Új Panasonic micro FourThirds objektívek

0

A Panasonic három új objektívet is bejelentett, amelyek közös jellemzője a kis méret.

Panasonic Lumix G Vario 35-100mm f/4-5,6 ASPH Mega O.I.S.

A fém tubusba épített stabilizált Panasonic Lumix G Vario 35-100mm f/4,0-5.6 ASPH Mega O.I.S. igen kis méretű, köszönhető az összecsukható kialakításának. Az objektív látószöge kisfilmes formátumban egy 70-200 mm-es objektívének felel meg (a mélységélesség szempontjából az ekvivalens fényerő kisfilmen f/8-11,2). A portré fotózáshoz és közeli képek készítéséhez is kiválóan alkalmas objektívbe 2 extra alacsony szórású (ED) és egy aszférikus lencsetag is került. Az élességállítás a mikro NégyHarmados rendszerben megszokott módon elektronikus gyűrűvel lehetséges.

Az objektív november közepén kerül forgalomba fekete és ezüst színben, ára 400 amerikai dollár lesz.

Panasonic Lumix G 14mm f/2,5 II ASPH

A telezoom mellett egy fényerős nagylátószögű, fix gyújtótávolságú objektívet is piacra dob. A fekete és ezüst színben is megjelenő objektív a korábbi 14mm f/2,5 ASPH második változata kifejezetten a DMC-GM1 és DMC-GM5-höz készült, de persze más mikro NégyHarmados vázon is használható.

Optikailag az elődhöz képest nem találtunk eltérést (6 lencsetag, 3 aszférikus taggal), s változást a sajtóközlemény sem említ. A 28 mm-nek megfelelő fókusztávolságú (kisfilmes formátumban f/5-nek megfelelő) objektívnél változott viszont az élességállítás meghajtása, a korábbi mikromotor helyett az új változat léptetőmotoros, amely precízebb és gyorsabb élességállítást valósíthat meg.

A Panasonic Lumix G 14mm f/2,5 II ASPH szintén november közepétől lesz kapható, 400 amerikai dollárért.

Panasonic Lumix G 30mm f/2,8 Macro

Egyelőre csak a fejlesztését jelentették be a 30mm f/2,8 Macro optikának, amely (kisfilmes formátumban) 60 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú, s 1:1 leképezési arányt nyújt. Az objektívet 240 fps sebességű fókuszmotorral látják el, amely finom meghajtást ígér.

A Panasonic Lumix G 30mm f/2,8 Macro pontos adatai, illetve a piacra kerülés dátuma egyelőre nem ismert.