Megjelent az Adobe Photoshop Lightroom 3

0

Hosszú tesztelések után ma jelent meg a Lightroom 3-as verziójának végleges, kereskedelmi forgalomba is kerülő változata.
A 3-as változat főbb újításai a következők:

  • profil alapú objektívkorrekció
  • perspektívakorrekció
  • objektívprofil-létrehozó eszköz (Adobe Lens Profile Creator)
  • továbbfejlesztett nyomtatási és webes sablonok
  • részletesebben beállítható, akár grafikus elemet is tartalmazó vízjelezési lehetőség
  • szoftverfejlesztői készlet (SDK) külső gyűjtemények közzétételéhez

Az Adobe Photoshop Lightroom v3 250 euroért vásárolható meg, a v2-es verzióról 80 dollárért frissíthetünk.

Sajtóközlemény:

Már elérhető az Adobe Photoshop Lightroom 3
E jelentős kiadás jobb képminőséget, nagyobb teljesítményt és rugalmasabb munkafolyamat kínál a fényképészek számára

SAN JOSÉ (Kalifornia) – 2010. június 8. – Az Adobe Systems Incorporated (Nasdaq:ADBE) a mai napon bejelentette, hogy már elérhető a Windows® és Macintosh rendszereken futó Adobe® Photoshop® Lightroom® 3 szoftver, a digitális fényképészeti munkafolyamathoz kapcsolódó alapvető megoldás, amely lehetővé teszi, hogy a fényképészek rövid idő alatt, egyetlen alkalmazás segítségével rendezhessék, javíthassák és mutassák be fotóikat. Az első ízben 2009 októberében nyilvános bétaverzióként kiadott Lightroom 3 végső verziója teljesen áttervezett, az egyre növekvő képtárakat könnyebben kezelő teljesítményarchitektúrára épül és a lehető legjobb képminőség elérése érdekében páratlan, zajcsökkentő és élesítő eszközökkel rendelkező feldolgozó motorral rendelkezik. A 64 bites környezetekkel kompatibilis Lightroom 3 olyan új szolgáltatásokat kínál, amelyek optimalizálják a munkafolyamatokat és lehetővé teszik a képek kreatív megosztását, beleértve a DSLR videofájlok és egyes fényképezőgépek számítógép-vezérelt sorozatfelvételeinek támogatását.

„A Lightroom 3 nyilvános bétaverzióját több mint 600 000 példányban töltötték le. Rendkívül sok értékes visszajelzést kaptunk a hivatásos és a tapasztalt amatőr fényképészek lelkes közösségétől” – mondta Kevin Connor, az Adobe professzionális digitális képfeldolgozási termékekért felelős alelnöke. „Az ügyfeleinkkel folytatott nyílt párbeszéd lehetővé tette a Lightroom továbbfejlesztését, és azt, hogy biztosíthassuk számukra a kiváló minőségű képek létrehozásához szükséges lehető legjobb eszközöket. Örömmel látjuk, hogy sokan várják türelmetlenül a végső verziót, hogy végre kihasználhassák azon új szolgáltatások előnyeit, amelynek fejlesztésében maguk is részt vettek.”

A Lightroom 3 új szolgáltatásait a nyilvános bétaverzió tökéletesítette
A rendkívüli gyorsaság és a rövidebb válaszidő érdekében az alapjaitól újjáépített Lightroom 3 minden részletében a gördülékeny felhasználói élményt kívánja biztosítani a fényképészeknek. A képek szinte azonnal betöltődnek, az importálás áttervezése intuitívabb élményt nyújt, a hozzáadott előnézetek és az alapértelmezett értékek kiválasztásának lehetősége pedig lehetővé teszi a felhasználók számára a képek gyors rendezését és keresését. A fényképészek változó munkafolyamatainak gördülékenységét és támogatását a Lightroom 3 a DSLR videofájlok importálásával és kezelésével, valamint egyes Nikon és Canon fényképezőgépek számítógép-vezérelt felvételeinek támogatásával biztosítja a felhasználók számára.

Új, modern fényképészeti eszközök segítik a fényképészeket abban, hogy a legjobbat hozhassák ki képeikből. Az egyedülálló világosság- és színzajcsökkentő eszközök teszik lehetővé tisztább képek létrehozását a magas ISO értékű vagy alulexponált képekből, úgy, hogy közben nem vesznek el a részletek. A várva várt automatikus objektívkorrekció szolgáltatás drámai módon javítja az objektívekkel elérhető eredményeket, mivel lehetővé teszi a felhasználóknak olyan profilok alkalmazását, amelyek kijavítják azokat a nem kívánt térbeli torzulásokat, színeltéréseket és a szélek sötétedését okozó hatásokat, amelyek a legtöbb objektív esetén előfordulnak. A felhasználók mostantól egy kiegyenesítő eszközzel javíthatnak a függőleges és a vízszintes perspektíván; további, előre beállított lehetőségek közül válogathatnak különböző fényképészeti beállítási stílusok alkalmazásához, valamint három, modern vinyettastílussal és egy szemcsézettséget biztosító eszközzel adhatnak természetesebb színezetet a képeknek.

A Lightroom 3 kibővíti a képek bemutatásának lehetőségeit
A kiadás továbbfejlesztett kimeneti lehetőségeket kínál, például a gyűjtemények online megosztóoldalakon való közzétételét. A Flickr® felhasználók egyetlen kattintással szinkronizálhatják felhasználói fiókjukat a Lightroom szoftverrel, illetve további online fényképmegosztó-oldalak hozzáadása is lehetséges harmadik féltől származó beépülő modulok segítségével. A személyre szabható nyomtatási elrendezések kifinomultabban vezérelhetővé teszik a végső képek megjelenítését, a szöveg, a méret, a hely és a stílus módosítását lehetővé tevő új vízjelezési szolgáltatásokkal pedig a hivatásos és az amatőr fényképészek a képeket márkajelzéssel láthatják el. A Lightroom 3 alkalmazással a látványos diavetítések videofájlként szintén exportálhatók, amelyhez hang és címképernyő hozzáadása is lehetséges.

Árak és elérhetőség
A Windows és Macintosh rendszereken egyaránt futó Adobe Photoshop Lightroom 3 már elérhető a www.adobe.com/store webhelyen, hamarosan kapható lesz a kiskereskedőknél. A szoftver becsült végfelhasználói ára 249 EUR az új felhasználóknak, illetve 80 EUR a megfelelő Lightroom licenccel rendelkező felhasználók számára. Javasolt rendszerkövetelmények: Macintosh OS X 10.5, 10.6 operációs rendszer esetén Intel®-alapú processzor, illetve Microsoft® Windows® 7, Windows Vista® Home Premium, Business, Ultimate, Enterprise vagy Windows XP Service Pack 3 rendszerek esetén Intel® Pentium® 4 processzor, 2 GB RAM és 1024×768 képernyőfelbontás. A termék szolgáltatásairól, a frissítési lehetőségekről, az árakról és a nyelvi változatokról további információ a www.adobe.com/products/photoshoplightroom weblapon található. Csatlakozzon a Lightroom közösséghez a Facebook (www.facebook.com/lightroom) és a Twitter (http://twitter.com/lightroom) oldalakon.