7 fókuszponttal: Olympus E-620

0

Az Olympus bejelentette legújabb digitalis tükörreflexes modelljét, amely a már jól ismert E-520 utóda.

Az Olympus E-620-ban az E-30-ban már megismert 12 Mpixeles képérzékelő dolgozik, mely természetesen az E-520-hoz hasonlóan eltoláson alapuló stabilizációt kapott. Élességállítási rendszere vadonatúj, 7 fókuszpontból áll. A fáziskülönbség elvén működő, dupla pontosságú AF rendszer a kreatív fotósokat is könnyedén kiszolgálja.

A gép hátuljára 2,7″ méretű, 230e szubpixeles HyperCrystal III LCD-t szereltek, amely kihajtható és el is fordítható.
Belső képfeldolgozó rendszere az Olympus gépeknél már megszokott gépen belüli RAW konvertáláson túl különböző kreatív lehetőségeket is rejt, mint pl. a lyukkamera effektus, a lágy fókusz, vagy a szemcsés film emuláció. A többszörös expozíciós segítségével a filmes fotóművészek körében kedvelt megoldást alkalmazhatjuk digitális gépünkön a lehető legegyszerűbb módon.

Újdonság az E-620-nál – szemben az E-520-szal – hogy ehhez a modellhez már vásárolhatunk opcionálisan portrémarkolatot is.

A magyar menüvel is rendelkező E-620 vázat 700 euroért dobja piacra a gyártó.

Sajtóközlemény:

Egy kompakt digitális tükörreflexes fényképezőgép, mely felszabadítja képzeletét

Olympus E-620: minden tudásunk egyben

2009 február 24. – A világ legkisebb és legkönnyebb, beépített képstabilizátorral rendelkező, kreativitásra hangolt digitális tükörreflexes fényképezőgépe megérkezett! Az új Olympus E-620 a profik számára elengedhetetlen technikai kifinomultságot a hobbifotósoknak kedvező egyszerűen kezelhető funkciókkal ötvözi. Ennek eredményeként az ambíciózus fotósok magasabb szintre emelhetik kreativitásukat. Az egyedi 7-pontos dupla pontosságú AF rendszerrel az E-620 kiváló élességállítást, míg a nagysebességű Live MOS szenzor segítségével nagyszerű, 12.3 megapixel felbontást biztosít. Mindemellett a felvételek megkomponálása sem okozhat gondot – köszönhetően az Élőkép technológiának és a bármely szögből jól látható 6.9cm/2.7” HyperCrystal III LCD kijelzőnek. A fényképezőgépbe épített művészi szűrők a fotós számára egy gombnyomással alkalmazható stílusos effekteket nyújtanak. Az E-620 mindent tud, ami az Olympus NégyHarmad szabványú digitális tükörreflexes fényképezőgépeket naggyá teszi – az E-System új tagja kiváló kreativitás támogatásában és technikai megoldásokban egyaránt. A piaci megjelenés 2009 április végén várható € 699 fogyasztói ártól (váz).

Maga a kreativitás
Az E-620 ösztönzi a kreativitást – így hozza elő a fotósból a művészt. Új felvételi funkcióinak segítségével számítógép és speciális szoftver használata nélkül a legkülönfélébb stílusú felvételek készíthetők.
A használni kívánt szűrők hatása már a komponálás során látható a kijelzőn. Az E-30-nál megismert módon a művészi szűrők hat különböző, egyedi hangulatot biztosító felvételi módot kínálnak. Harsány, intenzív, színes képeket szeretnénk? Válasszuk a Pop Art szűrőt. Ugyancsak egyedi hangulatot kelthetünk a többi – Pin Hole, Lágy fókusz, Halvány és világos szín, Világos tónus és Szemcsés film szűrők használatával is. Más jellegű művészi hatást érünk el a Multi-expozíció alkalmazásával: az Élőkép segítségével két képet szuperponálhatunk felvétel módban, illetve akár három, előzetesen RAW formátumban mentett képet szerkesztés módban. A Multi-képméretarány funkció lehetővé teszi a leginkább megfelelő képkivágás kiválasztását négy különböző képméretarány – 4:3 (standard), 3:2 (35mm-es kisfilmes képarány), 6:6 (középformátum), illetve 16:9 (szélesképernyős) – közül.
Az E-620 elegáns kivitele és a benne található korszerű technológia egyaránt inspirálják a kreativitást. A beépített képstabilizátor a felvételi körülményektől és a fókusztávolságtól függetlenül éles képeket garantál. Érzékenysége 4 FÉ-lépésnek felel meg, mely a legtöbb esetben elég kitarthatóságot biztosít, így szükségtelenné teszi állvány használatát. A szinte bármilyen irányból jól látható 6.9cm/2.7” méretű HyperCrystal III LCD 176° látószögének segítségével eddig ismeretlen perspektívákból készíthet képeket – például egy bogár szemszögéből! A fényképezőgép kontraszt AF* és Élőkép funkcióinak köszönhetően a kijelzővel történő komponálás minden eddiginél pontosabb eredményt hozhat. Tökéletes fényviszonyok érhetők el az elsőként az E-3 modellnél alkalmazott legfeljebb három különálló, vezeték nélküli vakucsoport vezérlés funkció használatával. Portréfotózáshoz nagy segítséget nyújt a kényelmes HLD-5 akkumulátortartó-markolat, mely kiegészítő áramforrásként támogatja az elhúzódó fotózásokat. Az E-620 lehetőségeinek csak a fotós képzelete szab határt.
* A teljes kontraszt AF-funkció az új Olympus objektívekkel használható, beleértve a ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm 1:4.0-5.6, ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6, ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:4.0-5.6, ZUIKO DIGITAL 25mm 1:2.8 fix fókuszú és a ZUIKO DIGITAL 14-54mm 1:2.8-3.5 II objektíveket is.

Mindenből a legjobbat
Egy kreativitást támogató fényképezőgép csak tökéletesen funkcionális lehet – és az E-620 ebben sem okoz csalódást. A fényképezőgép egyik legizgalmasabb jellemzője az új 7-pontos dupla pontosságú AF, melynek hét mérési pontja közül öt keresztszenzor típusú. Az Olympus a professzionális E-3 autofókusz technológiájának kifejlesztése fényképek ezreinek összehasonlításával és professzionális fotósok megkérdezésével zajlott. Ez a technológia került átszabásra a hobbifotósok igényeinek megfelelően: az öt mérési pontot vízszintes és függőleges szenzorvonalak határozzák meg. Az így mért adatok alapján végzett élességállítás nagy pontosságot és tűéles képeket eredményez. Mindemellett az AF kifejezetten a Supersonic Wave Drive (SWD) rendszerű objektívekkel való tökéletes együttműködésre lett hangolva. Az E-620 modellel a hibás fókusztávolság-mérés a múlté.
A lenyűgöző AF mellett az E-620 a 12.3 megapixel felbontású Live MOS szenzorral és a legfejlettebb TruePic III+ processzorral hódít – segítségükkel minden kép kristálytiszta, még az elképesztő 4 fps sebességgel készült képek is. A komponáláshoz a kijelzőt nem szívesen használók számára a nagyszerű, 95% látómezőt és 0.96x nagyítást biztosító optikai kereső áll rendelkezésre. Az élénk és valósághű színeket az automatikus fehéregyensúly beállítással érhetjük el.

Veled tart és azt teszi, amit szeretnél
A NégyHarmad technológia egyik nagy előnye tökéletesen érzékelhető az E-620 modell esetén: a gép kompakt és könnyű, így bárhová elvihetjük magunkkal. Kézben tartva kifejezetten kényelmes – az ergonómikus markolatnak köszönhetően. A por hatásai ellen az Olympus által kifejlesztett Supersonic Wave Filter rendszer nyújt védelmet – mely ráadásul a leghatékonyabb pormentesítő rendszer a digitális fényképezőgépek piacán. Az éjszakai fotózáshoz a világító jelöléssel ellátott gombok nyújtanak értékes segítséget.
Az Olympus E-620 közel az összes E-System kiegészítővel és tartozékkal bővíthető – például 33 objektívvel és különböző vakurendszerekkel. Az Olympus új, robusztus vakutartói – mint például az FL-BK04 – maximális rugalmasságot és jó fényviszonyok megteremtésének lehetőségét biztosítják minden derítést igénylő helyzetben. Nem jelenthet problémát két vaku használata sem: a praktikus FL-BKM03 vakutartóval bármilyen standard vaku, illetve az STF-22 kettős vakuszett is alkalmazható. Az E-620 víz alatti fotózáshoz is használható az Olympus új PT-E06 vízalatti tokjával – 40m mélységig.

E modellben minden megtalálható, ami a kreativitást szem előtt tartva elképzelhető egy digitális tükörreflexes fényképezőgépben. Élvezhetjük vele az Olympus E-System minden előnyét – például a Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszert, az Élőkép, vagy akár a Művészi szűrő funkciókat. Keresse az új E-620 modellt a boltokban 2009 április végétől, €699 fogyasztói áron.

Olympus E-620 digitális tükkörreflexes fényképezőgép – fő jellemzők:

Kreativitás

  • Művészi szűrők, multi-expozíció, vezeték nélküli vakuvezérlés, multi-képméretarány
  • Kényelmes Élőkép funkció a nagysebességű kontraszt AF jóvoltából
  • Bármilyen szögben forgatható 6.9cm/2.7” méretű HyperCrystal III LCD-kijelző
  • 12.3 megapixel felbontású Live MOS képalkotó szenzor

Funkcionalitás

    Beépített képstabilizátor legfeljebb 4 FÉ-lépés hatékonysággal
  • 7 pontos dupla pontosságú automatikus élességállítás (5 keresztszenzor)
  • Optikai kereső kb. 95% látómezővel, illetve kb. 0.96x nagyítással

Hordozhatóság

  • Könnyű és kisméretű kivitel

Az Olympus E-620 további jellemzői:

  • Multi-expozíció funkció, mely az LCD-kijelzőn jeleníti meg az aktuális nézetet az előzőleg felvett képre vetítve
  • Automatikus árnyalás-kompenzáció a csúcsfények és árnyékok elkerülésére
  • Arcfelismerő és árnyékkompenzáció technológia
  • Automatikus fehéregyensúly-vezérlés
  • Beállítás előnézet teszi lehetővé a különböző beállítások eredményeinek összehasonlítását a tényleges kép felvétele előtt
  • Megbízható Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszer
  • Beépített vaku (GN12) vezérlő funkcióval a nem a fényképezőgépre szerelt vezeték nélküli vaku szinkronizálásához
  • Vezeték nélküli vakuvezérlés legfeljebb 3 különálló vakucsoporthoz (külön kioldó az Olympus FL-50R és FL-36R vakuegységekhez)
  • Sokoldalú ISO, fehéregyensúly, expozíció és derítési üzemmód sorozat funkciók
  • NégyHarmad szabvány
  • Világító gombjelölések
  • Ergonomikus felépítésű váz, kezelőszervek és felhasználói felület az egyszerű kezelhetőségért
  • Egyénileg testreszabható AE/AF rögzítés funkció
  • ISO 100-3200 érzékenység
  • Nagysebességű USB 2.0 interfész
  • Nagysebességű adatírás és veszteségmentes RAW tömörítés a gyors feldolgozásért
  • Egyidejű RAW és JPEG formátumú mentés
  • 29 expozíció-vezérlési program (5 expozíció-vezérlési üzemmód, 5 kreatív üzemmód, 13 jelenetválasztás, 6 művészi szűrő)
  • Széles dinamikatartomány az erősen megvilágított részeken
  • Dupla memóriakártya nyílás CompactFlash és xD-Picture Card memóriakártyák számára (UDMA nagysebességű CF és Microdrive memóriakártya támogatással)

Az Olympus E-620 az alábbi összeállításokban kapható:

  • Olympus E-620 objektív kit
    (E-620 váz ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 objektívvel)
  • Olympus E-620 dupla zoom kit
    (E-620 váz ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 és ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:4.0-5.6 objektívvel)
  • Olympus E-620 fix fókuszú objektív kit
    (E-620 váz ZUIKO DIGITAL 25mm 1:2.8 objektívvel)

Új kiegészítők:

  • HLD-5 markolat
  • FL-BK04 vakutartó
  • FL-BKM03 dupla vakutartó
  • PT-E06 víz alatti tok

7-pontos dupla pontosságú automatikus élességállítás
A nagysebességű 7-pontos autofókusz rendszer hét mérési pontot (ebből öt metszéspontot) használ a minél pontosabb élességállítás érdekében. A fókuszálás során fűrészfog elrendezésű vízszintes és függőleges segédvonalak határozzák meg az aktuális mérési pontokat, majd ezek alapján kerül elvégzésre a nagypontosságú élességállítás művelete.

Művészi szűrők
Segítségükkel speciális effekteket használhatunk közvetlenül a fényképezőgépen. Az Olympus E-620 modellen a következő művészi szűrők érhetők el:
Pop Art: emeli, erősebbé és élénkebbé teszi a színeket, melyekkel jobb hatású fotók készíthetőek, melyek a pop art stílus érzetét fejezik ki.
Lágy fókusz: Lágy tónust, légies, másvilági hangulatot kölcsönöz a képeknek. Olyan megjelenést ad, mintha a képre mennyi fény borítana fátylat, a részleteket, mint például a hajat vagy virágszirmokat azonban nem tompítja..
Halvány és világos szín: Az előteret fakó, gyenge fény – a filmeknél a visszaemlékezéses jelenetekhez hasonló – veszi körül, így ismerős érzést ébreszt.
Világos tónus: Lágy érzetű képet eredményez, a mesterséges megvilágítással készített képekhez hasonlóan. Az árnyékos és csúcsfényes területek is nagyon lágyak maradnak, így kifinomult hangulatot biztosítanak.
Szemcsés film: Ez a hatás a valóság érzetét éleszti újra, amit a szemcsés, nagy kontrasztú monokróm képek idéznek fel. Az erős jelenlétnek és drámai hangulatnak köszönhetően a téma élesen kirajzolódik a képen.
Pin Hole: Csökkenti a periferikus fényt, mintha tűlyukon keresztül látnánk a képet. Ehhez adódik az egyedi színárnyalat, ami titokzatosságot sugalló stílust, vagy olyan portrékat eredményez, mintha elvesztünk volna egy másik dimenzióban vagy az űrben.

Beépített képstabilizátor
Közvetlenül a fényképezőgép vázba épített képstabilizátor. Lehetővé teszi a képstabilizálás fotójavító hatásainak élvezetét, függetlenül a csatlakoztatott objektívtől. A beépített képstabilizátoros Olympus E-System fényképezőgépekben egy gyro-szenzor érzékeli a bemozdulás pontos irányát. A beépített SWD rendszernek köszönhetően a bemozdulást a képérzékelő eltolásával kompenzálja a bemozdulási adatoknak megfelelően. Nagy gyújtótávolságok mellett a gyors válaszidőt két dedikált mikroprocesszor biztosítja: az egyik vezérli a két ultrahanghullámú motort, amelyek vízszintes és függőleges irányban mozgatják a szenzort, a másik nagy pontosságú vezérlésre alkalmas.

Arcfelismerő technológia
Az emberi arc felismerésére alkalmas technológia, amely főtémaként azonosítja az arcot a kompozícióban. Az arcot automatikusan élesre állítja, és beállítja az optimális expozíciót, így a megfelelő területeken éles, ideálisan exponált kép az eredmény.

Nagysebességű Live MOS szenzor
Nagyteljesítményű képérzékelő, amely a digitális tükörreflexes fényképezőgépeken élőkép megjelenítést tesz lehetővé sorozatfelvétel üzemmódban. A teljes képátvitelű (Full Frame Transfer / FFT) CCD magas szintű műszaki paramétereit és a CMOS alacsony fogyasztását kombinálja. A fotódiódák mélyen a szenzorba ágyazva helyezkednek el a képzaj megszüntetésére. A téma részleteinek valósághű, árnyalatokban és természetes, élénk színekben gazdag reprodukciója jellemzi a szenzoroknak ezt a típusát.

HyperCrystal
A félig áteresztő technológiával készült LCD-kijelzők alsó részén elhelyezett plusz réteg visszaveri a külső fényforrásokból érkező fényt. Ez javítja az LCD fényerejét, így akár a közvetlen napfényben megjelenített képek is élesek, és a hagyományos kijelzőkhöz képest háromszor nagyobb kontraszttal jelennek meg. 176°-os látószöget is lehetővé tesznek becsillanás és árnyék nélkül, így a képek több szögből is megkomponálhatóak és egyszerre több személlyel megoszthatóak.

Élőkép
A digitális tükörreflexes fényképezőgépek keresőjének használata mellett másik alternatívát is kínál. Az objektíven keresztül a szenzorra vetülő kép közvetlenül a fényképezőgép LCD-kijelzőjén jeleníthető meg. Míg a legkompaktabb digitális fényképezőgépek már évek óta alkalmazzák az élőkép funkciót, a digitális tükörreflexes fényképezőgépeknél az csak a közelmúltban vált lehetővé. A világon először az Olympus E-330 modell alkalmazta az élőkép funkciót.

Multi-képméretarány
Az E-620 modellen négy különböző képméretarány közül választhatunk, melyek lehetővé teszik a képek egyedi megkomponálását. Ezekkel új módon adhatunk kifejezést a felvételekhez, és a kiválasztott arány közvetlenül a fényképezőgép LCD-kijelzőjén jeleníthető meg. Alkalmazható képméretarányok: 16:9, 3:2, 4:3 és 6:6.

Multi-expozíció
Az E-620 modellel többszörös expozícióra van lehetőség Élőkép üzemmódban és a kereső használata esetén is. Élőkép üzemmódban a fényképezőgép két képet, vagy az előzőleg rögzített RAW adatokat veszi a kép alapjaként, majd a végleges fotó a hozzáadandó képre vetítve ellenőrizhető az LCD-kijelzőn. Egy multi-expozíciós műveletben legfeljebb két felvétel, míg szerkesztés üzemmódban legfeljebb három RAW kép szuperponálható egyetlen, többszörösen exponált képpé.

Vezeték nélküli vaku távvezérlés
A felhasználónak lehetősége van vezeték nélküli vakuk távvezérlésére –kábelek nélkül – a beépített vakut használva a rendszer főegységeként. A vezérlési lehetőségek között megtalálható a függetlenül szabályozható villantási üzemmód és kompenzációs beállítások akár három vakucsoportban, míg a négy csatorna beállítás segít elkerülni a zavart, továbbá a fényerő is széles tartományban állítható.

Árnyékkompenzáló technológia
A sötét részeket tartalmazó képek expozícióját javító technológia. Az emberi szemhez hasonlóan működő szenzor alkalmazásával a kompozíciók sötét részeit (pl. fa árnyéka) a fényképezőgép azonosítja, majd beállítja az expozíciót. Az eredmény egy realisztikusabb és részletes kép.

Supersonic Wave Filter
A digitális tükörreflexes fényképezőgépekbe pl. objektívcsere alkalmával kerülő por tönkreteheti a fotókat – hacsak el nem távolítjuk. A Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszer alkalmazásával ez a probléma kiküszöbölhető. Az átlátszó szűrő a fényképezőgép-zár és a CCD között helyezkedik el. Biztosítja, hogy a por ne kerüljön a CCD felületére. A porszemcsék a szűrőn rakódnak le, ami aktiválás esetén ultrahangos rezgéssel lerázza. Az Olympus alkalmazott először pormentesítő rendszert digitális tükörreflexes fényképezőgépekben.

TruePic III+ képfeldolgozó processzor
Az Olympus legújabb generációs képfeldolgozó rendszere. Automatikusan javítja a képminőséget: a színreprodukciót (árnyalat, színtelítettség és fényerő), a képélességet (kevesebb zaj, jobb élreprodukció) és a feldolgozási sebességet. Mindemellett támogatja a művészi szűrőket, így példátlan kreatív kifejezést tesz lehetővé.