Panasonic HDC-Z10000

0

A Panasonic bejelentette első beépített 2D/3D objektíves videokameráját, mely már az új AVCHD 2.0 szabványt használja. A friss szabvány szerint támogatott lesz az 1080 soros (FullHD) 50 képkocka/mp frissítési sebességű videofelvétel, valamint az AVCHD 3D mód is. Ezen kívül (PAL beállításnál) 25 és 24 kocka/mp-es sebesség is választható.

A Panasonic HDC-Z10000 a jelenleg elérhető legjobb 3D makró szolgáltatást nyújtja, mely kb. 45 cm-es munkatávolságot jelent. Oldalán egy 3,5” méretű, kihajtható 1 152 000 képpontos LCD-t helyeztek el, melyen szemüveg nélkül is visszanézhetők a felvett 3D mozgókép anyagok. A kijelző 2D nézetben is használható.

A kamera 2 db, 6,57 megapixeles 3MOS képérzékelőt használ, optikája pedig 3D-ben 10x, 2D-ben 12x-es zoomátfogású és 1:1,5 fényerejű. A készülék sztereó hangfelvételre képes.

Szolgáltatásai között megtalálható az optikai stabilizátor, az élőképes kiégés jelzés, az auto/manuális írisz állítás, a kézi és automata élességállítás, valamint fehéregyensúly szabályozás.

A Panasonic HDC-Z10000 további tulajdonságai:

  • Világos, 0,45”-es élőképes kereső (LVF) 1 227 000 képponttal.
  • Dupla SD memóriakártya foglalat.
  • HD Writer XE 1.0 szoftver a HD 3D videók vágásához.
  • 2D/3D állókép készítési lehetőség (2,1 megapixel), külön exponáló gombbal (MPO formátumban). A videókból állóképek is kimenthetők.

A kamera fekete színben jelenik meg, de ára és pontos megjelenési időpontja egyelőre nem publikus.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Kompakt, ikerobjektíves 2D/3D kézi kamkordert vezet be a Panasonic

Kiváló 2D- és 3D-képet biztosító, dupla 3MOS-rendszer és továbbfejlesztett manuális funkciók egyetlen egységben

Berlin, Németország (2011. augusztus 31.) – A Panasonic ezen a napon dobta piacra a világ első* beépített ikerobjektíves 2D/3D-kamkorderét, a HDC-Z10000-et, amely igazoltan kompatibilis az AVCHD 3D/Progresszív szabvánnyal. Az új készülék mind két-, mind háromdimenziós filmezés esetén lélegzetelállító képminőséget, professzionális felhasználáshoz manuális működtetést és megalkuvásmentes hangminőséget kínál.

Az új modell mind minőség, mind ár tekintetében áthidalja a szakadékot az amatőr és a professzionális felhasználók között, így ideális eszköz a filmezéshez például fiatal művészeknek és filmeseknek, vagy bárkinek, aki televíziós minőségű videofelvételeket szeretne készíteni.

A Panasonic egyedülálló, fejlett Dupla 3MOS-rendszere két 3MOS-érzékelőt tartalmaz, amelyek 6,57 millió pixeles valós felbontásukkal** 2D-ben és 3D-ben egyaránt gondoskodnak a színek és a részletek különleges reprodukciójáról, valamint a kép kiváló minőségű rögzítéséről.A két nagy átmérőjű F1,5-es objektív pedig egymástól függetlenül, a bal, illetve a jobb oldalon helyezkedik el, és kamkorderek közt elsőként Nano Surface Coating bevonattal rendelkezik, amely – jelentős mértékben csökkentve a szellemképesedést és a becsillanást – kristálytiszta képalkotást eredményez.

Kompakt méretének köszönhetően a készülék könnyen hordozható és rendkívül rugalmas használatot tesz lehetővé, amely a továbbfejlesztett manuális funkciók – mint például a zoom, a fókusz és blende szabályozása, – s ezáltal a kívánt hatás precíz beállítására szolgáló három külön gyűrű – révén a professzionális igényeket is kielégíti. Az Intelligent Auto (iA) funkció és az erőteljes új képstabilizáló, a HYBRID O.I.S+*** még menet közben is gyönyörű és stabil felvételek készítését teszi lehetővé.

A sokoldalú ikerobjektív számtalan felvételkészítési szituációban használható, a 32 mm-es**** nagylátószögtől (2D-felvétel esetén 29,8 mm*****) a 10-szeres optikai zoomig (2D-felvétel esetén 12-szeres, Intelligens Zoommal 23-szoros). Ez jelentős mértékben bővíti a felhasználási lehetőségeket, a szűk helyen történő felvételkészítéstől egészen olyan szituációkig, amikor a téma és a kamera nagyon távol helyezkedik el egymástól.

A kamkorderrel készített Full HD 3D-kép minősége egyedülálló, ráadásul a 3MOS-rendszer 2D-ben is felkínálja ugyanazokat az effektusokat, precíz és éles képminőséget hozva létre a progresszív felvétel mellett.Gyenge megvilágítás esetén különösen megmutatkoznak az ikerobjektív képességei, nagy fényerejű, minimális képzajtartalmú felvételek készítését téve lehetővé a felhasználó számára.

Az újonnan kifejlesztett, ultranagy sebességű Crystal Engine Pro II képfeldolgozónak köszönhetően, amely nagyobb felbontást és zajcsökkentést valósít meg, még az apró részleteket tartalmazó felületeken is optimális Full HD képminőség érhető el.Ugyanilyen teljesítmény áll rendelkezésre 2D-ben is, Full HD 1920 x 1080-as felbontással és 50p képrögzítéssel.

A Dolby Digital 5.1 csatornás térhang-, illetve a kétcsatornás sztereó hangrögzítéshez beépített mikrofon áll rendelkezésre, de a HDC-Z10000 ezenkívül két XLR-audiobemenettel is rendelkezik 48 V-os fantomtáppal ellátva, amelyek külső mikrofon csatlakoztatását is lehetővé teszik.Az eredmény: tiszta hangfelvételek minimális zajtartalommal.

3D-makró üzemmódban a kamkorder az iparág legjobb közelképeit készíti mintegy 45 cm-ről – amely 2D-felvétel esetén kb. 3,5 cm-nek felel meg – úgy, hogy közben fenntartja az ikerobjektívhez szükséges, 32 mm-es nagylátószögnek megfelelő látómezőt, és olyan háromdimenziós képet örökít meg tiszta részletességgel például virágokról, kisállatokról vagy ékszerekről, amilyet hagyományos módon nagyon nehéz lenne.

A háromdimenziós filmfelvétel iránti egyre növekvő igény kielégítése mellett a HDC-Z10000 természetesen a 2D területén is kiváló teljesítményt nyújt, ezért nélkülözhetetlen eszköz lehet a jövő helyszíni tartalomkészítésében. A hangminőség magas színvonalú professzionális funkciói, valamint az LCD-monitorral és elektronikus képkeresővel támogatott manuális működtetés révén a HDC-Z10000 csúcskategóriás lehetőségeket kínál a félprofesszionális felhasználóknak.