Becker Irén: Afrika

0

2010. február 22-én nyílik meg

Becker Irén
Afrika, a Száhel és a szavanna vidéke

című kiállítása.

Helyszín: Petőfi Sándor Művelődési Ház
Győr, Árpád utca 44.

A kiállítást megnyitja: Szabó Béla
fotóművész.

Köszöntőt mond: Mr. Adedotun Adenrele Adepoju
Nigéria Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

A megnyitó időpontja: 2010. február 22., hétfő 18:00
A kiállítás megtekinthető 2010. február 22. és március 19. között,
hétfőtől-péntekig 8-20 óráig.

A szerző ajánlója:

Afrika, a Száhel és szavanna vidéke

„Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, szokatlan világot, kultúrát, és azt mások számára is megélhetővé tenni a fotográfia segítségével, hatalmas kihívás. Egyre több időt töltöttem a kamera mögött, hogy hitelesen tudjam közvetíteni, amit átéltem.

Kedvenc témáim az emberek, az érzelmek és a mágikus hangulatot sugárzó fények.

Amikor az embereket saját valós környezetükben fotózom, a magam benyomásait próbálom megörökíteni. A körülöttem lévő világot, emberi méltóságot nem sértve, egyszerűen, tisztelettel, részvéttel bemutatni.

Torzító sztereotípiákkal nőttem fel: a fekete kontinens csak az éhezés, a betegség, a szegénység színhelye. Ott élve viszont felfedeztem, hogy Afrika sokkal több ennél. Sokkal több arca van, amit én a fotók segítségével szeretnék láthatóvá tenni.

A kiállított képek Nigéria északi részén (hausza nyelven Arewában) készültek, a száraz, füves szavanna vidékén és a Szahara közvetlen déli peremén található Száhel övezetben, amely földöntúlinak tűnő szépségével, határtalan tájaival nyűgözött le.

Ez az ország kevésbé fejlett része. A falvakat úttalan utjaikon sokszor nehéz megközelíteni. Turisták nem zavarják az itt élő vidéki emberek életét, akik így megmaradhattak eredeti kulturális környezetükben. Mindenki mélyen vallásos, a többség muzulmán, ugyanakkor kevés a keresztény.

Különböző törzsekből származnak, büszkék saját hagyományaikra. Rendkívül kedvesek, vendégszeretők, szeretettel fogadják azt a kevés külföldit, aki meglátogatja őket.

Természetes szépség, elegancia sugárzik belőlük. Kifinomult ízléssel öltözködnek, bátran nyúlnak a színekhez.

A fotózás számukra játék, új tapasztalat. Ha eleinte volt is közöttük visszahúzódóbb, szégyenlősebb, kis idő után ő is kíváncsin csatlakozott hozzánk. Sokan kérdezik tőlem, hogyan nyerem el a bizalmukat szóban forgó együttműködéshez. A válasz egyszerű: udvariasan megkérdezem, megengedik-e, hogy fotót készítsek róluk. Ha mód van rá, meghallgatom őket, elbeszélgetek velük. Ez a nagy titok.

Falulátogatáskor a falu főnökétől kérek engedélyt, amit eddig rendre sikerült megkapnom. A helybéliek meg akkor már úgy fogadnak, mint családtagot.

Különleges élményekkel gazdagodtam. Örülök, hogy alkalmam volt megismerni ezeket az embereket, élvezhettem a bizalmukat. Elgondolkodtató, hogy a mieinkhez képest könyörtelen körülmények között szívből mosolyogva, ekkora méltósággal élnek. Nyíltnak, bizakodónak, rendkívül kedvesnek ismertem meg őket.

Szeretném folytatni ezt a munkát, bejárni és megismerni Nigéria általam még felfedezetlen területeit. Ennek a káprázatos, sokszínű világnak, mely annyira különbözik a miénktől, eddig mindössze kis részét sikerült megörökítenem.”

Becker Irén