Visszaemlékezés: A Photokina 2010

0

Idei Photokinára való felkészülésünk egyik lépéseként tekintsünk vissza a két évvel ezelőtti Photokina-ra és foglaljuk össze, milyen tapasztalatokkal gazdagodtunk akkor. Ahogy minden Photokina előtt, a 2010-es rendezvényt megelőzően is jópár terméket már bejelentettek.

Augusztus végén megjelent a Nikon frissített belépőszintű DSLR-je, a Nikon D3100. Ahogyan a korábban már piacra került D90-nél, úgy a D3100-nél is már CMOS szenzorra váltott a gyártó. Emellett újdonság volt, hogy a belépőszintű Nikon DSLR is képessé vált FullHD videórögzítésre, s persze természetesen ezzel együtt LiveView módot is kínált.

A Nikon trükkös volt, mert a komolyabb DSLR-jének bejelentését viszont a Photokinára időzítette. Így a D7000 már szeptember közepén vált csak hivatalossá. A középkategóriás DSLR vázat azóta jópáran megkedvelték és elégedetten használják.

A Canon is új géppel jelentkezett a Photokina 2010-re, náluk a középkategória frissítése volt soron. Ekkor jelent meg az EOS-60D, mely egy kicsit átrendezte a Canon portfólióját. Tulajdonképpen a középkategóra kettévágása volt a cél, mely már az EOS-7D megjelenésekor elkezdődhetett. Az EOS-7D lett a felső középkategóriás APS-C váz, míg az EOS-60D tekinthető az alsóbb középkategória képviselőjének. Nem is véletlen, hogy néhány dologban visszább lépett, mint az EOS-50D (pl. megszűnő joystick, megszűnő szinkron kimenet, olcsóbb váz anyag). Természetesen azért újdonságok is bőséggel akadtak, amit be lehetett préselni a 60D kobakjába.

Igazi meglepetés volt a Sony teljesítménye. Ők ugyanis nem kevesebb, mint négy új cserélhető objektíves tükrös gépet jelentettek be. Ezek közül kettő tükörreflexes, kettő pedig féligáteresztő tükrös. Az Alpha SLT-A33 és A55 a belépő és haladó SLT gép lett, míg a DSLR-A560 és A580 mindketten a középkategóriás tükörreflexesek sorozatát erősítették. Érdemes megjegyezni, hogy az A560 és A580 után már nem jelent meg Sony tükörreflexes gép, sem tavaly, sem idén. Valószínűleg a Sony teljesen át is állt az SLT rendszerre, bár a 2010-es Photokinán még úgy nyilatkoztak, hogy a fullframe szegmensben még megtartják a mozgó tükröt. Nos, nem így történt, az A99 is az SLT féligáteresztő tükrös rendszer része lett.

A Pentax nem dobbantott túl nagyot szeptember elején. A Pentax K-r belépőszintű tükörreflexes gép megjelenése nem igazán hozta lázba a pentaxos világot, ráadásul még kissé elavult technológián is lovagolt, hiszen belsejébe még CCD került.

De pár nappal később jött a nagy durranás. Már-már azt hittük, hogy a Pentaxnál ennyi. De a Photokinán végül megjelent a Pentax K-5, mely igazi ütős középkategóriás tükörreflexessé nőtte ki magát. Ennek utódja pár napja jelent meg.

Az Olympusnál is nagy horderejű bejelentést tettek a Photokina alatt, ráadásul akkor nem a MILC-eket magukba foglaló mikro NégyHarmad rendszert frissítették, hanem a DSLR-eket összefogó FourThirds rendszert. A megjelenő Olympus E-5-re már sokan vártak. Az középkateriás E-30 fölé pozicionálható E-5 az E-3 utódaként jelent meg, s a gyártó eddigi utolsó DSLR-je. Meg nem erősített hírek szerint az Olympus még dolgozik DSLR fejlesztésen, s talán jövőre érkezhet egy újabb DSLR. Fontos is lenne ez a lépés, hogy a FourThirds rendszerben lévő fotósok ne érezzék úgy, hogy elhagyták őket. Mert most egy picit olyan a helyzet (azért vegyük észre azt is, hogy az alsó közép E-xxx széria igazából kihalt, a 2009-ben megjelent E-620 már régóta nem kapható).

A Sigma is próbálkozott komolyabb puskapor ellövésével, de sajnos az SD1 bejelentése valamiért nem úgy sült el, ahogy szerették volna. A fő gond az, hogy már a bejelentéskor hiányos szolgáltatású volt a Sigma legkomolyabb DSLR váza. Nem kínált videófelvételt, ami persze jópár fotósnak teljesen érdektelen, nem úgy a LiveView funkció, amely a csak fotózással foglalkozók számára is hordoz előnyt. Mindezek a piac meghódítása szempontjából sem mellékesek. Emellett a gép ára volt a másik, ami meglepetést okozott. A 9000 dolláros beharangozott ár még a fejlettebb országok tehetősebb fotósait is fejvakarásra késztette. Később persze a Sigma korrigált, így az ár lejjebb csúszott, egészen 6900 dollárig (amiért két fullframe szenzoros DSLR már akkor is vásárolható volt). Nyilvánvalóan túl sok darabot nem is adhattak el belőle, hiszen idén bejelentették a Sigma SD1 Merrill-t, mely az SD1 jóárasított változata. Az árat egészen 2200 dollárig letolták, amely már egészen reálisnak tűnik. De kanyarodjunk vissza a 2010-es Photokinához.

A Samsung nem nagyon brillírozott, csupán egy komolyabb gépet jelentett be, ez pedig az NX széria új tagja, a tükör nélküli cserélhető objektíves NX100. Az egyetlen komoly újdonság az i-Fn gomb bevezetése volt. Cserébe viszont kikerült a vázból a beépített vaku.

Szintén egy géppel bővítette MILC szériáját a Panasonic. A DMC-GH2 bejelentése viszont nem elhanyagolható momentum, hiszen ez volt az első mikro NégyHarmados masina, mely 18 Mpixeles szenzort alkalmaz (a fotók végső felbontása 16 Mpixeles). A videózásra és gyors sorozatokra kiélezett DSLR formájú-jellegű gép továbbfejlesztett elektronikus keresővel, érintésérzékeny LCD-vel, érintésre induló és érintés helyére fókuszáló gyorsabb AF rendszerrel okosodott.

A Fujifilm nagyon visszafogott volt a bejelentések terén, hiszen csupán a Photokina előtt jelent meg gépe, az is csak egyetlen modell, a 3D fotózásra kifejlesztett rendszer harmadik tagja, a Real 3D W3. Sem ultrazoom, sem ultrakompakt, sem más masinát nem jelentett be. Persze nem szabad elfelejteni, hogy a Fujifilm MILC-ek előszelének tekinthető FinePix X100 fejlesztését ekkora jelentették be, illetve már láthattunk mockup modellt is. De lehetne még hosszasan sorolni a nagy, de kevésbé népszerű gyártók produktumait is, a Sanyot, a Leicat, a Hasselbladot, stb., vagy előhozhatnánk az objektíveket, nyomtatókat, egyéb kiegészítőket. De a fő irányvonalat, a nagyobb volumenű termékeket már átfogtuk, így már ez is elég ahhoz, hogy lássuk, mennyire volt erős a két évvel ezelőtti Photokina. Mégis, statisztikailag volt, ahol alulteljesítette a várakozásokat. Ilyen például a kiállítók száma, mely az átlagos 1550 kiállítóhoz képest 2010-ben csupán 1251 volt. Ennek ellenére több, mint 180.000 ember volt kíváncsi az újdonságokra. A két évvel ezelőtti száraz adatok mellett persze sokkal izgalmasabb az, hogy idén hogyan alakul majd a Photokina. Én úgy gondolom, hogy még nem lőtték el a gyártók az összes puskaporukat, tuti biztos, hogy lesz még valami nagy durranás a kiállítás ideje alatt is. Pletykákból sejthető már, hogy érkezhet a Panasonic új MILC-e, a DMC-GH3, nagyon sokan várják a Nikontól a D600-at, ami esélyes, hogy meg is jelenik. Szintén sokan várják a Canon belépő fullframe vázát, ennek Photokinán való megjelenésére viszont kisebb esélyt látok. De jöhet még az Olympustól is csoda, no és a Fujifilmnek is van egy pletykákból ismert csúcskompakt gépe, a várhatóan 2/3″ szenzoros, nagy kezdő fényerejű FinePix XF1. Ami biztos: idén sem fogunk unatkozni a Photokinán, s most sem úgy megyünk ki, hogy imáinkba az „Add Uram, hogy sok terméket tudjunk bemutatni Olvasóinknak!” mondatot szúrjuk. Részemről inkább az ” add Uram, hogy a napi hajtás után egy-egy Kölsch is lecsuroghasson kiszáradt torkunkon!” mondatot preferálom. Hétfőn startolunk, de addig még van pár nap, s pár Photokina 2012-vel kapcsolatos bejegyzés is.