Panasonic Lumix DMC-FZ38

0

A Panasonic bejelentette rendkívül sikeres ultrazoom fényképezőgépének, az egy éve piacon lévő Lumix DMC-FZ28 utódját. A DMC-FZ38 először is felbontás terén nyújt többet. 10 helyett 12,1 megapixeles CCD szenzort kapott. Az új modell is támogatja a RAW formátumot és az optika terén sincs különösebb változás. A Leica DC Vario-Elmarit objektív zoomátfogása maradt 18x-os és 3 aszférikus, valamint 2 ED lencsetagot is tartalmaz.

Nagylátószög állásban ekvivalens 27mm-ről indulhatunk, tele értéken pedig 486mm-ig növelhető a gyújtótávolság. Ehhez F2,8-4,4 fényerő társul, pont mint az előd esetében. Újdonság viszont az optikai stabilizátor, ami a legújabb fejlesztésű POWER O.I.S rendszer. A ma debütált remegésgátló szolgáltatás a gyártó előzetes tesztjei alapján, az alacsony frekvenciás vibrációnál akár 2,6x kevesebb életlen képet jelenthet, mint az FZ28 esetén.

Szintén új az AF-rendszer, ami bár ugyanazokat a beállításokat nyújtja, de sokat gyorsul, így átlagban 0,3 mp-es késleltetési időt kínál. Makró állásban 1 cm-ről is készülhetnek éles képek és persze választhatunk kézi élességállítást is.

A gép akár automata, akár teljesen manuális üzemmódokban is használható. Előbbinél több mint két tucat témaprogram közül válogathatunk, vagy beállíthatjuk a teljesen önálló intelligens automatikát (iA). A témaprogramok közé az új, kontrasztátfogást javító, High Dynamic mód is bekerült. Ha kézi beállításokra vágyunk, rekesz- és záridő előválasztás és teljesen manuális üzemmód is választható.

A DMC-FZ38 esetében a Panasonic igencsak rágyúrt a videó képességre. Az előd 720p felbontás maximuma (720p) maradt, de ezúttal nem csak M-JPEG, de a Venus HD rendszernek köszönhetően AVCHD Lite (H.264) formátumban is használhatjuk, ami jobb képminőséget és sokkal kisebb tárhelyet jelent. A új Kreatív videó mód szinte ugyanazokat a beállításokat kínálja mint az állókép lehetőség, vagyis programautomatika, rekesz- és záridő beállítás is rendelkezésre áll a mozgókép felvételnél, de igénybe vehetünk egy sor videóra aktualizált témaprogramot is. Felvétel közben végig használható a zoom, és sztereó hangot is rögzíthetünk. A nagyfelbontású videók a gép HDMI kimenetén kersztül küldhetők HDTV kijelzőkre.

Sorozatban ugyanazt a teljesítményt nyújtja, mint kisebb kompakt társai. Maximális képméretnél 2,3 felvétel készülhet másodpercenként, legfeljebb 5 fotó erejéig, míg 3 megapixelen akár 10 kép/mp-ig növelhető a sebesség. Úgyszintén a bekapcsolás utáni készenléti idő, és a zárkésleltetési várakozás (shutter lag) is javult.

Egyéb képességeit tekintve nem sokban változott az FZ38. A gép hátulján egy 2,7” méretű, 230 000 képpontos TFT LCD kijelző található, melyen magyar menünyelvet is beállíthatunk. A kategóriától már megszokott EVF (elektronikus kereső) 0,2” méretű, és 201 600képpontos. Lefedettsége az LCD-hez hasonlóan 100%.

Az adatok SD, vagy SDHC memóriakártyákon tárolhatók, végső esetben viszont a 40 MB-os belső memória is használható. A készülék mellé csomagolt lítium-ion akkumulátor egy feltöltésével kb. 470 fotó készülhet. A töltő szintén alaptartozék.

A készülék főbb tulajdonságai:

  • 12,1 megapixeles tényleges felbontású CCD
  • 18x optikai zoom (27-486mm ekvivalens)
  • új POWER O.I.S stabilizátor
  • 1 cm makró közelpont
  • RAW formátum támogatása
  • ISO100-1600 érzékenység (ISO1600-6400 nagy érzékenység módban)
  • Intelligens automatika
  • Manuális üzemmódok (rekesz- záridő beállítás)
  • Gyorsabb AF rendszer, követő AF móddal
  • Kézi élességállítás
  • Arcfelismerés és arcfelismertetés
  • HD felbontású videofelvétel (M-JPEG és AVCHD Lite)
  • Kreatív videó mód (rekesz és záridő beállítással)
  • Videó témamódok
  • Sztereó hangfelvétel
  • Új High Dynamic mód
  • 2,7” LCD kijelző (230 000 képponttal)
  • EVF kereső
  • Lítium-ion akkumulátor
  • 40 MB belső memória
  • Magyar menü
  • HDMI kimenet
  • SD és SDHC kártyák támogatása

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Megdöbbentően gyors képkészítés az új Panasonic fényképezőkkel

Négy új Lumix modellt (ZX1, FZ38, FX60, FP8) mutat be a Panasonic

A Panasonic bemutatta négy új Lumix fényképezőgép modelljét. A DMC-ZX1 25 mm-es széles látószögű optikával és 8-szoros zoommal érkezik, ráadásul minden eddiginél vékonyabb tokozásban, köszönhetően a világ első 0,3 mm vékony aszférikus lencséinek. A második versenyző a DMC-FZ38, a sikeres FZ-sorozat legújabb tagja, mely elődjeit is jócskán túlszárnyaló minőségben és hosszúságban képes nagy felbontású videók rögzítésére. A fény befogadására pedig 27 mm-es nagylátószögű, 18-szoros nagyításra képes Leica DC Vario-Elmarit optika hivatott. Ez a gép az egyszerűen használható intelligens automata mód mellett fejlett manuális beállítási lehetőségekkel is kecsegtet. A DMC-FX60 eközben ultra-nagylátószöget kínál 25-125 mm-es optikájával, ami mögé egy 12,1 megapixeles érzékelő került. A DMC-FP8 pedig az új Lumix FP sorozat egyik első, ami nemcsak a teljesítményével, de a megjelenésével és dizájnjával is hódít.

Mind a négy modellben közös, hogy rendelkeznek az új Power O.I.S. optikai képstabilizátorral, mely a korábbi modellekbe épített MEGA O.I.S. rendszerhez képest 2-szeres hatékonysággal képes dolgozni.

DMC-FZ38

A DMC-FZ38 egy igazi hibrid. Egyszerre sokoldalú fényképezőgép és kamera, amivel túlmutat a népszerű előd FZ28-as képességein. A gép olyan fejlett kreatív videofelvételi funkciót kapott, mellyel a felhasználó könnyen állíthatja manuálisan a záridőt és a blende értéket, valamint sztereó zoommikrofonnal egybekötött Dolby Digital Stereo Creator gondoskodik a tökéletes hangrögzítésről. Az FZ38 emellett ultra-gyors autófókusszal, és könnyed kezelést biztosító Intelligens Automata üzemmóddal is rendelkezik, mely utóbbi fotó- és videofelvételkor egyaránt elérhető.

Az FZ38 manuális beállítási lehetőségei jóval sokoldalúbbak, mint a korábbi modelleké. Amellett, hogy a fotózás minőségi mércéje magasra lett állítva, a kezelőfelületet sokkal egyszerűbbre, készség szinten is használhatóra szabták a mérnökök.

Az FZ38 és az FX60 egyaránt képessé teszi a fotóst arra, hogy minden lényeges pillanatot megörökítsen. Teszik ezt a Panasonic által kifejlesztett nagysebességű autofókusz révén, ami nagyban csökkenti a képkészítés előtt szükséges várakozási időt. A zsebből előhúzott gép sem váratja sokáig használóját, ugyanis mindössze 1,1 másodpercre van szüksége a bekapcsoló gomb megnyomása után az első kép elkészítéséig.

Intelligens Auto mód új Power O.I.S. optikai képstabilizátorral, és továbbfejlesztett arcfelismeréssel

A most bemutatásra került mind a négy Lumix modell rendelkezik az új POWER O.I.S. optikai képstabilizátorral, mely a korábbi MEGA O.I.S. rendszerhez képest 2-szeres hatékonységú kézremegés-kompenzációra képes. Az új képstabilizátor működésének jótékony hatása különösen az alacsony frekvenciájú mozgásoknál jelentkezik, mint pl. a kioldó gomb lenyomása, vagy a hosszú záridővel készített felvételek esetén. Így olyan helyzetekben (pl. éjszaka, vagy gyengén megvilágított beltéri környezetben) is tiszta, éles képek születhetnek amelyekben az eredményes fotózás korábban reménytelennek tűnt.

Az új modellek egyúttal továbbfejlesztett Arcfelismerés funkcióval is rendelkeznek. Amennyiben egy személy arca már regisztrálásra került a fényképezőgép memóriájába, a készülék felismeri őt, ha az objektív látómezejébe kerül, és kijelzi a nevét az LCD-n. Ha a fotós azt az opciót választja, hogy adott személyre állítsa az expozíciót és az élességet, akkor a gép ezt is megteszi helyette automatikusan.

A kor kihívásainak, elvárásainak megfelelve minden új Lumix fényképezőgép képes 16:9-es képaránnyal is fotózni, a hagyományos 4:3, ill. 3:2 képarányok mellett. Az elkészült képek így tökéletesen jelenhetnek meg a szélesképernyős LCD- és plazmatévéken is. Ezen felül a DMC-ZX1 a széles képarányú WVGA (848×480) illetve normál VGA (640×480) felbontások mellett HD-minőségben is tud mozgóképet rögzíteni, 720p felbontásban 30 képkocka/másodperc sebességgel.