Panasonic Lumix DMC-FP8

0

Egy teljes új sorozat első képviselője a Panasonic termékkínálatban a Lumix FP8 ultrakompakt fényképezőgép. A futurisztikus, letisztult, 20mm vastag alumínium váz 12,1 megapixeles CCD érzékelőt és egy 4,6x zoomátfogású (28-128mm ekv.) Leica DC objektívet rejt, mely természetesen a gyártó eddigi modelljeihez hasonlóan stabilizált. Az FP8 azonban nem a korábbi években nagy sikerrel alkalmazott MEGA O.I.S stabilizátort kapta, hanem egy továbbfejlesztett rendszert, melyet POWER O.I.S névre keresztelt a Panasonic. Az új stabilizátor a gyártó ígérete szerint, bizonyos körülmények között több mint kétszeres teljesítmény előnyt nyújt a korábbihoz képest. A DMC-FP8 nem csak ebben jelent továbblépést. A Panasonic javított az AF rendszer sebességén is, és a bekapcsolás utáni készenléti idő is lerövidült.

A készülék több mint két tucat témaprogramot kínál köztük az új High Dynamic módot. Kezelése is egyszerű, hiszen az expozíciós értékeket a gép automatikája határozza meg. A könnyű kezelést LED háttérvilágítású gombjai is segítik, melyek emellett esztétikusabb külsőt adnak a kis fényképezőgépnek. A beállítások között megtaláljuk az arcfelismerő és arcfelismertető módot, a háttérfény kompenzációt, vagy például a követő autofókuszt. Az intelligens automata (iA) mód az exponáló gomb lenyomásán kívül szinte minden beállítást maga végez, így a témamódok, az érzékenység és a stabilizátor beállítását is.

A DMC-FP8 HD felbontású (720p) mozgóképfelvételre is alkalmas, mono hangfelvétellel, 30 kocka/mp sebességgel és a felvétel közbeni zoomhasználattal. A rögzített fotók és videók a 40 MB-os belső memóriában, vagy külön beszerzett SD, illetve SDHC kártyákon tárolhatók. Visszajátszásuk legegyszerűbb módja az átlósan 2,7” méretű, 230 000 képpontos LCD kijelző.

A fényképezőgéphez egy lítium-ion akkumulátor és töltő is jár. Egy feltöltéssel kb. 380 képet készíthetünk. A gép legalább féltucat színváltozatban lesz megvásárolható.

A készülék főbb tulajdonságai:

  • 12,1 megapixeles tényleges felbontású CCD
  • 4,6x optikai zoom (28-128mm ekvivalens)
  • új POWER O.I.S stabilizátor
  • 5 cm makró közelpont
  • ISO100-1600 érzékenység (ISO1600-6400 nagy érzékenység módban)
  • Intelligens automatika
  • Gyorsabb AF rendszer, követő AF móddal
  • Gyorsabb bekapcsolás utáni készenlét (0,95 mp)
  • Arcfelismerés és arcfelismertetés
  • HD felbontású videofelvétel
  • Új High Dynamic mód
  • 2,7” LCD kijelző (230 000 képponttal)
  • Lítium-ion akkumulátor
  • 40 MB belső memória
  • Magyar menü
  • SD és SDHC kártyák támogatása

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Megdöbbentően gyors képkészítés az új Panasonic fényképezőkkel

Négy új Lumix modellt (ZX1, FZ38, FX60, FP8) mutat be a Panasonic

A Panasonic bemutatta négy új Lumix fényképezőgép modelljét. A DMC-ZX1 25 mm-es széles látószögű optikával és 8-szoros zoommal érkezik, ráadásul minden eddiginél vékonyabb tokozásban, köszönhetően a világ első 0,3 mm vékony aszférikus lencséinek. A második versenyző a DMC-FZ38, a sikeres FZ-sorozat legújabb tagja, mely elődjeit is jócskán túlszárnyaló minőségben és hosszúságban képes nagy felbontású videók rögzítésére. A fény befogadására pedig 27 mm-es nagylátószögű, 18-szoros nagyításra képes Leica DC Vario-Elmarit optika hivatott. Ez a gép az egyszerűen használható intelligens automata mód mellett fejlett manuális beállítási lehetőségekkel is kecsegtet. A DMC-FX60 eközben ultra-nagylátószöget kínál 25-125 mm-es optikájával, ami mögé egy 12,1 megapixeles érzékelő került. A DMC-FP8 pedig az új Lumix FP sorozat egyik első, ami nemcsak a teljesítményével, de a megjelenésével és dizájnjával is hódít.

Mind a négy modellben közös, hogy rendelkeznek az új Power O.I.S. optikai képstabilizátorral, mely a korábbi modellekbe épített MEGA O.I.S. rendszerhez képest 2-szeres hatékonysággal képes dolgozni.

DMC-FP8

Akiknek pedig a dizájn a szokásosnál is többet nyom a latba, azok számára készítette el a Panasonic az új FP8-as készüléket, melynek 12,1 megapixeles képérzékelője és 28 mm-es, 4,6-szoros zoomátfogásra képes optikája keskeny, alumínium házba építve érkezik. A tervezők odafigyeltek arra is, hogy a gép hátsó része is igényes kialakítást kapjon, hisz a felhasználó leggyakrabban ezt az oldalát látja a gépnek. A divatrajongók a szokásos ezüst kialakítás mellett választhatják a fekete vagy a piros borítást is.

Az FP8 az előzőekben felsorolt modellekhez hasonlóan szintén megkapta a nagysebességű autofókuszt, mely a készülék gyors feléledési idejével együtt biztosítja, hogy a felhasználó már 0,95 másodperccel a bekapcsoló gomb megnyomását követően képes legyen felvétel készítésére. A zárnak mindössze 0,006 másodpercre van szüksége a képkészítésig, lehetővé téve a hirtelen jött momentumok elkapását is. Sorozatfelvétel módban pedig a gép körülbelül 2,3 képet készít másodpercenként teljes 12,1 megapixeles felbontásban.

Intelligens Auto mód új Power O.I.S. optikai képstabilizátorral, és továbbfejlesztett arcfelismeréssel

A most bemutatásra került mind a négy Lumix modell rendelkezik az új POWER O.I.S. optikai képstabilizátorral, mely a korábbi MEGA O.I.S. rendszerhez képest 2-szeres hatékonységú kézremegés-kompenzációra képes. Az új képstabilizátor működésének jótékony hatása különösen az alacsony frekvenciájú mozgásoknál jelentkezik, mint pl. a kioldó gomb lenyomása, vagy a hosszú záridővel készített felvételek esetén. Így olyan helyzetekben (pl. éjszaka, vagy gyengén megvilágított beltéri környezetben) is tiszta, éles képek születhetnek amelyekben az eredményes fotózás korábban reménytelennek tűnt.

Az új modellek egyúttal továbbfejlesztett Arcfelismerés funkcióval is rendelkeznek. Amennyiben egy személy arca már regisztrálásra került a fényképezőgép memóriájába, a készülék felismeri őt, ha az objektív látómezejébe kerül, és kijelzi a nevét az LCD-n. Ha a fotós azt az opciót választja, hogy adott személyre állítsa az expozíciót és az élességet, akkor a gép ezt is megteszi helyette automatikusan.

A kor kihívásainak, elvárásainak megfelelve minden új Lumix fényképezőgép képes 16:9-es képaránnyal is fotózni, a hagyományos 4:3, ill. 3:2 képarányok mellett. Az elkészült képek így tökéletesen jelenhetnek meg a szélesképernyős LCD- és plazmatévéken is. Ezen felül a DMC-ZX1 a széles képarányú WVGA (848×480) illetve normál VGA (640×480) felbontások mellett HD-minőségben is tud mozgóképet rögzíteni, 720p felbontásban 30 képkocka/másodperc sebességgel.