Leica objektívek M-bajonettre

0

Leica SUMMILUX-M 21mm F1,4 ASPH

A Leica legfrissebb objektív bejelentései négy új fix optikáról számolnak be, melyek közül a legnagyobb látószögű a Leica SUMMILUX-M 21 mm F1,4 ASPH. Az objektív M-bajonettes vázakon, így például a digitális M8-os (vagy M8.2-n) használható, melyen a kisfilmesnél valamivel apróbb érzékelő miatt 28 mm-nek megfelelő látószöget kínál. A különösen nagy fényerejű (1:1,4) optikát aszférikus lencsetaggal is felszerelték, amely torzításmentes, kiváló képminőséget biztosít.

Ikertestvére a SUMMILUX-M 24mm F1,4 ASPH, amely teljesen hasonló kivitelt és tulajdonságokat mondhat magáénak kivéve gyújtótávolságát, ami 24mm (Leica M8 vázon 32 mm ekvivalens). Különleges kivitelüket és tulajdonságaikat persze nem mérik olcsón. A decemberben piacra kerülő objektívek egyenként kb. 6600 dollárért vásárolhatók meg.

Leica ELMAR-M 24mm F3,8 ASPH

Az utóbbihoz hasonló látószöget kínál a Leica ELMAR-M 24mm F3,8 ASPH, amit ugyanúgy aszférikus lencsetaggal láttak el és kiváló építési minőségű, de fényerőben szerényebb képességű. Az 1:3,8 fényerejű optika épp emiatt kisebb is mint előzőleg bemutatott társai és ára is kedvezőbb, így nem duplázza meg a 6200 dolláros Leica M8.2 költségeit, csupán 2400 dollárral terheli majd a pénztárcát.

Leica NOCTILUX-M 50mm F0,95 ASPH

A most bejelentett négyes igazi nagyágyúja a Leica NOCTILUX-M 50mm F0,96 ASPH, amely a világ legjobb fényerejű, aszférikus alapoptikája. A szinte egyedülálló, 1:0,95-ös fényerő nem csak az amúgy kiváló Leica objektívcsaládból emeli ki, de kuriózumnak számít a teljes piacon is, hiszen rendkívül ritka az ilyen teljesítmény. Természetesen azt talán hangoztatnunk sem kell, hogy az objektív a legmagasabb fokú minőségi követelményeknek is megfelel. Ezt tükrözi ára is, amely kb. 10 000 dollár körül alakul majd, novembertől.