Az első Micro Four Thirds gép: Panasonic DMC-G1

0

A Panasonic bejelentette a Lumix G Micro rendszert, mely a Micro Four Thirds rendszerén alapul. Ezzel egy időben az első Lumix G Micro szériás fényképezőgépről is lerántotta a leplet.

A Micro Four Thirds rendszert az Olympus és Panasonic közösen fejlesztette ki azzal a céllal, hogy olyan cserélhető objektíves fényképezőgépeket készíthessenek, melyek a korábbi digitális tükörreflexes gépekhez képest kisebb méretűek. A korábbi Four Thirds rendszer is kis vázak készítését tette lehetővé, de a további méretcsökkenést akadályozta a bajonettcsatlakozó és a szenzor közötti távolság.

Ennek lecsökkentésével, s a reflex tükör elhagyásával olyan gép készítése válik lehetővé, mely a Four Thirds rendszerben megszokott szenzorméretű, de azon gépeknél kisebbek lehetnek. A tükör elhagyása persze azt is jelenti, hogy a korábbi fázis-különbség érzékelésű AF rendszert is el kell felejteni. Helyét a kompaktoknál már régóta használt kontraszt-érzékelő AF váltja fel.

A Micro Four Thirds rendszerről részletesebben már korábbi hírünkben beszámoltunk.

A Panasonic Lumix DMC-G1 az első digitális cserélhető objektíves fényképezőgép Micro Four Thirds bajonettel. A 6 mm-rel kisebb bajonettcsatlakozón 9 helyett 11 elektromos csatlakozót alakítottak ki, amely a gépváz és az objektív közötti kommunikációhoz szükséges. Az új bajonettre természetesen új objektívek valók, de egy adapter segítségével a régebbi Four Thirds objektívek is használhatók.

A Panasonic DMC-G1 nem rendelkezik TTL optikai keresővel, a tükör elhagyása miatt itt csak LiveView elektronikus keresőt használhattak a tervezők, melynek felbontására 1,44 millió szubpixelnek megfelelő értéket adott meg a gyártó.

Az intelligens automatikus (iA) móddal is rendelkező G1 nem csak a kezdőket, de a haladó fotósokat is kiszolgálja, hiszen manuális módokban sem szűkölködik. Maximum 3 kép/mp-es sorozat módja mellett expozíció sorozatot és fehéregyensúly sorozatot is kínál.
A készített képek SD kártyára kerülnek, választható módon RAW, vagy JPEG tömörített formátumban.

A beépített 11-es kulcsszámú vakun kívül külső rendszervakukat is használhatunk a DMC-G1-gyel.

A képek komponálása az előbb említett elektronikus keresőben, vagy a hátsó kihajtható, 3″-os, széles (3:2) formátumú LCD-n történhet. Ez utóbbi felbontása 460e szubpixel, amely duplája a kompakt gépekben manapság használt legjobb kijelzők felbontásának. A Power LCD funkció segítségével mintegy 40%-kal nagyobb fényerőt is kisajtolhatunk a méretes kijelzőből, ami erős napsütésnél is elegendő lesz a jól látható képek megjelenítéséhez.

Az élességállítás kontrasztérzékelésen alapul, melyet arcfelismeréssel és fókuszkövetéssel is kiegészítettek. A rendszer szabadon mozgatható fókuszkeretet kínál, hogy az élesség a legkülönlegesebb helyzetekben is azonnal állítható legyen, s ne kelljen a képet újrakomponálni.

LiveMos szenzor

és pormentesítő rendszere

A gépben 4/3-os LiveMOS szenzor dolgozik, melynek effektív felbontása 12 Mpixel. A 4:3 oldalarány mellett 3:2 és 16:9 is választható.
A szenzorra objektívcsere alkalmával esetleg rákerülő porszemek ellen ultrahangos pormentesítő rendszer véd.

A Panasonic Lumix DMC-G1 három színben lesz megvásárolható: fekete, kék és vörös.

A Panasonic az új rendszerhez két új objektívet is bejelentett.
A LUMIX G VARIO 14-45mm/F3.5-5.6 ASPH./MEGA O.I.S. és a LUMIX G VARIO 45-200mm/F4.0-5.6/MEGA O.I.S. a szokásos 28 mm-nek megfelelő nagylátószögtől egészen a 400 mm-nek megfelelő tele állásig lefedi a teljes fókusztartományt.

LUMIX G VARIO
14-45mm/F3.5-5.6 ASPH./MEGA O.I.S.

LUMIX G VARIO 45-200mm/F4.0-5.6/MEGA O.I.S.

A LUMIX G VARIO 14-45mm/F3.5-5.6 ASPH./MEGA O.I.S. 28-90 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú, a benne található aszférikus tagnak köszönhetően torzítása minimális.
A LUMIX G VARIO 45-200mm/F4.0-5.6/MEGA O.I.S. telezoom optika 90-400 mm-nek megfelelő fókusztávolságot kínál, 3 ED lencsetagja pedig hatékonyan csökkenti a kromatikus aberrációt.
Mindkét új objektív MEGA O.I.S. optikai stabilizátort is tartalmaz, mely a gyenge fénynél való fotózáskor segít elkerülni a berázást. A 7, kör formára alakított lamellából felépített blende természetes háttérelmosódást eredményez.