Nikon AF-S Nikkor 800mm f/5,6E FL ED VR

0

A Nikon véglegesítette és hamarosan piacra dobja 800 mm-es szupertele objektívét, amelyet még tavaly a Photokina előtt harangozott be.

A Nikon AF-S Nikkor 800mm f/5,6E FL ED VR egy sor újdonságot vonultat fel, melyek a prémium teleobjektív tökéletes minőségét garantálják. Ilyen az elektromágneses blende beugrasztás, a fluorit lencsetagok alkalmazása, illetve a mellékelt 1,25×-öző telekonverter, mely szintén ED tagot tartalmaz, s használatával 1000mm f/7 objektívet kapunk, stabilizálva.
Mivel óriási (160 mm) átmérőjű frontlencsével rendelkezik az optika, a szűrők használatát hátsó szűrőtartó segíti.
További specifikációk hírünk alatti adatlapunkról érhetők el.

Az objektív ára 17.900 dollár lesz az USÁ-ban.

Sajtóközlemény:

Az új Nikon AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR objektívvel és az ahhoz tartozó telekonverterrel a fotósok a távolba pillanthatnak

Amszterdam | Hollandia 2013. 01. 29. A Nikon ma mutat be egy új, rögzített gyújtótávolságú szuper-telefotó objektívet és az ahhoz tartozó telekonvertert. Az AF-S TC800-1.25E ED TELEKONVERTER-rel kiegészített AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR objektívhez használt csúcskategóriás alkatrészeknek és fejlett technológiáknak köszönhetően kisebb lett az objektív tömege, egyszerűbb lett a kezelése és javult a képminősége. Ez az első NIKKOR objektív, amely olyan speciális technológiák és anyagok felhasználásával készült, mint az elektromágneses rekeszbeállítás és a fluorit objektívelemek, kiegészítve olyan bevált funkciókkal, mint a rázkódáscsökkentés és a nanokristály bevonat.

A NIKKOR sorozat legnagyobb gyújtótávolságú tagjaként ez a prémium objektív ideális választás a professzionális sport- és sajtófotósok számára. Amikor nincs lehetőség a téma megközelítésére, az AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR objektív megteszi azokat a lépéseket, amelyekkel a téma közelebb hozható a fényképezőgéphez.

„Ezt az objektívet a legigényesebb profi fotósok szempontjait szem előtt tartva terveztük meg – mondta Zurab Kiknadze, a Nikon Europe objektívekért, tartozékokért és szoftverekért felelős termékmenedzsere. – Csökkentettük az általában nehéz szuper-telefotó objektív tömegét, és új NIKKOR technológiákkal is bővítettük az eszközt, de ennél még tovább is mentünk: terveztünk egy testreszabott telekonvertert is, amely megnöveli az objektív gyújtótávolságát, így ez az új termékünk méltán foglalhatja el a ranglista első helyét a szuper-telefotó objektívjeink termékcsaládjában.”

A Nikon 2012 nyarán jelentette be az AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR objektív fejlesztésével kapcsolatos terveit. Az objektív prototípusait a kölni Photokina nemzetközi szakkiállításon mutatták be, valamint rangos sporteseményeken tesztelték, ahol igencsak kedvező fogadtatásban részesültek.

Pehelykönnyű váz, fluorit objektívelemekkel
Ahhoz képest, hogy milyen rendkívüli teljesítményt nyújt, az AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR objektív meglepően könnyű és kiegyensúlyozott. Ez a könnyűsúlyú, ám erős magnéziumötvözetből készített váznak, valamint a két fluorit objektívelemet tartalmazó, továbbfejlesztett optikai konstrukciónak köszönhető.

Az optikai rendszer 13 csoportba rendezett 20 objektívelemből áll, beleértve két fluorit és két ED elemet. Az első két objektívelem fluoritból készült, ennek köszönhetően könnyebb az objektív elülső része, és hátrább esik a tömegközéppontja, ami lehetővé teszi az objektív kényelmes és stabil kezelését. A fluorit objektívelemek kiváló optikai teljesítményt nyújtanak úgy, hogy még a szuper ED üvegelemeknél is nagyobb fényáteresztést és kisebb fényszórást biztosítanak minimális színeltéréssel. A Nikon nanokristály bevonata pedig minimálisra csökkenti a szellemképet és a tükröződéseket, ezáltal tisztább képek készülhetnek.

Az objektív tartalmaz egy görbített felületű meniszkusz védőüveget, és tartozik hozzá egy 52 mm-es NC szűrő is. Az objektív hátulján egy praktikus 52 mm-es becsúsztatós szűrőtartó is található.

Rendkívül pontos elektromágneses rekeszbeállítás
Az elektromágneses rekesz megbízhatóan gondoskodik az igen pontos rekeszvezérlésről, hibaszázaléka rendkívül alacsony. Ez a precíz szerkezet sorozatfelvétel közben növeli az automatikus expozícióvezérlés stabilitását és pontosságát, különösen az objektív telekonverterrel való használata esetén, ami kettős rekeszcsatlakoztatást igényel.

A stabilitást javító rázkódáscsökkentő (VR) mechanizmus ellensúlyozó hatása kb. négy lépésközzel rövidebb záridő használatával egyenértékű. A Normál és az Aktív VR üzemmód stabil fényképezést tesz lehetővé a fényképezőgép különböző mértékű és sebességű mozgása esetén is, az automatikus állványészlelési funkció pedig a zárkioldásból adódó rezgést csökkenti, amikor a fényképezőgép állványra van rögzítve. Az AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR objektív beépített állványtalpa elősegíti az egyensúly elérését állvány használata esetén.

Az objektívbe épített SWM (Silent Wave Motor) gyors és pontos élességállítást tesz lehetővé. Három élességállítási mód használható: A/M (automatikus élességállítás kézi vezérléssel, AF prioritás), M/A (azonnali váltás az automatikus és a kézi élességállítás között tetszőleges AF módban) és M (kézi).

Az objektívhez tartozó telekonverter
Mindegyik AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR objektívhez tartozik egy AF-S TC800-1.25E ED TELEKONVERTER. Ez az első olyan telekonverter, amely ED üvegelemet használ a nagy gyújtótávolságú objektíveknél általában problémaként felmerülő színeltérés ellensúlyozására.

A kifejezetten az AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR objektívhez fejlesztett (külön nem értékesített) telekonverter testreszabottan készül az adott objektívekhez, ezzel biztosítva a kiváló optikai teljesítményt az objektív gyújtótávolságának 1000 mm-re való megnövelése mellett.

Az objektív és az ahhoz tartozó telekonverter kemény hordtáskában (CT-801) kapható, amely lehetővé teszi a kényelmes és biztonságos szállítást.

Műszaki adatok

  • Gyújtótávolság: 800 mm
  • Legnagyobb rekesz: f/5,6
  • Legkisebb rekesz: f/32
  • Az objektív felépítése: 20 objektívelem 13 csoportban (plusz egy védőüveg)
  • Íriszlamellák száma: 9 (kerekített)
  • Legkisebb fókusztávolság: 5,9 m AF módban, 5,8 m MF módban
  • Szűrő/toldalék mérete: 52 mm
  • Átmérő x hosszúság: kb. 160 x 461 mm
  • Tömeg: kb. 4590 g, illetve 4725 g a telekonverterrel együtt
  • Megjegyzés: az objektívhez tartozó AF-S TC800-1.25E ED TELEKONVERTER-rel szállítva