Adobe Photoshop CS4

0

A Photokina „mikulása“ meghozta nekünk a Photoshop új verziójának bejelentését is. Az Adobe Creative Suite 4 programcsomag részét képező CS4 verzió. Egyik legérdekesebb újítása a tartalomfüggő átméretezési lehetőség, amely a főbb képelemek méretének megtartásával „zsúfolja“ kisebb méretűre a fotókat. Az új változattal lehetőségünk van 360 fokos panorámaképek késztésére is, amely a korábbi kiadásokban már valamilyen formában jelen volt. A gyártó ígérete szerint tovább gyorsult a szoftver az elődhöz képest, és kezelésén is egyszerűstettek.

A Photoshop új verzója több, kis mélységélességű kép keverésével hoz létre egy nagyobb mélységélességgel rendelkezőt, a frissen bevezetett keverési üzemmód segtségével. A fejlesztő újra gondot fordított a 3D lehetőségek kiszélesítésére. Közvetlenül festhetünk a térbeli objektumokra, vagy akár 2D fájlokból is készíthetünk 3D alakzatokat. Változott a Photoshop házi képkatalogizáló alkalmazása a Bridge is.

A szoftver hazai áráról íés megjelenéséről még nem kaptunk információt. A Photoshop CS4 a Creative Suite 4 programcsomag részeként, és önállóan is megvásárolható lesz.

Sajtóközlemény:

Az Adobe bemutatta a Photoshop CS4 és a Photoshop CS4 Extended szoftvereket

A mérföldkőnek számító kiadás hatékony szerkesztési lehetőségeket tartalmaz, és kihasználja a 3D-ben rejlő kreatív lehetőségeket

SAN JOSÉ, Kalifornia – 2008. szeptember 23. – Az Adobe Systems Incorporated (Nasdaq:ADBE) bejelentette az Adobe® Photoshop® CS4 és a Photoshop CS4 Extended szoftvereket, a professzionális digitális képfeldolgozás iparági szabványának várva-várt legújabb kiadásait. Az egységes felhasználói élményt, teljeskörű kreatív vezérlést és nagyobb hatékonyságot biztosító Photoshop CS4 kihasználja a legújabb hardverek erejét a képfeldolgozási lehetőségek bővítésére, emellett gyorsabb és rugalmasabb lehetőséget biztosít olyan alapvető feladatok elvégzésére, mint a képek módosítása vagy maszkok alkalmazása. Az ezek mellett számos más szolgáltatást kínáló Photoshop CS4 Extended a felhasználók számára fejlett mozgóképes szolgáltatásokat, jelentősen bővített 3D-megjelenítési képességeket és pontos képelemzést is biztosít.

A Photoshop CS4 és a Photoshop CS4 Extended különálló alkalmazásokként és az Adobe Creative Suite® 4 termékcsalád kulcsfontosságú összetevőiként is elérhetők lesznek (lásd a különálló sajtóközleményeket).

„A Photoshop élvonalbeli innovációt biztosít, amely valóban kiterjeszti a digitális képszerkesztés határait” – mondta Kevin Connor, az Adobe professzionális digitális képfeldolgozási termékekért felelős alelnöke. „Ez a verzió sem kivétel, mivel olyan új és lenyűgöző képfeldolgozási technológia kapott benne helyet, amely jobban kiegészíti a munkánkat: jobban kézben tarthatók, egyszerűbbek és gyorsabban végezhetők el mindennapi feladataink. A Photoshop CS4 zökkenőmentessé teszi a professzionális, technikai vagy otthoni felhasználók leggyakoribb munkafolyamatait, ezzel egy új szintre emeli a használhatóságot a digitális képfeldolgozó szoftverek élvonalában.”

Teljes kreatív irányítás és erőfeszítésektől mentes hatékonyság
A Photoshop CS4 szoftver lehetővé teszi a lehetetlen feladatok elvégzését. A tartalomfüggő átméretezés forradalmian új technológiájával a felhasználók intelligens módon, csupán egyetlen egérhúzással méretezhetik át képeiket. Az új automatikus elrendezési és automatikus keverési üzemmódok képesek összetett képek a kiterjesztett mélységélesség alapján történő létrehozására, valamint átmenet nélküli tónusokat és színeket tartalmazó 360 fokos panorámaképek készítésére.

A képanyagok keresésének, előnézetének és kezelésének terén az Adobe Bridge CS4 szolgáltatásai – a gyors indítási teljesítménytől a képek a Photoshop CS4 szoftverbe való gyors áthelyezéséig – új szintre emelik a hatékonyságot és a kényelmet. A Bridge ablakának tetején helyet kapó új navigációs elem és munkatérválasztó gombok lehetővé teszik, hogy azonnal az egyes feladatokhoz megfelelő nézetre váltson. A szoftver újdonságai közé tartoznak az új kameraimportálási vezérlők, a vizuális mappanavigáció és a nagyobb méretű képcsoportok kijelölésekor hasznos speciális nézet is.

A Photoshop CS4 a kiváló teljesítmény biztosításához kihasználja a legújabb grafikus feldolgozóegységek (GPU-k) képességeit. A szoftver egyenletes eltolási és nagyítási élményt nyújt, így a felhasználók az átláthatóság megőrzésével szerkeszthetnek képeket a legnagyobb nagyítás mellett. A vászon elforgatását lehetővé tevő új eszköz leegyszerűsíti a képek forgatását, és a munka bármely szögből való elvégzését. A Photoshop CS4 az új, egységes alkalmazáskeret, a lapokra bontott felület és az önmagukat igazító párbeszédpanelek által lehetővé teszi, hogy a munkaterület ne legyen túlzsúfolt, így könnyedén és gyorsan elérhetők a fejlettebb eszközök, és egyenletesebben használható az alkalmazás.

A 3D erejének kihasználása
A Photoshop CS4 Extended tartalmazza a Photoshop CS4 összes szolgáltatását, valamint lehetővé teszi a 3D-s képek minden eddiginél könnyebb módosítását is. A kreativitásnak semmi nem szabhat határt, hiszen a felhasználók közvetlenül a 3D modellekre és felületekre rajzolhatnak, 2D-s fájlokat alakíthatnak 3D-s képekké, és animációkat hozhatnak létre a 3D-s objektumok segítségével. A 3D-s motort az alapoktól írták újra a gyorsabb teljesítmény eléréséhez, a fényforrások és más tulajdonságok szerkeszthetőségének biztosításához, valamint valósághűbb leképezések létrehozásához az új, kiemelkedő minőségű sugárkövető eszközzel. A videós szakemberek bármely 3D-s objektumot videomegjelenítési zónává alakíthatnak, a 3D-s objektumokat és tulajdonságokat pedig könnyedén jeleníthetik meg animációkban. Emellett az alapvető mozgókép-szerkesztési lehetőségeket egyetlen billentyűs billentyűparancsok teszik hatékonyabbá.

„Az Adobe Photoshop CS4 Extended 3D-s fejlesztései értékes időt takarítanak meg számunkra, mivel a grafikusok közvetlenül a 3D repülőgép-szimulátorunk modelljeire rajzolhatnak a Photoshop alkalmazásban, és nem kell különálló 3D-s rajzolóprogramot használniuk” – mondta Luis Barcena, az Aechelon Technology, Inc. adatbázisokért és modellezésért felelős ügyvezető alelnöke – a cég vezető szerepet tölt be a képzési, szimulációs és szórakoztató célú piacok valósidejű számítógép-grafikai alkalmazásai terén. „Emellett a helyi színkorrekció lehetősége a Photoshop CS4 Extended alkalmazásban lehetővé teszi számunkra, hogy különböző éghajlatokról származó képek segítségével könnyedén elvégezzük a szimulált környezetek és felszínadatbázisok színkorrekcióját és kiegyenlítését, így egy valósághűbb, még lenyűgözőbb felhasználói élményt érhetünk el.”

A Photoshop CS4 Extended szoftver továbbra is úttörő a hagyományos felhasználási területeken is: lehetővé teszi az egészségügyi szakemberek számára, hogy elvégezzék orvosi felvételek kötegelt beolvasását (DICOM képgyűjtemények) egy olyan térbeli elemként, amely bármely szögből megtekinthető.

Az Adobe Photoshop termékcsalád fejlődése és bővülése
A Photoshop termékcsalád példa nélkül álló évet tudhat maga mögött: új termékek jelentek meg, és minden létező termék frissült. Az év a Photoshop Elements 6 Machintosh számítógépekre szánt verziójának régóta várt megjelenésével kezdődött, amely a Macworld 2008 rendezvényen a kiállítás legjobbjának díját is megnyerte. A Photoshop Express megjelentetése tavasszal a család egy új irányvonalát mutatta meg, hiszen ez egy ingyenes, szolgáltatásgazdag internetes alkalmazás, amelyet mindenki igénybe vehet, aki digitális fotókat kíván tárolni, rendezni és mutatós effektusok alkalmazásával közzétenni az interneten. Júliusban nagyobb frissítéseken és fejlesztéseken esett át a népszerű, professzionális fotósok számára készült Photoshop Lightroom™ 2 megoldás, amelyet a hobbifelhasználóknak készült Photoshop Elements 7 és Adobe Premiere Elements 7 szoftverek megjelenése követett. Végül a sort a professzionális felhasználóknak szóló Photoshop CS4 és Photoshop CS4 Extended jelen megjelenése zárja.

Árak és elérhetőség
Az Adobe Photoshop CS4 és Photoshop CS4 Extended Intel®-alapú és PowerPC®-alapú Mac OS X rendszerekre, valamint a Microsoft® Windows® XP és a Windows Vista™ operációs rendszerekre 2008 októberében jelenik meg. A szolgáltatásokról, frissítésekről, az árakról és a nemzetközi verziókról további információkat az Adobe Hivatalos Disztribútoránál, a Trans-Europe Kft-nél talál a www.trans-europe.hu címen.

Az Adobe Systems Incorporated
Az Adobe forradalmasítja a világ ötletekkel és információkkal kialakított viszonyát – bárhol, bármikor és bármilyen közegben. További információért látogasson el a www.adobe.com webhelyre.