Képmutogatók 2. A fotográfiai látás kultúrtörténete

0

A Mai MAnó Házban Koltai Magdolna emlékére nyílt kiállítás, melyet 2009. január 4-ig lehet megtekinteni.

Sajtóközlemény:

Képmutogatók 2. A fotográfiai látás kultúrtörténete

*Kolta Magdolna (1958-2005) emlékére*

(Magyar Fotográfusok Háza — Mai Manó Ház, II. emeleti kiállítótér, Napfényműterem)

Azt gondoljuk, hogy az emberek tízezer, ötszáz és öt évvel ezelőtt sem úgy látták az őket körülvevő világot, mint ma. A szem megtanult látni, egyre bonyolultabb áttételek során is felismerni a valóság elemeit, bármilyen formában is jelenjék az meg. Kiállításunk ebből a folyamatból mutat meg valamit.

Kiindulópontunk, hogy a fotográfia (ill. a mozgókép) feltalálása hosszú kultúrtörténeti tanulási folyamat végeredménye. A természeti népek fiai még évtizedekkel ezelőtt sem voltak képesek a róluk készült fényképet önmagukkal azonosítani. A tanulás során az európai ember bensőséges viszonyba került a képi ábrázolásokkal, elfogadta és igényelte a háromdimenziós valóság kétdimenziós megörökítését, illetve a világ mozgásának imitációját. E kultúrtörténeti folyamatban egyaránt szerepet játszottak a tudomány képviselői (az optika, a vizuális eszközök fejlődésével) és a populáris kultúra (vásári mutatványosok, vizuális játékok, szabadidős szórakozásformák). Mai képfaló világunk polgáraként alig elképzelhető, micsoda varázsa volt a képnek egy-két évszázaddal ezelőtt. A képekkel, festményekkel – kezdetben szinte kizárólag szakrális ábrázolásokként – találkozó köznép áhítata az érintésközelbe kerülő képek iránt, a legkülönbözőbb alakban megjelenő képmutogató produkciójának népszerűsége, nem kisebb jelentőségű kulturális átalakulás bizonysága, mint az írás sokat emlegetett Gutenberg-féle forradalma.

A kiállításon a Magyar Fotográfiai Múzeum optikai különgyűjteményének anyaga mellé sorakoztatjuk az Országos Pedagógiai Múzeum és Könyvtár optikával kapcsolatos tárgyait és más közgyűjtemények, magángyűjtők, kortárs alkotók e témába vágó tárgyait is.

A kiállítás foglalkozik a szem, a látás törvényeivel, a fénytan megértését szolgáló eszközökkel, a camera obscurával, a vetítés laterna magicától a mesediavetítőig terjedő életrajzával, a legkülönfélébb mozgásimitációkkal, a térélmény képi imitációjával, a transzparens képek nyújtotta különleges hatásokkal.

A kiállítás első részét 1998-ban a Kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban rendezte meg Kolta Magdolna és Munkácsy Gyula. Mostani kiállításunkkal az azóta fiatalon elhunyt Kolta Magdira emlékezünk. Kiadjuk új, bővített formában az által írt Képmutogatók A fotográfiai látás kultúrtörténete című könyvet, s ezt a páratlan művet most lefordítjuk angolra, hogy határainkon túl is kifejthesse hatását. (Kincses Károly fotómuzeológus)

A kiállítás megtekinthető: 2009. január 4-ig.