Jótállás, de meddig?

0

A karácsony környéki nagybevásárlások közepette talán kissé merész elromló elektronikus eszközökről beszélni, de semmiképp sem időszerűtlen. Gyorsan körbe is kérdeztük a hazai forgalmazók ügyfélszolgálatait, hogy vajon a digitális fényképezőgépek vonatkozásában milyen hosszú jótállási időre számíthat a vásárló.

Elöljáróban csak annyit, hogy kedvenc fényképezőgépünkre is az egyes tartós fogyasztási cikkek kötelező jótállásáról szóló 151/2003. (IX. 22.) Kormány rendelet vonatkozik, melynek 2. bekezdése feketén-fehéren kimondja, hogy termék üzembe helyezésétől (vagyis vásárlásának napjától) számítva 1 év kötelező jótállással tartozik a forgalmazó a vevő felé. Ez tehát a minimum. Most nézzük ABC sorrendben a nagyobb hazai képviseleteket!

A Canon hazai képviselete a törvényben előírt 1 éves jótállási időt vállalja minden egyes digitális fényképezőgép modelljére, melytől pozitív irányban eltérhet a közvetlen forgalmazó, vagyis a bolt megtoldhatja azt saját garancia kiterjesztéssel. A Fujifilm szinte az összes fényképezőgépére 2 év jótállást vállal, kivéve a FinePix S2800-as modellt, amire csak 1 évet. Érdemes azonban figyelni a cég akciós ajánlatait is, hiszen előfordulhat, hogy egyes akciókban (többnyire a komolyabb bridge gépeik esetén) akár 3 év jótállással is találkozhatunk. A Nikon garancia feltételei terület és géptípus szerint változnak. Az Európai Unióban, így hazánkban is forgalmazott digitális tükörreflexes fényképezőgépekre, alapból 1 év EU garancia jár, de a hazai képviselet, az általa behozott termékekre további 2 év jótállást vállal. Ez összesen 3 év minden DSLR-re, de hangsúlyozták, hogy csak a Nikon Kft hivatalos viszonteladóitól vásárolt tükrös gépekre vonatkozik. A cég a vakujaira és optikáira a kötelező 1 évet vállalja, összes kompakt (Coolpix) és MILC fényképezőgépére pedig 2 éves jótállást ad. Az Olympus termékekre általánosan 1 év a jótállás, nem úgy a fényképezőgépekre, melyekre egységesen 2 évet vállal a hazai forgalmazó. A Pentaxot képviselő hazai forgalmazó az előírt törvényi minimumot, azaz 1 évet vállal és hasonló a helyzet a Panasonickal is, ahol szintén ennyi a jótállás, de a forgalmazó ezen fölül +1 év ingyen alkatrész ellátást ígér. A Sonynál szintén a kötelező 1 év jótállást kapjuk, melytől a bolt eltérhet, és további jótállást is vállalhat, illetve a vevő plusz jótállási időt vásárolhat gépéhez.