Bayer-UNEP Környezetvédelmi Fotópályázat eredményhirdetés

0

dr. Juhász Árpád geológus

Tegnap délután a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székházában hirdették ki a 2011-es Bayer-UNEP Környezetvédelmi Fotópályázat (UNEP: az ENSZ Környezetvédelmi Programja) nyertesit. A dr. Juhász Árpád által vezetett zsűri – aminek a korábbi évek díjazottjaként Máté Bence is tagja volt – összesen hét kategóriában hirdetett első helyet, a nyolcadik díjat a közönség szavazatai alapján osztották ki.

„A természetfotók rólunk szólnak. Emberekről. Pedig rendszerint nem is vagyunk rajta a képen. Mégis a mi eszméink, vágyaink, szenvedélyeink mutatkoznak meg a fotográfiában. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mi, emberek leváltunk a természetről, hogy mi már feljebb léptünk. És szerencsés esetben ott motoszkál bennünk a felelősségtudat: ha már följebb kapaszkodtunk, valamit tennünk kellene érte. Szép gondolat. De még egy kicsit tovább kellene lépnünk, hogy megértsük: nem két külön világról beszélünk. Hiszen változatlanul része vagyunk a természetnek. Ha emberi tudásunkat, erőforrásainkat, leleményünket a természet érdekében mozgósítjuk, ezt magunkért tesszük. A természetfotók rólunk szólnak. Értünk szólnak” – mondta el a megnyitón Réz András esztéta.

A pályázatra 1898 alkotás érkezett, amiből a zsűri 28 képet választott ki közönségszavazásra. Hagyományteremtő céllal a Bayer Hungária idén először írt ki külön kategóriát a 3D-s és a mobiltelefonnal készült fotóknak.

Gerhard Waltl

Kérdésünkre válaszolva Gerhard Waltl elmondta: „A pályázattal a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Az egyik legjobb kapcsolatot köztünk és a természet között a fotók, a fotózás biztosítja.” Walter úr elmondta, hogy bár a pályázók többsége nem profi fotós, a beérkezett alkotások egy jelentős része professzionális szintű volt. Hozzátette: „A képek megteremtik a kapcsolatot a tudományos téma, a mindennapi élet és az értékek között, aktiválják és motiválják az embereket, hogy tegyenek valamit a környezetükért. A Bayer Klímavédelmi Fotópályázat globális kezdeményezés ugyan, de a képek minden országban a helyi sajátosságokhoz, a helyi aktualitásokhoz igazodnak.” A Bayer célja a figyelemfelkeltés, a képeket egyéb promóciós célra nem kívánják felhasználni. Viszont mint minden emberben, így bennük is gondolatokat indítanak el, és ötleteket szülnek, így áttételesen akár a cég működésére is hatással lehetnek.

Profi – Háborítatlan természet kategória

Dobrovits Ádám:
Ködön át

Profi – Lenyomat az élővilágon kategória

Gaál Péter:
Az élet csapdája

Hobbi – Háborítatlan természet kategória

Dr. Pintér Csaba:
Így tanul a gyerek…

Hobbi – Lenyomat az élővilágon kategória

Imre Levente:
Vészhelyzet

Mobil kategória (a díjazott nem volt jelen)

Nagy Gergely:
Ökológiai lábnyom

Hobbi – Háborítatlan természet kategória (közönségdíj)

Fáth Ádám:
Az éjszaka vándora

Junior kategória

Mezei Márton: Csend

3D kategória

Fodor Pál: Unott közönnyel

A legjobb képek készítői 1st Market és Photopress vásárlási utalványokat nyertek.

Az ingyenesen látogatható kiállítás július 28-ig hétköznap 8 és 19 óra között, szombaton 10 és 17 óra között tart nyitva a MUOSZ székházában (1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/A). A Bayer gondolt azokra is, akik nem tudnak személyesen elmenni a kiállításra, de rendelkeznek okostelefonnal vagy táblagéppel. A virtuális kiállítás alkalmazás Bayer Hungaria kulcsszóval megtalálható az Apple és az Android alkalmazásboltjában.