Olympus PEN E-P5

0

Az Olympus immár negyedik generációjával bővíti P-szériáját (a P4 modell japán szokás szerint kimaradt). Az PEN E-P5 névre keresztelt új gép a cég MILC kínálatának egyik csúcsmodellje lesz, amit igényesen kialakított retro jellegű külseje is erősít. Az új jövevény az Olympus 50 évvel ezelőtt kiadott PEN F fényképezőgépének külső jegyeit kapta.

Belül viszont a legmodernebb digitális technológiával vértezték fel. A Mikro 4/3″-os rendszerű Live MOS szenzor 16 megapixeles, mely azonos az OM-D modellben használt érzékelővel. Az E-P5 rendszerkompakt géphez képest elsőként kínál 1/8000 mp-ig állítható mechanikus zárat, az új 2×2 vezérlőtárcsás rendszenek köszönhetően pedig kényelmesen konfigurálható manuális vezérlést kapunk.

A még pontosabb élességállítást a FAST AF funkció segíti, a kézi fókuszálást pedig a Focus Peaking szolgáltatás bekapcsolásával tehetjük komfortosabbá. A remegésmentes fényképezést és videózást 5-tengelyes stabilizátor segíti.

A gép Full HD videók felvételére képes, sorozatban pedig 9 kép/mp sebességgel dolgozik. 2D állóképek mellett 3D fotókat is rögzíthetünk, melynél cián-vörös anaglif 3D képmód is beállítható. A képek és videók egy felhajtható, karcálló, 3″-os és 1,03 millió képpontos LCD-n nézhetők vissza. Keresőként a külön beszerezhető és csatlakoztatható VF-4 elektronikus keresőt használhatjuk, mely 2,36 millió képpontot kínál.

A fényképezőgépet Wi-Fi funkcióval is felszerelték, ami nem csak fotóink egyszerűbb számítógépes áttöltését segíti, de Apple vagy Android mobil eszközzel távvezérelhetővé is teszi a gépet.

Az Olympus PEN E-P5 június végén kerülhet a boltokba 999 eurós áron. A 14-42mm-es objektívvel kitben 100 euróval drágábban kapható majd.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Új PEN E-P5 vezérmodell lenyűgöző interaktív képalkotással

Az Olympus PEN F tiszteletére kiadott, valódi gyűjtői darab

Ha megkérünk egy látványtervezőt, egy design szakértőt és egy profi fotóst, hogy írják körül a számukra ideális rendszerfényképezőgépet, ők nagy valószínűséggel egy olyan eszközt fognak bemutatni, mint az új Olympus PEN E-P5. Gyakorlatilag láthatatlan csavarjaival és teljesen fém házával az új PEN zászlóshajó egy valóban gyönyörűen megalkotott fényképezőgép. Már csak a retró hangulat önmagában is elegendő ahhoz, hogy a jövő klasszikusaként emlegessük, de a házba rejtett technológia ugyancsak mérföldkő – például a kompakt rendszerfényképezőgépekben a világon elsőként elérhető 1/8000 másodperces zársebesség, valamint az Olympus többszörös díjnyertes OM-D gépéből már ismerős 16 megapixeles Live MOS szenzor által. E jellemzőknek köszönhetően az új fényképezőgép és az általa biztosított képminőség messzemenően méltó a PEN sorozat nagyszerű örökségéhez. Az Olympus emellett a PEN hordozhatóságára és használhatóságára is igen büszke. A könnyűsúlyú E-P5 beépített WiFi rendszerrel, FAST AF élességállítással és egyszerűen elérhető manuális beállításokkal rendelkezik – hogy csak néhányat említsünk a gép figyelemre méltó jellemzői közül. A váz 2013 júniusának végétől, €999 áron érhető el – mely cserélhető objektívek és kiegészítők széles választékával bővíthető. A 14-42mm objektívvel szerelt kit például €1099 áron kapható majd.

A stílus és az anyagok találkozása

Az Olympus PEN design team már számtalan elismerést kapott az ipar szakértőitől és a vásárlóktól egyaránt a retró hangulattal megbolondított modern fényképezőgépek megalkotásáért. A méltán híres PEN F gép 50. évfordulójára azonban egy még jellegzetesebb retró koncepció megvalósítása volt a feladat. A megoldást maga a megjelenésekor forradalmat indító PEN F jelentette.

A tökéletes tervezés és összeállítási minőség ugyancsak a kult-klasszikus elődöt idézi. A csak a gép alján látható csavarok által fémjelzett kivitelezési minőség a gép minden egyes részletén szembetűnő. Az egyedi megjelenést opcionális, háromféle stílusban elérhető, valódi fából készült, ergonomikus markolat teszi teljessé.

A csúcsteljesítmény és a zsebméret találkozása

Az igényes fotósok számára a gyűjtői darabok általában nem vonzóak – kivéve, ha a kivitel különlegességéhez méltóan a minőség és a technológia is egyaránt előremutató. Ennek figyelembevételével az E-P5 az Olympus OM-D fényképezőgépben bemutatott 16 megapixeles TruePic VI Live MOS szenzort kapta. A tesztek során a szenzor túlteljesítette az egyes D-SLR gépekben található APS-C szenzorokat is. Az Olympus kiválogatta a tükörreflexes gépek legjobb optikai technológiai megoldásait, így lehetővé vált, hogy a szenzor tudását maximálisan kiaknázhassa. Az E-P5 a világon elsőként alkalmaz kompakt rendszerfényképezőgépként akár 1/8000 másodperces sebességre képes mechanikus zárat. Ennek köszönhetően a szuperfényes, nagysebességű objektívekből is a legjobbat hozhatjuk ki. Így a gyorsan mozgó témák (például a repülő rovarok) is megörökíthetők, valamint – az 1:1.8 rekesz által – erős fények mellett is lenyűgöző mélységélesség hatást érhetünk el.

Az Olympus másik sebesség alapú jellemzője a FAST AF, mely az E-P5 makró rajongó használóinak a nagyon pontos AF lehetőségét nyújtja – így az akár már befogott téma kis részletét is kiválaszthatjuk az élességállítás pontosításához: például egy kis virágport a szirmok között. A minimális zár késés által az E-P5 nagymértékben növeli annak lehetőségét, hogy pontosan a kívánt pillanatot örökíthessük meg.

Okos fényképezőgép és okostelefon találkozása

Ha azt mondjuk egy barátunknak, hogy az új E-P5 gépünk beépített WiFi-vel rendelkezik, nagy valószínűséggel ő azt feltételezi majd, hogy a felvételeinket egyszerűbben tudjuk feltölteni az internetre okostelefonon keresztül. De az E-P5 esetében a WiFi ennél sokkal többet jelent. Apple, illetve Android okostelefonunkkal a fényképezőgép távirányíthatóvá válik – többek között az autofókusz és a kioldó is. Az okostelefon és a fényképezőgép kijelzője szinkronizálható, így a telefon kijelzőjén pontosan azt láthatjuk, amit a gépen – ráadásul az érintőkijelzőn keresztül ugyanúgy vezérelhetjük a PEN-t, mintha a kijelző a fényképezőgépen lenne. Ez rendkívül hasznos a FAST AF használatával kombinálva önarcképek készítéséhez, vagy például a vadon élő állatok közeli felvételéhez, amiket egyébként nem tudunk eléggé megközelíteni. A kioldó időzítőjét is vezérelhetjük a telefonunkkal, valamint lehetővé tehetjük, hogy barátaink hozzáférjenek a kiválasztott felvételekhez. Emellett lehetőségünk van – az Olympus új Image Share 2.0 programja által – az okostelefonunk GPS adatait a felvételekbe ágyazni.

A kényelem és a kezelhetőség találkozása

A manuális fotózás szerelmesei különösen nagyra értékelik majd az E-P5 gépben bemutatkozó innovációt: a 2×2 vezérlőtárcsa rendszert, mely két tárcsát és a gép hátoldalának felső részére – igen jól elérhető helyre – került kapcsolót foglal magában. Manuális fotózás közben a kapcsoló egyszerűen mozgatható a két pozíciója között. Az első pozícióban a gép elején található vezérlőtárcsával a rekesz, a hátsó részen található tárcsával pedig az expozíciós idő állítható be. A második pozícióban a tárcsákkal az ISO érzékenység és a fehéregyensúly adható meg. Ezen túlmenően a gép hátoldalán található kapcsolóval más funkciók hozzárendelése is lehetséges.

Az új PEN remek funkcióinak listája egyszerűen túl hosszú ahhoz, hogy itt mindent felsoroljunk. Többek között találunk itt 5-tengelyes képstabilizátort, másodpercenként 9 felvétel sebességű sorozatfelvételt, vagy például változtatható dőlésszögű VF-4 elektronikus keresőt. A 2.360.000 képpont felbontású kijelzővel a VF-4 a felvételek egyszerűbb és pontosabb komponálását teszi lehetővé. A kereső ráadásul szemérzékelője által automatikusan kapcsol be, ha belenézünk.

A fényképezőgép jellemzőinek megismeréséhez kérjük, látogassa meg az Olympus honlapját. Az E-P5 2013 június végétől érhető el a boltokban. A váz €999 ajánlott fogyasztói áron kapható, de kétféle kit is rendelkezésünkre áll: a 17mm 1:1.8 objektívvel szerelve €1449 áron (tartozék VF-4 keresővel), illetve a 14-42mm objektívvel €1099 áron, mely magában foglalja annak lehetőségét, hogy a rendeléskor választhatunk az egyedi, valódi fából készült markolatok között. Természetesen az E-P5 az egész Mikro-NégyHarmad objektívkínálattal kompatibilis, mely most éppen az M.ZUIKO DIGITAL 17mm 1:1.8, 45mm 1:1.8 és 75mm 1:1.8 objektívek fekete változataival bővült.

Kiemelt jellemzők

  • Egyedi, teljesen fémből készült retro stílusú ház, használat közben nem látható csavarokkal
  • A legjobb képminőség a PEN gépek között
  • 1/8000 másodperc mechanikus zársebesség a kompakt rendszerfényképezőgépek között elsőként
  • Beépített WiFi – vezérlés okostelefonnal
  • FAST AF élességállítás Super Spot AF és Touch Shutter AF funkcióval
  • 2×2 vezérlőtárcsa rendszer egyéni igényekre szabható kézi beállításokkal
  • 5-tengelyes képstabilizátor IS Auto funkcióval
  • Photo Story és 12 Művészi Szűrő
  • Focus Peaking funkció (MF Assist)
  • 9 fps sorozatfelvétel