Jönnek a 20 Mpixeles kompaktok

0

Bár egyelőre még csak a mérnöki minták szállítása kezdődik, nyilvánvaló, hogy az év vége felé már jöhetnek a 20 Mpixeles, 1/2,3″ típusú BSI-CMOS szenzorral ellátott kompakt fényképezőgépek.

A hír igazi érdekessége nem is a 20 Mpixeles felbontás, hiszen ilyen felbontású CCD-vel rendelkezik már a Sony ebben a méretben. Itt inkább a BSI-CMOS felépítés az érdekes, hiszen ezekkel a szenzorokkal az igényesebb gépeket készítik, melyek FullHD felbontású videók készítésére és gyors sorozatok felvételére is alkalmasak.
A Toshiba TCM5115CL 20 Mpixeles felbontásban 30 kép/mp sebességre képes, mely hihetetlen lehetőségeket kínál. Persze ahhoz, hogy ebből 30 kép/mp-es sorozatot fotózni képes fényképezőgép legyen, szükség van a hasonlóan gyors RAM-ra (gyors fejszámolás: 12 bit/csatorna színmélységű képek esetén 7,2 Gbps sávszélesség igény) és képfeldolgozó processzorra is.
A nagy sebesség ráadásul videózásnál is elérhető, hiszen FullHD felbontásnál 60 kép/mp, 720p felbontásnál 100 kép/mp érhető el, ami már a slow-motion határát súrolja.

Kíváncsian várjuk az első BSI-CMOS-os 20 Mpixeles komoly kompaktok megjelenését, de előbb a CCD-s változatokat üdvözölhetjük majd, már a CES-en.