Testbeszéd

0

Testbeszéd címmel nyílik közös kiállítás Nyári Zsolt szobrászművész és Tóth György fotóművész alkotásaiból a G13 galériában.
Megnyitó időpontja: 2009. május 21. 18:00
A kiállítást megnyitja: Fitz Péter művészettörténész

Cím: G13 Galéria
1075 Budapest, Király u. 13. (Gozsdu udvar)

A kiállítás megtekinthető 2009. július 11-ig
keddtől péntekig 12-18 óra között, szombaton 11-15 óra között.

A G13 Galéria Testbeszéd című kiállítása Nyári Zsolt szobrászművész és Tóth György fotóművész munkáiból ad válogatást. A művek a női test művészi átlényegüléséről szólnak, különböző megközelítésekben.

Nyári Zsolt művei nem torzók, hanem geometrikus formákból kibontott fragmentumok. A részletek, a mell, a vénuszdomb, a tompor, a köldök, az ujjbegy organikus világa a női test hibátlan tájait tárja elénk. A művek monumentálissá nagyítják a test-tájakat. A szobrok simogatásra hívó felülete arra kényszeríti a nézőt, hogy taktilisan is kapcsolatba lépjen a munkákkal. A tökéletes formák sokkal inkább kapcsolódnak a teremtés-születés fogalomköréhez mintsem az aktushoz. Az aprólékosan kidolgozott részletek az antik szobrászat erényeit idézik meg.

Tóth György pályája elején dokumentatív szociofotóival vált ismertté, majd később egy olyan technikával állt elő, ami védjegye lett. A fényképezőgépet a felvétel közben bemozgatja és többszörösen exponálja képének alanyát, a meztelen női testet. Az ilyen módon alkalmazott kamerahasználat által átalakul a fotó, festői effektusokkal gazdagodik. Az aktok fázisról fázisra alakulnak át, mozgássort hoznak létre. Az állandó mozgásban lévő �ködös� képek megdolgoztatják a néző szemét és eltérítik a látványt a direkt erotikus értelmezéstől.