Elhunyt Bryce Bayer

0

2012. november 13-án, életének 83. életévében elhunyt Bryce Bayer.

Nevéhez fűződik többek között a Kodak szárnyai alatt kifejlesztett, s 1975-ben szabadalmaztatott Bayer-alapszínszűrő, mely a CCD és CMOS képérzékelők színérzékelését teszi lehetővé. Az alapszínszűrő nélkül ezek a képérzékelők ugyanis csak szürke árnyalatokat „látnak”. A Bayer-rács nélküli képérzékelőkkel csak úgy lehetett volna színes képet felfogni, ha három képérzékelőt alkalmaztak volna, s ezekre egységes (vörös, zöld és kék) színszűrőkön keresztül jutott volna a fény. Akkoriban ez túl nagy méretet és magas árat jelentett volna, pár éve azonban a 3 CCD-s kamerákban ez utóbbi módszert használták a jobb felbontás érdekében.

A Bayer-alapszínszűrő alkalmazása után a vörös-zöld-kék-zöld részképpontokból az ún. demosaic eljárás során kapunk valós színes képet, melyet követően (többnyire unsharp, azaz életlen maszk alapú) élesítés következik a digitális képfeldolgozás során.

Bryce Bayer 2009-ben Progress Award díjat kapott az 1853-ban alapított Royal Photographic Society-től, elismerésül a Bayer-alapszínszűrőért.