, rugalmasságot és kreatív szabadságot igényelnek.

*A 1/2.33” CCD-vel felszerelt Panasonic Lumix DMC-FX35 modellel összehasonlítva.

**DMW-LA4 objektív adapter szükséges hozzá.

1. Nagyméretű, 1/1.63 hüvelykes, 10.1 megapixeles CCD a drámaian megnövelt képminőség érdekében

Az LX3 szívében olyan kulcsfontosságú alkatrész található, amely minden más kompakt fényképezőgéptől megkülönbözteti: ez a 1/1.63 hüvelykes, 10.1 megapixeles CCD. A Panasonic bátran szembefordult azzal a trenddel, hogy minél több pixelt zsúfoljanak minden fényképezőgépbe, és az LX3 nagyméretű, 1/1.63 hüvelykes CCD-jét 10.1 megapixelesre korlátozta. Ez lehetővé tette, hogy minden képpont mintegy 45%-kal nagyobb méretű legyen, mint a hagyományos 10 megapixeles modellek esetében. Az eredmény, hogy az új készülék érzékenysége és színtelítettsége is körülbelül 40%-kal magasabb a korábbi modellekénél, így az LX3 kimagasló képminőséget garantál kiváló érzékenységgel és széles dinamikatartománnyal kombinálva.*

Bár az LX2 is nagyméretű CCD-vel rendelkezett – az 1/1.65″ méretű CCD alig volt kisebb, mint az LX3 1/1.63″ egysége – az LX3 esetében a Panasonic maximálisra növelte a fotodióda méretét, hogy ezzel az érzékenységet mintegy 19%-kal, a színtelítettség teljesítményét pedig nagyjából 15%-kal megnövelje. A Panasonic ezenkívül az LX3-nál a zajképződést is minimálisra csökkentette azzal, hogy a CCD körül újonnan kifejlesztett áramköröket alkalmazott, amelyek javítják az áramellátás folyamatát, és rétegelt felépítést alkotnak. A CCD nagyteljesítményű pufferrel is kiegészült, amely tovább stabilizálja a jeleket, és minimálisra csökkenti a zajtermelődést. Ezek a fejlesztések együttesen 3dB értékkel javítják az S/N arányt. Az LX3 mindezeken felül jelentősen pontosabb színvisszaadást is biztosít gyenge megvilágítás mellett, amikor a zaj jellemzően problémát szokott okozni.

Normális esetben, ha 3:2 vagy 16:9 képarányú képet szeretnénk létrehozni, a készülék a 4:3 arányú képet vágja meg, így az elkészült kép nem használhatja ki a rendkívüli képalkotási lehetőségek minden előnyét. Azonban a DMC-LX3 CCD-je az objektív beállításától függetlenül – 24 mm-től 60 mm-ig – mindhárom képaránnyal, 4:3, 3:2, vagy 16:9 felosztásban is képes a képet reprodukálni, így a felhasználó minden esetben dinamikus, nagy kifejezőerejű képeket készíthet széles látószöggel. Az újonnan hozzáadott Multi-képarány mód segítségével egyszerre mindhárom képaránnyal elkészítheti a felvételt, hogy fotózás után kiválaszthassa a jelenetet legjobban megörökítő fényképet.

*A Panasonic 1/2.33” CCD-vel felszerelt Lumix DMC-FX35 modelljével összehasonlítva.

2. F2.0 kivételes fényerejű, 24 mm-es ultra nagylátószögű*, kiemelkedő minőségű LEICA DC VARIO-SUMMICRON objektív minimális torzítással

Elődjéhez, a DMC-LX2-hez képest fantasztikus előrelépést jelent az LX3 újonnan kifejlesztett F2.0 24 mm-es, ultra nagylátószögű LEICA DC VARIO-SUMMICRON objektívje. Az F2.0 objektív fényereje mintegy kétszerese az F2.8 objektívének, amely maga is nagy fényerejű objektívnek számít. Az új F2.0 objektívvel az LX3 nagyobb zársebességgel készít megdöbbentően tiszta, éles és elmosódástól mentes felvételeket gyengébb megvilágítás mellett is.

A 24 mm-es ultra nagylátószög, amely ritka a kompakt fényképezőgépek körében, a kompozíciós lehetőségek széles skáláját nyújtja a fotós számára. A kiváló minőségű LEICA DC VARIO-SUMMICRON objektív minimálisra csökkenti a torzítást még a nagylátószögű tartományban is, így a felhasználó lenyűgöző, élethű, képekkel gazdagodhat, amelyeknek kimagasló a felbontása és részletgazdagsága. Egy hagyományos 35 mm-es fókusztávolságú fényképezőgéppel összehasonlítva az LX3 adott távolságból mintegy 213%-kal nagyobb területet képes befogni, és még a 28 mm-es nagylátószögű objektívnél is 136%-kal nagyobb a befogható terület.

Az objektív 6 csoportban elrendezett 8 lencsetagot tartalmaz, 4 aszférikus felülettel ellátott aszférikus lencsével. A minimális torzítás, a nagy felbontás, és a minimálisra csökkentett zavaró tényezők, úgymint a kromatikus aberráció, a szellemkép és a becsillanás mind az F2.0 24 mm-es ultra nagylátószögű LEICA DC VARIO-SUMMICRON objektív kompromisszumokat nem ismerő, kivételes képalkotási képességeit bizonyítják.

*35 mm-es filmes megfelelője: 24-60 mm

3. A nagysebességű, kiemelkedő minőségű képfeldolgozó LSI továbbfejlesztett változata a Venus Engine IV

Az új képfeldolgozó rendszer, a Venus Engine IV még fejlettebb jelfeldolgozó technológiát alkalmaz a még jobb minőségű fényképek megalkotásához.

A korábbi modell, a Venus Engine III számára kialakított technológia, a párhuzamos zajcsökkentés mind a luminancia, mind pedig a kromatikus jelfeldolgozó rendszerek esetében még kifinomultabb folyamattal gazdagodott. Először is a luminancia zajt a rendszer két dimenzióban magas és alacsony frekvenciájú zajra választja szét, majd csak a jellemzően problémát okozó alacsony frekvenciájú zajt szünteti meg anélkül, hogy megváltoztatná a nagy frekvenciájú zajt, ami nagyban felelős a felbontásért. Továbbá a különböző színű területek határvonalára vonatkozó információkat aprólékosan eltárolja a szélek pontos meghatározása érdekében, így drámai módon csökken a színek elmosódása. Ezzel nem csupán az érhető el, hogy magas ISO-beállításnál is tisztább lesz a felvétel, hanem az alacsony ISO-érzékenység mellett készült felvételek gyenge megvilágítású területein is hűen visszaadja a részleteket.

A Venus Engine IV emellett kimagaslóan nagy érzékenységű felvételkészítést is támogat, így a DMC-LX3-mal teljes felbontás mellett ISO 3200, és a Magas érzékenység üzemmód alkalmazásával akár ISO 6400 érték mellett is készíthetünk fényképeket, ami elegendő érzékenységet biztosít, hogy csaknem teljes sötétségben is vaku nélkül fotózhassunk.*

A Venus Engine IV az eredetivel megegyező, élethű képek készítését is lehetővé teszi, mivel az Intelligens Exponálás funkció kiegyenlíti a nagyon sötét árnyékokat és a beégett, csúcsfényű területeket. Az új modellben már magas, normál és alacsony beállítással is alkalmazható a funkció, így a körülményekhez és a kívánt eredményhez igazítható.

Többfunkciós képfeldolgozási képességével a Venus Engine IV mindezeken felül kiemelkedő válaszidővel is büszkélkedhet. A rekeszkioldás késleltetése mindössze 0,005 másodperc. Ezzel a gyors reagálással könnyű megragadni a hirtelen adódó fotólehetőségeket. Sorozatfelvétel üzemmódban a DMC-LX3 másodpercenként mintegy 2,5 fényképet képes elkészíteni 10.1 megapixeles teljes felbontással.*** Nagysebességű sorozatfelvételi üzemmódban* pedig hihetetlen módon mintegy 6 fotó készíthető egyetlen másodperc alatt. Korlátlanul készítheti a felvételeket egymás után, egészen addig, amíg a memóriakártya meg nem telik. **** Az újonnan hozzáadott Sorozatos vakuzás üzemmóddal folyamatosan fotózhat a vaku sorozatos felvillanásával *****.

Mindezeken felül a képfeldolgozó rendszer megnöveli az érzékelés pontosságát és a korrekciós hatást mind a kézremegés hatásait kiküszöbölő Mega O.I.S., mind a bemozdulás okozta elmosódást megszüntető Intelligens ISO Vezérlés esetében. A Venus Engine IV segítségével az LX3 az akkumulátor egyetlen feltöltésével mintegy 380 felvételt (CIPA) képes készíteni az energiatakarékosság terén elért fejlődésnek köszönhetően.

*3 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felvételkészítésnél.

**Nem tartalmazza az autofókuszálás idejét.

***Max. 8 kép normál módban / 4 kép nagy érzékenységű módban.

****A sorozatos felvételkészítés sebessége váltózik a memóriakártya, képméret, képtömörítés módja függvényében. A képek száma a memóriakártya méretétől, az akkumulátor állapotától, a képmérettől és a képtömörítés módjától függ.

*****Max. 5 kép 3 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felvételkészítésnél.

4. Intuitív, teljesen manuális működtetés a többfunkciós joystick és a megnövelt kreatív lehetőségek segítségével

A könnyen használható joystick-vezérlés és a praktikus design, amelyek már a korábbi modellnek is sokat dicsért tartozékai voltak, a DMC-LX3-ban is megtalálhatók. A joystick célja, hogy kényelmesebb működtetést tegyen lehetővé, és így a felhasználó a lehető legjobban ki tudja használni a fényképezőgép számos funkciója által kínált technikai előnyöket. A joystickkel beállítható a fókusz, a blende és a záridő, és az expozíciókompenzálás is. A Gyorsmenü gomb lenyomásával és nyomva tartásával pedig akkor is gyorsan és közvetlenül elérhetők a leggyakrabban alkalmazott beállítások, amikor az LCD-n a fotótémát tekinti meg. Az objektív oldalán lévő kapcsolóval gyorsan válthatja a fókuszbeállítást MF, AF és Makró AF között. Amikor manuálisan állítja be a fókuszt, nem csak a fókusztávolság, hanem a DOF (mélységélesség) adatai is megjelennek a zoom beállításának és a blendenyílásnak megfelelően. A készülék tetején található fókusz gombbal közvetlenül kiválasztható az autofókuszálás pontja a teljes képmező bármelyik részéről az egypontos AF vagy a spot AF módszerrel. Ugyanezzel a gombbal a kép visszanézésekor felnagyítható a fókuszált terület.

AF és MF módban is tökéletes részletgazdagságú felvétel készíthető az objektívtől mindössze 1 cm-es távolságban elhelyezkedő tárgyakról is. Megtapasztalhatja a makró felvételek kiemelkedő dinamikáját. AF üzemmódban az újonnan hozzáadott AF-követés funkció automatikusan beállítja a fotóalany élességét az AF mód bekapcsolásakor még akkor is, ha mozgásban van, így könnyebben tud éles, pontosan fókuszált képeket készíteni a megfelelő pillanatban. A fehéregyensúly beállításához az LX3 új színhőmérséklet megjelenítési funkciót kínál az előző modellek 2-tengelyes Fehéregyensúly-beállítása mellett. Egyedi beállítások elmentésére is lehetőség van, így a felhasználó akár négy különböző, gyakran alkalmazott beállítást is elmenthet a memóriában, amelyek később bármikor könnyen előhívhatók az üzemmód tárcsa segítségével.

Ráadásul az LX3 Filmes üzemmódot is kínál, mellyel hat színes és három fekete-fehér filmtípusnak megfelelő beállítás közül lehet választani. Ahhoz hasonlóan, amikor a fényképezőgéphez különböző fajtájú filmeket választunk, ezzel a funkcióval a felhasználó még érdekesebb és kifejezőbb képeket alkothat. A Multi-film (Többfilmes) üzemmód esetében a fényképezőgép maximálisan három képet alkot a RAW fájlból, hogy különböző textúrájú filmek hatását élvezhesse ugyanazon a felvételen. További új funkció a többszörös exponálás, amellyel a felhasználó művészi hatású felvételeket is készíthet, hiszen akár három felvételt is egymásra fényképezhet, miközben a monitoron a legutolsó képet látja.

5. Kimagasló képtisztaság és látvány a nagyméretű 7,6 cm-es, 3:2 képarányú LCD-képernyőn, 460.000 képpontos felbontással

A tiszta, jól látható LCD-kijelző mind 7,6 cm-es méretével, mind pedig 460.000 képpontos felbontásával még kényelmesebb megtekintést kínál a fényképezés alatt és az eredmények visszanézésekor is. Az LX3 modell LCD-jének egyedi 3:2 képaránya már ismert azok számára, akik analóg filmes fényképezőgépekhez szoktak. Az Intelligens LCD funkció érzékeli a környezet fényviszonyait, és automatikusan akár 40%-kal megnöveli az LCD háttérvilágítását, ha a szabadban, fényes napsütésben készülnek a képek, illetve gyenge megvilágítású környezetben a képkockák sebességének beállításával és a kevert pixel leolvasási üzemmód alkalmazásával biztosítja a tiszta látványt ilyen szituációkban is. A fényviszonyok pontos érzékelésével és a fényerő 11 lépcsőben történő, automatikus beállításával ez a funkció minden helyzetben a lehető legtisztább megjelenítést eredményezi az LCD-n többletenergia felhasználása nélkül. Mindezek a funkciók és a széles rálátási szöget biztosító, átalakított kijelző révén a megjelenített képek kitűnően láthatók felvételkészítéskor és az elkészült fotók megtekintésekor egyaránt.

6. Izgalmas lehetőségek, amelyek még élvezetesebbé teszik a fotózást a nagyfelbontás (HD) korszakában

Minden Lumix fényképezőgép képes 1920×1080 pixeles HD (nagyfelbontású) minőségű fényképeket készíteni, amelyek tökéletesen illeszkednek a széles képernyőjű (16:9) DHTV-hez, és a teljes képernyőt kitöltve tekinthetők meg. Az új DMC-LX3 még dinamikus HD videofelvétel rögzítésére is alkalmas 1280 x 720 pixeles felbontásban, 24 képkocka/másodperc sebesség mellett, a WVGA (848 x 480) és normál VGA (640 x 480) mellett***.

Az újonnan hozzáadott HD-komponenskimenetnek köszönhetően lenyűgöző, HD minőségben élvezheti DMC-LX3 készülékével készített fényképeit és filmfelvételeit, és ehhez csak össze kell kötnie a fényképezőgépet a televízióval a külön megvásárolható komponenskábellel (DMW-HDC2).

A DMC-LX3 zenével aláfestett diavetítést is lehetővé tesz. Csak ki kell választania a bemutatandó képeket, és kiválasztani a sorozat hangulatához leginkább illő hangulatot a természetes, lassú, városi és swing opciók közül. Az eredmény egy érzelmekben gazdag diavetítés számos képváltási effektussal és hozzáillő zenével, mindenféle bosszantó állítgatás nélkül. Ha 1920×1080 pixeles HD fotókból állítja össze a diavetítést, az opcionális komponens kábel megvásárlásával zenével kiegészített, lenyűgöző HD diavetítésben gyönyörködhet a nagyképernyős HD televízión.

*Videó (Motion Picture) üzemmódban a felvételi idő hossza az SDHC/SD kártya kapacitásától függ (Maximum 2GB méretű videofelvétel). Ha a videofelvétel minőségénél a HD, WVGA, VGA beállítást választja, javasoljuk, hogy nagy sebességű memóriakártyát alkalmazzon „10MB/s” vagy annál nagyobb sebességgel. Az objektív bizonyos mozgásai hallhatók lehetnek a felvételen.

**Európa esetében a folyamatos videofelvétel maximális hossza 15 perc.

7. Rendszer-fényképezőgéppé bővíthető

Végül, de nem utolsó sorban kitűnő bővíthetősége révén az LX3 valóságos „rendszer-fényképezőgéppé” alakítható. Az opcionális nagylátószögű konverziós előtét (DMW-LW46)* segítségével a maximális látószög egészen a hihetetlen 18 mm-es értékig bővíthető. Az olyan kiegészítőkkel, mint az ND-szűrő (DMW-LND46)* és az új polárszűrő (DMW-LPL46)* tovább bővülnek a képalkotási lehetőségek. A csúcsminőségű, alumínium külső optikai kereső (DMW-VF1) fényes, tiszta megtekintést tesz lehetővé az akkumulátor megterhelése nélkül. Az opcionális GN22 kompakt vaku a készülékre újonnan felszerelt saruhoz csatlakozik.** Ezekkel és sok más kiegészítővel a felhasználó az LX3-at hatásos, sokoldalú rendszerré alakíthatja, amellyel olyan mélységben fedezheti fel a fényképezés világát, ahogyan csak szeretné.

DMW-LW46 nagylátószögű konverziós előtét*
DMW-LND46 ND-szűrő*
DMW-LPL46 polárszűrő*
DMW-LMC46 MC védő*
DMW-LA4 konverziós előtét adapter
DMW-VF1 külső optikai kereső (24mm* *35 mm-es megfelelője)
DMW-CLX3 bőrtok
DMW-CZ18 kameratáska
DMW-HDC2 HD-komponenskábel
CGA-S005 akkumulátor

* DMW-LA4 objektív adaptert igényel.

** Hamarosan kapható lesz a vaku (GN22).

8. További funkciók

Miközben a DMC-LX3 teljes körű manuális vezérlést is lehetővé tesz a haladóbb fotósok számára. A fényképezőgéppel a felhasználó maximális könnyedséggel is készíthet tökéletes felvételeket. Ezt a Panasonic Lumix modelljeinek iA (Intelligens Automata) funkciója teszi lehetővé. iA módban a fényképezőgép végzi el az összes munkát, aktiválja a Mega O.I.S (optikai képstabilizátor), Intelligens ISO Vezérlés, Intelligens Jelenetválasztó, Arcérzékelő és Intelligens Expozíció funkciókat. Ezáltal a felhasználónak már csak a képet kell megkomponálnia, és a kioldó gombot lenyomnia azzal a biztos tudattal, hogy az elkészülő kép gyönyörű, éles és kellően exponált lesz.

Az LX3 összesen 23 motívumprogramot kínál, köztük az új Pin Hole és Film Grain módokat, amelyekkel egyedi, a filmes fényképezőgépekéhez hasonló effektusok és hangulatok adhatók a képekhez. A különböző jelenetmódok széles skálája a felvétel elkészítése előtt megtekinthető az LCD-n. A vakuhoz most első és második redőnyre történő szinkronizálás is beállítható, hogy a jelenetnek megfelelő, apró hatásokkal lehessen gazdagítani a felvételeket.

A Képszintezés (Image Leveling) egy másik olyan funkció, amellyel a felvételek utómunkálatai egyszerűsíthetők le. Ha a felvétel jobbra vagy balra dől, mivel a készüléket a felhasználó nem tartotta egyenesen, a Képkiigazítás funkció kellő mértékben elforgatja, és kiegyenesíti a képet, majd levágja a felesleges széleket *. Az USB csatlakozó támogatja a 2.0 HS szabványt, és a belső memóriát is mintegy 50MB-ra növelték – két további fejlesztés, amitől még kényelmesebb és élvezetesebb az LX3 használata.

A fogyasztási elektronika területén szerzett óriási tapasztalatára építve a Panasonic arra törekszik, hogy új fotográfiai kultúrát hozzon létre innovatív, nagyteljesítményű fényképezőgépek és más fejlett digitális képalkotó termékek megalkotásával.

*Csökken a felbontás.

Részletes műszaki specifikációk a www.panasonic.hu oldalon olvashatók.