Olympus µ TOUGH-8010 és µ TOUGH-6020

0

Az Olympus évek óta kínál digitális fényképezőgépeket azok számára is, akik extrém körülmények között akarják használni a gépet. Ez a TOUGH sorozat, mely most két új ultrakompakttal bővül, felváltva az egy éve bejelentett Olympus µ TOUGH-8000 és µ TOUGH-6000 (illetve a nyári TOUGH-6010) modelleket.

Mindkét gép közös jellemzői, a 14 megapixeles maximális felbontás, a kényelmes, 28mm-nek megfelelő nagylátószöget adó, 5x zoomátfogású optika, a HD minőségű videofelvételi képesség, valamint az átlagtól jóval nagyobb belső memória.

Olympus µ TOUGH-6020

Olympus mju TOUGH-6020

A kisebb modell strapabíró fémháza 1,5 méterről történő leejtésnek, -10 C fokos fagynak és 5 méteres vízmélységnek is ellenáll. A szenzor 14 megapixeles maximális képméretet kínál, az objektív pedig kisfilmes értéken 28-140 mm-nek megfelelő látószöget. Mindehhez kettős képstabilizátor tartozik, digitális és mechanikus képremegés csökkentéssel.

A fényképezőgéppel nem csak állóképek, de HD felbontású videók is készíthetők, melyek a HDMI kimenetnek köszönhetően nagyfelbontásban is lejátszhatók, a kompatibilis külső megjelenítőkön. A gép saját kijelzője egy 2,7” méretű, 230 000 képpontos HyperCrystal III LCD.

Az adatok tárolásához 1 GB belső memóriát kapunk, így nem is szükséges minden esetben memóriakártyát használnunk. Ezek közül egyébként az SD és SDHC típusokat fogadja a gép. A TOUGH-6020 az Olympus idei fontosabb kompakt szolgáltatásait is megkapta. Továbbfejlesztett arcfelismerést és érintésvezérlést, árnyékkompenzációt, intelligens témamód választást (i-Auto), követő autofókuszt, mágikus szűrőeffektusokat és az új [ib] szoftvernek köszönhetően képböngészés funkciót kapott.

Olympus mju TOUGH-6020

Olympus mju TOUGH-6020

Működése persze jórészt automatikus, de aki eltévedne a többnyire ésszerű használati,lépésekben, az beépített használati útmutatót is talál a készülékben. Az apró fényképezőgéphez egy lítium-ion akkumulátor és töltő is jár. Megjelenése márciusban várható, kb. 300 eurós bevezető áron, fekete, rózsaszín, kék és zöld színben.

Olympus µ TOUGH-8010

A TOUGH-8010 szolgáltatásainak nagy része megegyezik a 6020-szal. Eloxált alumínium háza azonban még több viszontagságnak ellenáll, hiszen a 2 méteres leejtést, és a 10 méteres vízmélységet is kibírja, sőt azt is, ha egy 100 kilós ember rálép. Ezen kívül dupla kapacitású, 2 GB-os belső memóriát, sőt egy belső nyomásmérőt is kapott.

Olympus mju TOUGH-8010

Olympus mju TOUGH-8010

Olympus mju TOUGH-8010

Olympus mju TOUGH-8010

Ez a modell szintén márciusban kerülhet a boltokban, nagyjából 380 eurós áron, fekete, és ezüst színváltozatban.

Sajtóközlemény:

A legkeményebb TOUGH
Olympus µ TOUGH-8010 és µ TOUGH-6020: több mint jó

2010. február 2, Hamburg – Megérkezett a legkeményebb TOUGH. Megörökíteni a vágtát egy vad folyón, elkapni a tengerparti kaland legnagyszerűbb pillanatait? Nem probléma. A víz- és ütésálló Olympus µ TOUGH-8010 és µ TOUGH-6020 lenyűgöző minőséget és minden eddiginél szélesebb körű felhasználási lehetőségeket biztosít. Az 5x optikai zoommal rendelkező nagylátószögű objektív 28-140mm* gyújtótávolsága és a kettős képstabilizátor a legzordabb körülményekre ügyet sem vetve garantál briliáns képeket. A legújabb kalandok megtekintése külön élmény – köszönhetően az új HD mozgókép és képböngészés funkcióknak. A képböngészés funkció az új Olympus [ib] szoftvernek köszönhető – alkalmazásával praktikus, hordozható fotóalbum állítható össze. A legnagyszerűbb pillanatok mentéséhez elegendő hely biztosítása sem jelenthet problémát: a TOUGH széria legfiatalabbjai az SD kártya alkalmazása mellett 1GB, illetve 2GB tárolási kapacitású belső memóriával büszkélkedhetnek. A 14 megapixel felbontású µ TOUGH-8010 és µ TOUGH-6020 2010 márciusától érhető el 379,99€ és 299,99 fogyasztói áron.

A 10m***-ig vízálló, -10°C-ig fagyálló, illetve akár 2m** magasságból történő leejtés esetén is ütésálló µ TOUGH-8010 és µ TOUGH-6020 új funkciók egész sorával áll rendelkezésünkre:

  • 5x nagylátószögű zoom optika,
  • 14 megapixel
  • HD mozgóképfelvétel és HDMI csatlakozó
  • 1-2GB belső memória és SD kártyahely
  • Képböngészés
  • [ib] szoftver
  • Továbbfejlesztett érintésvezérlés
  • USB töltő funkció

Az új funkciókkal a legjobb trükkjeink a félcsőben, vagy az újabb és újabb hegycsúcs meghódításának pillanatai minden eddiginél egyszerűbben örökíthetők meg. A sokoldalú, 5x nagylátószögű zoom optika (28-140mm*) egyaránt nagyszerűen használható csoportképekhez és távoli témákhoz is. Emellett a történések rögzíthetők a HD mozgókép funkcióval, valamint diavetítésbe illeszthetők, majd kényelmesen, a HDMI csatlakozón keresztül TV-készüléken tekinthetők meg. A képböngészés funkció segítségével kiválaszthatjuk a vitorlázással töltött délután, vagy akár gyermekünk születésnapját megörökítő fotókat – ehhez nincs szükség az egész fotótár végignézésére. Az Olympus’ [ib] technológia megoldja a kiválogatás feladatát: az új képkezelő szoftver az arcfelismerő technológia alkalmazásával személy szerint, GPS segítségével hely szerint, valamint akár esemény szerint képes kiválasztani a keresett képeket. Az így kiválasztott képek megtekinthetők a fényképezőgép LCD kijelzőjén, számítógépen, illetve TV-készüléken.

A 14 megapixel felbontású µ TOUGH-8010 és µ TOUGH-6020 bőséges tárolási kapacitással rendelkezik a különleges élmények számára: az SD kártya bővítési lehetőség mellett 2GB, illetve 1GB méretű belső memóriával rendelkezik. A fényképezőgép számtalan funkciójának kezelését integrált használati útmutató teszi végtelenül egyszerűvé. A továbbfejlesztett érintésvezérlés a ház megérintésével kezelhető funkciók mellett a fényképezőgép döntésével végezhető görgetés lehetőségét kínálja – a kesztyűs kéz igényeinek megfelelően. A víz alatti fotózás szerelmesei a LED világítást és a µ TOUGH-8010 nyomásmérőjét értékelhetik nagyra – melyek segítségével könnyen megállapítható, merre is járunk. Természetesen az Olympus nagyszerű funkciói a Mágikus szűrőktől a Retus üzemmódon át az i-Auto, követő AF és kettős képstabilizátor funkcióig mind-mind elérhetők, biztosítva a tökéletes eredmény elérését.

A szinte hihetetlen ellenálló képességű eloxált alumínium felület, valamint a kettős vízzáró kialakításnak köszönhetően e fényképezőgépek ideálisak a legkeményebb kalandtúrákhoz is. A kijelző „HC III” elnevezésű háromszoros bevonata mentesít a tükröződéstől, a karcolásoktól, illetve a szennyeződések hatásaitól – a fém váz pedig az objektívet óvja az erős külső behatásoktól. Az akkumulátortartó, memóriakártya nyílás, illetve a csatlakozók kettős zárású fedele pedig a tökéletes védelmet garantálja – bármilyen körülmények között.

Az ütés-, víz- és fagyálló µ TOUGH-8010 és µ TOUGH-6020 2010 márciusától, többféle színben érhető el.

Olympus µ TOUGH-8010 és µ TOUGH-6020 – fő jellemzők:

  • 2 méterig ütésálló**, 10 méter mélységig vízálló***, 100 kg-ig törésálló****, -10°C-ig fagyálló, illetve karcálló (µ TOUGH-6020: 1.5 méterig ütésálló**, 5 méter mélységig vízálló*** és -10°C-ig fagyálló)
  • 5x nagylátószögű zoom optika (28-140mm*)
  • Mechanikus és digitális technológiát ötvöző kettős képstabilizátor
  • HD mozgóképfelvétel és HDMI technológia
  • 14 megapixel felbontás
  • 2GB (µ TOUGH-6020: 1GB) belső memória és SD***** memóriakártya kompatibilitás
  • Képböngészés és [ib] szoftver
  • Továbbfejlesztett érintésvezérlés
  • 6.9cm / 2.7” HyperCrystal III LCD kijelző 230,000 képponttal
  • Továbbfejlesztett arcfelismerő technológia és árnyékkompenzáló technológia
  • „Intelligens-automatikus” (i-Auto) üzemmód és követő AF
  • Mágikus szűrők
  • Nyomásmérő (csak µ TOUGH-8010)
  • Beépített használati útmutató
  • USB töltés funkció
  • Elérhető Platinum Silver és Midnight Black (µ TOUGH-8010), illetve Midnight Black, Candy Pink, Steel Blue és Cosmic Green (µ TOUGH-6020) színekben

* 35mm ekvivalens
** A MIL szabványnak (Olympus tesztelési eljárási folyamatnak) megfelelően
*** Az IEC 529 IPX8 szabványnak megfelelően
**** Az Olympus tesztelési eljárási folyamatnak megfelelően
***** Az SD az SD Card Association bejegyzett védjegye

Részletes ismertető

Továbbfejlesztett arcfelismerő technológia
Az emberi arc felismerésére alkalmas technológia, amely főtémaként azonosítja az arcot a kompozícióban. Az arcot automatikusan élesre állítja, és beállítja az optimális expozíciót, így a megfelelő területeken éles, ideálisan exponált kép az eredmény. A továbbfejlesztett arcfelismerő technológia akár 16 arc megkülönböztetésére képes.

Követő AF
E funkció a mozgó témát automatikusan követi és folyamatosan fókuszban tartja. Így a mozgás ellenére a kép bármikor optimálisan fókuszált és tökéletes expozíciójú lehet. Amennyiben a téma kimozog a látótérből, majd visszatér, a fényképezőgép felismeri, mint témát és tovább folytatja a követést.

Retus üzemmód
A retus üzemmód segítségével fotóalanyunk bőrhibáit, ráncait, illetve árnyékait tüntethetjük el – akár a kép elkészülte után is. A funkció felismeri az arcokat és a problémásnak ítélt részleteket automatikusan simábbnak, világosabbnak, így sokkal fiatalosabbnak mutatja.

Kettős képstabilizátor
E speciális funkció segítségével elkerülhetők a nem kellően stabilan tartott fényképezőgép, illetve a gyorsan mozgó témák által elmosódott képek készítése. Működési elve az automatikusan magas ISO érzékenységre váltás és a fényképezőgép mozgását gyro-szenzorral figyelő, majd a mozgást a CCD elmozdításával kivédő mechanikus képstabilizátor ötvözete.

i-Auto mód
Az “intelligens-Automatikus” üzemmód kifinomult automatikus szituációfelismerő rendszere a hat leginkább használt témát felismeri és a fényképezőgép beállításait automatikusan a témának leginkább megfelelőre hangolja.

[ib] szoftver
Az [ib] az Olympus legújabb fejlesztésű, integrált fotókereső és rendszerező szoftvere. Általa a képek rendszerezhetők a rajtuk szereplő személy szerint (az új arcfelismerő technológia felhasználásával), helyszín szerint (a GPS alapú helymeghatározó funkciónak köszönhetően), illetve alkalom szerint. A fotókhoz tartozó kulcsszavak alapján kiválasztott képek megtekinthetők TV-készüléken, számítógépen, illetve akár a fényképezőgép LCD-kijelzőjén is (a képböngészés és a diavetítés funkciók segítségével).

Mágikus szűrők
Segítségükkel speciális effekteket használhatunk közvetlenül a fényképezőgépen:

  • Pop Art: emeli, erősebbé és élénkebbé teszi a színeket, melyekkel jobb hatású fotók készíthetőek, melyek a pop art stílus érzetét fejezik ki.
  • Halszem: a halszem optika különleges hatását érhetjük el, mely teljesen új perspektívákat nyit meg a maga „körülölelő” felvételi képességével.
  • Vázlat: olyan érzést kelt, mintha a témát egy művész csupán vonalakkal vázolta volna fel.
  • Pin Hole: Csökkenti a periferikus fényt, mintha tűlyukon keresztül látnánk a képet. Ehhez adódik az egyedi színárnyalat, ami titokzatosságot sugalló stílust, vagy olyan portrékat eredményez, mintha elvesztünk volna egy másik dimenzióban vagy az űrben.

Képböngészés
E megjelenítés funkció segítségével a képek között dátum, téma, személy, illetve helyszín szerint kereshetünk.

Továbbfejlesztett érintésvezérlés
A különleges érintésvezérlés segítségével a fényképezőgép bizonyos funkciói a ház megérintésével választhatók ki. A gyorsnézet, fényképek visszanézése, valamint egy, a felhasználó által megadott funkció (vaku, vagy árnyékkompenzálás) érhető el a ház bizonyos pontjainak megérintésével. Megtekintés közben pedig a képek a fényképezőgép döntésével görgethetők.