Friss szemmel fotópályázat

0

A Magyar Építőművészek Szövetsége és a Miniszterelnökség fotópályázatot hirdet Budapesten, az elmúlt években megújult, vagy befejezés előtt álló műemlékek, középületek kreatív bemutatására.
A pályázati képek elkészítéséhez a szervezők az érintett öt helyszínen fotóséták biztosításával járulnak hozzá. A nevezni vágyó fotósok így bejárhatják az új Kossuth tér, a Várkert Bazár, a Ludovika Főépület, a Pesti Vigadó és a nemrég szintén megújult Zeneakadémia olyan helyeit is, ahova más napokon nemigen lehet bejutni. A bejárásokat különböző napokra, naponta több turnusba szervezték, így az érdeklődők akár minden helyszínre eljuthatnak.

A nevezéseket szakmai zsűri értékeli:

  • Sáros László György, építész, fotográfus
  • Szél Ágnes, építész
  • Bujnovszky Tamás, fotóművész
  • Szentiváni János, építészeti fotográfus
  • Schneller Domonkos, jogász, a Városfejlesztési- és Városképvédelmi Bizottság tagja
  • Wachsler Tamás, okleveles építészmérnök

A pályázat komoly pénzdíjakat kínál, öt helyszínhez kapcsolódóan osztanak ki első, második és harmadik díjat a következők szerint: az első díj 300.000 Ft, a második díj 150.000 Ft, a harmadik díj 100.000 Ft. Ezen felül a fotós közösség egy közönségdíjat is odaítélhet 100.000 Ft értékben. Tehát összesen tizenöt helyezést állapít meg a zsűri, egy helyezést pedig május 23. és május 28. között a közönség oszt ki a pályázók között.

Nevezési határidő: 2014. május 16.

A pályázat részletei a pályázat weboldalán olvashatók, melynek linkje hírünk alatt is megtalálható.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A 2014. év az építészet iránt érdeklődőknek kettős ünnep: idén ünnepeljük az Ybl bicentenáriumot, és ezzel összefüggésben idén rendezik meg a Magyar Építészet Éve sorozatot. Budapestet járva elmondhatjuk: végre újra van ok, hogy emelt fővel járhassanak a város barátai.

Épített örökségünk fontossága, valamint a hazánkban is egyre szélesebb körben, egyre magasabb színvonalon művelt amatőr, és természetesen hivatásszerű város-, illetve épület fotográfia növekvő jelentőségének felismerése természetszerűleg szülte az igényt egy olyan pályázatra, amely e két területet kapcsolja össze. Fontosnak tartjuk továbbá a XX. század világhírű magyar fotográfusai emléke előtti tisztelgést; hisszük, hogy a Kertész, Brassai vagy épp Lucien Hervé nyomdokain járó mai magyar fotósok képesek a város megújulását értékelni, és megjeleníteni. A Magyar Építőművészek Szövetsége ezért a Miniszterelnökséggel közösen

„MEGÚJULT MŰEMLÉKEK FRISS SZEMMEL” – címmel

építészeti fotópályázatot hirdet. A pályázaton mindenfajta megkötés nélkül indulhatnak hivatásos, illetve amatőr fotósok akár analóg, akár digitális fényképezőgéppel készült pályaművekkel. A pályázat résztvevőinek feladata az alábbi helyszínek újszerű látásmóddal történő bemutatása.

  1. A Nemzet Főtere – az átépített Kossuth tér,
  2. a megújuló Várkert Bazár,
  3. a Pollack Mihály által tervezett, nemrég felújított Ludovika főépület,
  4. a megújult Pesti Vigadó, valamint,
  5. a Zeneakadémia nemrég átadott, kívül-belül magas színvonalon helyreállított épülete.

A pályázaton az 5 kategória mindegyikében kiosztásra kerül első, második és harmadik díj közel 3.000.000 forint összértékben, valamint a lezárást megelőzően internetes közönségszavazás is lesz.

A győztes műveket a kortárs szakma legjobbjai között számon tartott fotóművészek és épületfotósok (többek közt Bujnovszky Tamás, Szentiváni János, illetve Szél Ágnes) részvételével működő bírálóbizottság fogja kiválasztani. A pályázat fővédnöke dr. Fürjes Balázs kormánybiztos.

A pályázattal kapcsolatos valamennyi információ megtalálható, és a pályázati kiírás letölthető a www.frissszemmel.hu weboldalon, ahol a regisztrációt követően biztosított a pályaművek feltöltése is.

Budapest, 2014. április 18.

dr. Fürjes Balázs
az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztosa (Miniszterelnökség)

Sáros László Gyürgy DLA
a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke