Micro FourThirds: cserélhető objektíves kompaktok

0

Az Olympus és Kodak által néhány éve életre hívott Four Thirds rendszer számos tükörreflexes fényképezőgép alapja volt. A már bevált technológia mellé egy újat vezet be hamarosan két legérdekeltebb gyártója az Olympus és Panasonic, melyet Micro Four Thirds névre kereszteltek. Az új rendszer a korábbihoz képest drasztikus méret és tömeg csökkenést tesz lehetővé a fényképezőgépek tekintetében. A Micro Four Thirds 50%-al rövidebb objektívbajonett-szenzor távolságot és 6 mm-el keskenyebb bajonett külső átmérőt tesz lehetővé. A gyártók által forgalmazott 3/4-es objektívek az új technológiás gépeken is használhatók lesznek egy külön adapter közbeiktatásával. A rendszerhez saját objektíveket is terveznek a gyártók.

A Micro Four Thirds ugyanolyan méretű érzékelőt használ majd, mint a meglévő Four Thirds rendszer. Ez 18 x 13,5 mm-t jelent, ami többszöröse a kompakt gépekben használt érzékelőknek. Ezáltal a DSLR fényképezőgépeknél megszokott „zajmentes” képminőség is elérhetővé válik.

Az új technológia a főleg kompakt gépeknél alkalmazott, kontrasztérzékelős autofókusz rendszert használja és ami a legfontosabb, feleslegessé teszi az SLR gépekben megszokott tükörmechanizmus használatát. A Micro Four Thirds tehát nem más, mint a cserélhető objektíves, nagy érzékelős „kompaktok” érkeztének előhírnöke. SLR kereső helyett EVF-et használnak majd a jövőbeni készülékek, a kompaktok minden előnyével egyetemben, ami elsősorban a kis méretet, a kompromisszummentes élőképet és a mozgóképfelvételt jelenti.

Jelen pillanatban még nincs bejelentett Micro Four Thirds technológián alapuló fényképezőgép, de reményeink szerint a szeptemberi Photokina kiállításra már valami kézzelfogható modellel is előáll az Olympus vagy a Panasonic.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Olympus Imaging és a Panasonic bejelenti az új Mikro Négyharmados Rendszer szabványt

Az Olympus Imaging Corporation (Olympus Imaging) és a Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. (Panasonic) a mai napon bejelentették, hogy közösen fejlesztenek technológiákat és eszközöket a “Mikro Négyharmados Rendszer szabványa” számára. Az új szabvány a Négyharmados Rendszer szabványa által a cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek számára nyújtott előnyöket bővíti ki azzal, hogy a méret és súly drámai csökkentését teszi lehetővé. A két vállalat a most létrejött megállapodás értelmében közösen dolgozik majd jelentősen vékonyabb és kompaktabb cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek kereskedelmi előállításán.

A cserélhető objektíves digitális tükörreflexes fényképezőgépek nemzetközi piaca folyamatosan bővül, azonban a digitális fényképezőgépek teljes piacának még mindig csak mintegy 7%-át teszi ki. Tekintve, hogy a cserélhető objektíves tükörreflexes fényképezőgépek jóval nagyobb piaci részesedést élveztek, amikor még a film volt a domináns képrögzítési médium, úgy tűnik, hogy a kategória számára jócskán van még növekedési lehetőség. Mindazonáltal a kompakt digitális fényképezőgépek egyre több funkciót és egyre növekvő teljesítményt kínálnak. A piaci felmérések azt mutatják, hogy a vásárlók azért választják a kompakt modelleket, mert a digitális SLR készülékeket „túl nagynak, nehéznek és bonyolultnak” találják.

Felismerve a piacon érzékelhető trendet, az Olympus Imaging és a Panasonic a Négyharmados Rendszer szabványa alapján vezetett be termékeket, és az iparágban úttörőként látták el a cserélhető objektíves fényképezőgépeket olyan funkciókkal, mint a Live View és a kontraszt-érzékelős autofókusz rendszerek.

Az Olympus Imaging és a Panasonic most a Négyharmados szabványban rejlő lehetőségeket még tovább bővíti amikor a Mikro Négyharmados Rendszer szabványa alapján radikálisan kompaktabb és könnyebb cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek kifejlesztését teszi lehetővé. A Négyharmados Rendszer már meglévő termékskálájával együtt a Mikro Négyharmados Rendszer új termékei révén a vásárlók kiváló cserélhető objektíves digitális fényképezőgép-rendszerek teljesítményét élvezhetik majd.

A Mikro Négyharmados Rendszer szabványának fő megkülönböztető tulajdonságai a Négyharmados Rendszer szabványával összehasonlítva:

  • A bajonett és az érzékelő közötti távolság mintegy 50%-kal rövidebb
  • Az objektív bajonettjének külső átmérője 6 mm-rel kisebb
  • A bajonettnél az elektromos érintkezők száma 9-ről 11-re emelkedett

* A képérzékelő átlómérete megegyezik a Négyharmados Rendszer és a Mikro Négyharmados Rendszer esetében.

A Mikro Négyharmados Rendszer segítségével a felhasználók sokkal kompaktabb fényképezőgép vázban jutnak hozzá a Négyharmados Rendszer 4/3-os érzékelőjének kiemelkedő képminőségéhez, és az objektívek is jelentősen kompaktabbak lesznek, különösen a nagylátószögű objektívek és a nagyerejű zoomok esetében. Az új Mikro Négyharmados Rendszer az objektív csatlakozásánál nagyobb számú elektromos csatlakozót is tartalmaz, így a készülékeket a jövőben új funkciókkal lehet majd bővíteni.

Ezenkívül a felhasználók adapter segítségével meglévő Négyharmados Rendszerű objektívjeiket felszerelhetik majd a Mikro Négyharmados Rendszer vázaira.

A későbbiekben az Olympus Imaging és a Panasonic közösen dolgozik majd a Négyharmados és a Mikro Négyharmados Rendszer technológiáinak és készülékeinek kifejlesztésén, és a két cég saját üzleti stratégiái alapján fejleszti és vezeti be a szabványoknak megfelelő termékeket.

Az Olympus Imaging tovább folytatja a Négyharmados Rendszerhez tartozó, cserélhető objektíves digitális fényképezőgépeinek fejlesztését, és emellett a Mikro Négyharmados rendszernek megfelelő objektívek és kiegészítők termékskáláját is kialakítja, illetve olyan Mikro Négyharmados Rendszerű fényképezőgép vázakat alkot meg, amelyek még kisebbek és vékonyabbak, mint a könnyű, kompakt és széles körben elismert Olympus E-410 és E420.

A Panasonic tovább folytatja a Négyharmados Rendszerhez tartozó, cserélhető objektíves digitális fényképezőgépeinek fejlesztését, és emellett kompakt, kis súlyú cserélhető objektíves digitális fényképezőgép-rendszertermékeinek új generációját hozza létre, köztük ultra hordozható fényképezőgép-vázakat, cserélhető objektíveket és kapcsolódó tartozékokat.

A Négyharmados Rendszer Szabványáról

A Négyharmados Rendszer szabványa a tervezési és fejlesztési kereteket szabja meg a digitális technológia teljesítménnyel kapcsolatos lehetőségeit teljes mértékben kihasználó, cserélhető objektíves digitális fényképezőgép-rendszerek számára. A Négyharmados Rendszernek megfelelő fényképezőgépek 4/3-os képérzékelőt alkalmaznak, amely a cserélhető objektíves fényképezőgépektől elvárt magas képminőséget nyújtja olyan formátumban, amely kiemelkedő mobilitást tesz lehetővé. A Négyharmados Rendszer nyílt szabvány, melynek révén a csatlakozó gyártók által előállított vázak és objektívek között lehetséges az információcsere, és egymással kompatibilisan felhasználhatók.