Vízálló 1 Nikkor objektívek

0

A Nikon a cserélhető objektíves tükör nélküli 1 AW1 fényképezőgép mellé két új vízálló objektívet is bejelentett, az 1 Nikkor AW 11–27,5mm f/3,5–5,6 standard zoomot és az 1 Nikkor AW 10mm f/2,8 nagylátószögű fix objektívet.

Az új objektívek 15 illetve 20 méterig vízállóak, 2 méteres magasságból ellenállnak a leejtésnek, -10 °C-ig fagyállóak.
Mindkét objektív optikai specifikációi megegyeznek a már régebb óta piacon lévő nem vízálló változatokéval.

1 Nikkor AW 11–27,5mm f/3,5–5,6

1 Nikkor AW 11–27,5mm f/3,5–5,6

1 NIKKOR AW 10mm f/2,8

1 NIKKOR AW 10mm f/2,8

Az 1 NIKKOR AW 10mm f/2,8 ára 360 euró lesz, míg az 1 Nikkor AW 11–27,5mm f/3,5–5,6 csak a Nikon 1 AW1 fényképezőgéppel kitben lesz megvásárolható, október 10-től.

Sajtóközlemény:

A Nikon bemutatta a világ első vízálló/ütésálló cserélhető objektívjeit

KALANDÁLLÓ VAGYOK

Amszterdam, Hollandia, 2013. szeptember 19. A Nikon ma bejelentette a világ első vízálló/ütésálló cserélhető objektívjeit1, amelyeket kifejezetten a vadonatúj Nikon 1 AW1 vízálló/ütésálló/fagyálló rendszer-fényképezőgéppel való használatra terveztek.

Az 1 NIKKOR AW 11–27.5mm f/3.5–5.6 objektív egy akcióra termett, 2,5x zoom objektív. Az 1 NIKKOR AW 10mm f/2.8 objektív egy remekül hordozható, gyors, nagy látószögű objektív. A két objektív 15 és 20 m mélységig vízálló2, 2 méteres magasságból leejtve ütésálló3, és akár -10 °C-os fagyot is kibír.4

A két objektív egyaránt remek választás a fantasztikus kalandok és a mindennapi történések megörökítésére; a Nikon 1 AW1 fényképezőgéppel használva őket az aktív fotósok – akik értékelik az élet finomságait – egy minden helyzetben használható eszközt kapnak a kezükbe. Akár a városban, akár egy hétvégi kalandozás során fényképeznek, a felhasználók kitűnnek majd a tömegből, illetve fényképeik és videóik is meggyőzőek lesznek.

Jordi Brinkman, a Nikon Europe Nikon 1 kompakt rendszer-fényképezőgépeinek termékmenedzsere a következőket mondta:

„Ha valakinek jó a stílusérzéke és kalandvágyó, akkor az új Nikon 1 AW rendszer remek választás a számára. A rendszer gyors, hordozható és rugalmas, amiben az új 1 NIKKOR AW objektívek is jelentős szerepet játszanak. Vízálló, ütésálló és fagyálló kialakításuk nem ment a képminőség rovására, így olyan felvételeket készítenek, akár a víz alatt is, amelyekről a Nikon optikák méltán híresek.”

Hozzátette: „Akár a nagy látószögű, akár a zoom objektívvel fotóz valaki, nagyfokú szabadságérzetet ad, hogy vízhatlan tok nélkül használhatja a gépet; amikor pedig szárazföldön fényképez, akkor nem kell aggódnia a gép véletlen leejtése miatt.”

1 NIKKOR koncepció
Az 1 NIKKOR objektívekkel kiemelkedő élességgel rögzíthető a valóság. A tervezők az aktív életstílust tartották szem előtt, így az egyre több tagot számláló sorozat számtalan helyzetben használható, ráadásul mindegyik objektív videofelvételre is optimalizálva van. Az 1 NIKKOR objektívek kis mérete a Nikon 1 fényképezőgépek hordozhatóságával, teljesítményével és sebességével kombinálva egyértelműen kiemelkedővé teszi a Nikon 1-rendszert.

1 NIKKOR AW 11–27.5mm f/3.5–5.6: remekül hordozható
Ez a strapabíró, elegáns, 2,5x zoom objektív esőben, napsütésben és a víz alatt egyaránt nagyszerű társ az élet kalandjaihoz. A 11–27,5 mm-es zoomtartomány (35 mm-es formátumban kifejezve: 30–74 mm) lefedi a leggyakrabban használt gyújtótávolságokat; az alkalmi pillanatképektől a portrékon át a távoli témákig minden helyzetben és minden pillanatban remek fényképeket és videókat készít. A széles, csúszásgátló recézéssel ellátott zoomgyűrű még kesztyűben is sima zoomolást tesz lehetővé. Az objektív strapabíró kialakítása és luxus fémborítása remekül kiegészíti a Nikon 1 AW fényképezőgép megjelenését. A Nikon 1 AW1 rendszer szettobjektívjeként elérhető objektív a fényképezőgéphez illeszkedő fehér, fekete és ezüst színben kapható.

1 NIKKOR AW 10mm f/2.8: gyors, nagy látószögű akció
A robusztus, elegáns és gyors 1 NIKKOR AW 10mm f/2.8 nagy látószögű objektív szárazföldön és vízen, bármely környezetben lenyűgöző nagy látószögű felvételeket készít. A nagy, f/2,8 maximális rekesznek köszönhetően gyenge fényben is remek akciófotókat rögzít, és csodálatosan mossa el a portréalanyok mögötti hátteret. Az objektív remek teljesítményre képes, amikor például egy ködborította hegytetőről kell átfogó tájképet készíteni, a 0,2 méteres közelpont jóvoltából pedig ideális a homályos víz alatti környezetben készítendő közelképekhez. A fekete színben kapható objektív strapabíró kialakítása és luxus fémborítása jól kiegészíti a Nikon 1 AW fényképezőgép megjelenését.

Kiemelkedő képminőség
Mindkét új 1 NIKKOR AW objektív Nikon 1 optikával rendelkezik, amelyet a teljes képterületen éles felvételek készítésére optimalizáltak. A kivételes felbontás és kontraszt biztosítása érdekében a zoom objektív egy aszferikus lencsetaggal és egy ED üveg objektívelemmel rendelkezik; a nagy látószögű objektívben két aszferikus lencsetag található. Az 1 NIKKOR objektívek széles választékához hasonlóan a két új 1 NIKKOR AW objektív is megőrzi a Nikon 1-rendszer kényelmes hordozhatóságát, a képminőség feláldozása nélkül. Ha Nikon optikával fényképez, akkor biztos lehet abban, hogy lenyűgözően éles, élénk színű és mély kontrasztú képeket fog készíteni.

Teljesen védett
Nagyon oda kell figyelni a részletekre, ha valaki olyan kisméretű és mégis robusztus objektíveket akar építeni, mint amilyenek az 1 NIKKOR AW objektívek. Mindkét objektív elején egy extra üvegréteg véd a víztől és a portól, a zoom objektív zoomgyűrűje körül pedig gumitömítés is található. A fényképezőgép objektív rögzítése körüli O-gyűrű a víztől és a portól óvja a fényképezőgép érzékelőjét. Ha a Nikon 1 AW1 fényképezőgéppel és egy normál 1 NIKKOR objektívvel fényképez, akkor az O-gyűrű védő (amely a fényképezőgép vázsapkájában mellékelt tartozék) használható a fényképezőgép objektív rögzítésének védelmére.

Az 1 NIKKOR termékcsalád
Az új 1 NIKKOR AW objektíveket kifejezetten a Nikon 1 AW1 fényképezőgéppel való használatra tervezték. Az összes normál 1 NIKKOR objektív kompatibilis a Nikon 1 AW1 fényképezőgéppel, illetve a többi Nikon 1 fényképezőgéppel is. Ha még bővebb választási lehetőséget szeretne, akkor NIKKOR objektívet is használhat az FT1 bajonett adapter közbeiktatásával.5

Az 1 NIKKOR termékcsalád jelenleg 11 különböző objektívből áll. A jelenlegi csúcsmodell az 1 NIKKOR 32mm f/1.2 közepes telefotó objektív, amely kiemelkedő portréobjektív. A választékban megtalálható még többek között a nagy fényerejű, 18,5 mm objektív, amelynek gyors, f/1,8-as maximális rekesze van; a 10–100 mm PD-ZOOM objektív, amelyet videofelvételre terveztek; illetve a rendkívül nagy látószögű 6,7–13 mm zoom objektív. A kompakt szettobjektívek a Nikon 1 fényképezőgépvázakkal megegyező színekben kaphatók, és egy sor különféle fényképezési helyzetben jól használhatók; a többi 1 NIKKOR objektívhez hasonlóan a hordozhatóság, a teljesítmény, a sebesség és a minőség precíz egyensúlyát kínálják, továbbá videofelvételre is optimalizáltak.

Tartozékok
Az 1 NIKKOR AW 10mm f/2.8 nagy látószögű objektív külön megvásárolható tartozékai a következők: HN-N103 felcsavarható objektív fényellenző (40,5 mm) és CL-N101 puha objektívtok.

Az 1 NIKKOR AW 11–27.5mm f/3.5–5.6 zoom objektív külön megvásárolható tartozékai a következők: HN-N103 felcsavarható objektív fényellenző (40,5 mm) és CL-N101 puha objektívtok.

Megjegyzések:
1 Az új 1 NIKKOR AW objektívek a világ első vízálló/ütésálló objektívjei a cserélhető objektíves fényképezőgépek számára gyártott objektívek között (2013. augusztus 9-én); a Nikon kutatása szerint

2 Belső tesztek igazolták a JIS/IEC 8. védettségi osztálynak (IPX8) megfelelő vízállóságot; vízálló fényképezőgépre való csatlakoztatás esetén.

3 Ütésállóság 2 m-es magasságból való leejtés esetén (a belső tesztek szerint a MIL-STD-810F Method 516.5: Shock szabvánnyal kompatibilis; vízálló fényképezőgépre való csatlakoztatás esetén)

4 A fényképezőgépre szerelt objektív esetén belső tesztek igazolták a JIS/IEC 8. védettségi osztálynak (IPX8) megfelelő vízállóságot 15 méteres mélységig (1 NIKKOR AW 11–27.5mm f/3.5–5.6), illetve 20 méteres mélységig (1 NIKKOR AW 10mm f/2.8), valamint a MIL-STD-810F Method 516.5: Shock szabvánnyal kompatibilis ütésállóságot.

5 Az FT1 bajonett adapterrel csatlakoztatott NIKKOR objektíveknek 2,7x kivágási tényezőjük van; ez azt jelenti, hogy az objektív látószöge több mint kétszeresére nő. Az F-bajonettel rendelkező NIKKOR objektívekkel való kompatibilitással kapcsolatban a használati útmutatóban talál részletes információt.