Olympus OM-D E-M5 Mark II

0

Az Olympus bemutatta OM-D sorozatának második generációját, mely az E-M5 modell utódjával, az E-M5 Mark II-vel veszi kezdetét. A készülék elődjéhez hasonlóan magnézium-ötvözet vázat kapott, időjárásálló kivitelben.

A cserélhető objektíves fényképezőgép ugyanúgy mikro4/3-os rendszerű mint az említett előd, így 17,3 x 13 mm-es Live MOS szenzort találunk benne, mely 16 megapixeles. Képfeldolgozáshoz ugyanazt a TruePic VII processzort kapta, mint az E-M1 csúcsmodell. A gépbe egy továbbfejlesztett 5-tengelyes stabilizátor is került, mely 5 fényérték előnyt biztosít.

A stabilizátornak és a gyorsabb feldolgozásnak köszönhetően az E-M5 Mk II-ben egy új Hi-Res Composite Shot (nagyfelbontású kompozit fényképezés) módot találunk, mely nyolc képet készít egy gyors sorozatban, mindegyik után kissé elmozdítva a szenzort. A nyolc felvételt összedolgozva egy 40 megapixeles fotót kapunk végeredményül.

Az autofókusz rendszer az új modellben 81 pontos, és követő móddal is rendelkezik. Záridőként 1/16000 mp is beállítható, sorozatban pedig legfeljebb 10 kép/mp-re képes a fényképezőgép.

Fejlődött a videofelvételi képesség is, mely 77 Mb/mp bitsűrűségével még jobb minőséget, akár 60 és 24 kocka/mp közötti frissítési sebességével pedig folyamatos felvételeket biztosít. Minderre Full HD felbontásban lesz lehetősége a gép használójának.

Hátuljára egy 3″-os , 1,04 millió képpontos LCD került, mely kihajtható és forgatható a kényelmesebb használat érdekében. A gép elektronikus keresője 2,36 millió képpont felbontású.

Az E-M5 Mark II modellben Wi-Fi funkció is lesz, melynek köszönhetően okostelefonról is vezérelhetővé válik.
Opcionálisan vásárolhatunk hozzá kiegészítő markolatot, portré markolatot, Dot Sight átnézeti keresőt és búvártokot is.

A fényképezőgép február végétől lesz kapható hazánkban. Bruttó fogyasztói ára 369 990 forint lesz, a legolcsóbb kit (váz+objektív) 439 990 forintba kerül majd.

Az Olympus OM-D E-M5 Mark II főbb tulajdonságai:

  • Por és cseppálló magnéziumváz
  • 16 megapixeles, 4/3″-os Live MOS szenzor
  • Cserélhető mikro4/3-os objektívek
  • TruePic VII feldolgozórendszer
  • Továbbfejlesztett 5-tengelyes stabilizátor
  • Hi-Res Composite Shot mód, 40 megapixeles kompozit képpel (8 felvételből)
  • 81 pontos AF rendszer, követő fókusz móddal
  • max. 1/16000 mp záridő
  • 10 kép/mp sorozat
  • 1080p (Full HD) videó, 24, 25, 30, 50 és 60 fps sebességgel (77 Mb/mp)
  • 3″-os, 1,04 millió képpontos, kihajtható-forgatható LCD
  • 2,36 millió képpontos elektronikus kereső
  • Wi-Fi (mobil eszközről távvezérelhető)

Sajtóközlemény:

Az OM-D E-M5 Mark II továbbfejlesztett 5-tengelyes képstabilizátorával és lenyűgöző videofelvételi képességeivel felülmúlja világklasszis elődjét

Utazz könnyebb felszereléssel – és készíts felvételeket még stabilabban, a világ legerősebb képstabilizátorával*

Hamburg, 2015 Február 5 – Az új OM-D E-M5 Mark II a díjnyertes** fényképezőgépből a spontán és kreatív módon dolgozó fotósok és videósok kifinomult segédeszközévé lép elő – a valódi csúcskategóriás felszerelések professzionális megjelenésével és érzetével együtt. Az első generációs E-M5 az ambiciózus fotósok számára a tükörreflexes világ képminőségét tette elérhetővé – csak az állvány szükségszerű használata és a drabális méret nélkül. A kulcs ehhez a könnyű, kompakt kivitel, valamint az egyedi, 5-tengelyes képstabilizátor rendszer. Az Olympus továbbfejlesztette ezt a rendszert az E-M5 Mark II számára, mely így a világ legerősebb képstabilizátora lett. A fényképezőgép rázkódását akár 5 lépéssel nagyobb zársebességnek megfelelő mértékben is korrigálni tudó technológia egyszerűen a gyenge fényviszonyokra fittyet hányva biztosít remek képminőséget. Ez pedig remekül passzol a meggyőző építési minőséghez és az időjárásálló OM-D kivitelhez. A páratlan képstabilizátor és a masszív, kompakt design által az igényes filmkészítők akár kézből, külső helyszíneken, mindenféle nagy és nehéz kiegészítő nélkül – valamint elmosódás és zaj nélkül – rossz fényviszonyok esetén is készíthetnek nagyszerű felvételeket. Az új OM-D Movie üzemmód többféle videó képarányt kínál, valamint Full HD felvételt akár 77 Mbps felvételi sebességgel – ezek és rendkívül ujjbarát kezelőszervei által pedig a történetek elmesélésének lehetőségei teljesen új szintet jelentenek. A többféle szögben állítható LCD kijelző és a nagyméretű elektronikus kereső a Mark II tulajdonosának a kristálytiszta komponálás élményét adja minden helyzetben és látószögben. A több mint negyvenféle ZUIKO cserélhető objektív bármelyikével az eredmény lenyűgöző lesz. Nem beszélve az új, döbbenetes, 40 megapixeles High-Res Composite Shot funkcióról. Az Olympus csúcsmodellek legújabb tagja 2015 februárjának végétől, 369.990.- HUF*** áron kapható. A cserélhető objektívet is tartalmazó kitek ára 439.990.- HUF***-tól indul. Mint minden új Olympus fényképezőgép, az OM-D E-M5 Mark II is hat hónap jótállási idő hosszabbítást kap****, ha regisztráljuk a MyOlympus online platformon.

Zéró elmosódás
Ahogy az E-M5 Mark II-t kézbe vesszük, a magnézium-ötvözet ház megnyugtatóan masszív és stabil érzetet kelt még úgy is, hogy a tömege a tükörreflexes fényképezőgépekkel összehasonlítva igen kicsi (417g objektív nélkül). Ráadásul a Mark II jogosan követeli a világ legstabilabb fényképezőgépe címet, hiszen benne található a világ legerősebb* 5-tengelyes képstabilizátor rendszere. A különleges Olympus technológia új, kifinomult verziója 5 síkban küzdi le a bemozdulás hatásait akár 5 FÉ értékű kompenzációval*. Sőt, mivel ezt a fényképezőgépben találjuk, így bármely objektívvel együtt élvezhetjük. Még gyenge fényviszonyok esetén, teleobjektívvel is, mely a kézremegés hatását sokszorosára nagyítja – az 5-tengelyes képstabilizátor garantálja az E-M5 felvételeinek élességét. Ez érvényes a videókra és a fotókra is, melyek minősége túlmutat a nehéz és terjedelmes tükörreflexes riválisokon.

Ideális méret
Az Olympus 5-tengelyes képstabilizátorának másik nagy előnye a hordozhatóság egyszerűsége. A tükör nélküli Mikro-NégyHarmad rendszer egyik nagy erőssége a fényképezőgép kisebb mérete és tömege – főleg a műanyagba burkolózó, drabális tükörreflexes gépekhez képest. Azonban az egyenletből az elmosódást végleg kihúzó 5-tengelyes képstabilizátorral az új E-M5 egyértelműen megelőzi vetélytársait, hiszen a tűéles képek és videók bármilyen nehéz állvány, vagy külső stabilizátor nélkül készülhetnek el. Az egész E-M5 rendszer minimális tömeggel és mérettel, a maximális hordozhatóság figyelembevételével került tervezésre. Por-, csepp- és fagyálló magnézium-ötvözet házával az Olympus mérnökei már eleve olyan környezetre is tervezték a fényképezőgépet, ahol a diszkrét kivitelű eszközök jócskán leegyszerűsítik az idegesebb természetű témák fotózását.

Egyedülálló videofelvétel funkciók
Mivel a képstabilizátor rendszere szükségtelenné teszi a nehéz külső stabilizáló eszközök használatát, az E-M5 Mark II szabad utat ad a kibontakozó filmkészítőknek a moziszerű videofelvételek rögzítéséhez – ezek a filmek pedig tökéletesen megállják a helyüket a fantasztikus állóképek mellett, melyek az OM-D sorozatot jellemzik. Az OM-D Movie módban a Mark II akár 77 Mbps bitsűrűségű felvétel rögzítésére is képes, valamint többféle 1080 Full HD képarány használatát kínálja – 60p, 50p, 30p, 25p, vagy akár a klasszikus 24p, melyet a narratív filmek készítői előszeretettel alkalmaznak. Az élességállítás videofelvétel közben is magától értetődő, pontosan megadható a 3” méretű, változtatható szögű LCD érintőkijelzőn.

Kristálytiszta kép
Az extrém látószögekből történő felvételkészítéshez nagy segítséget nyújt a nagy fényerejű, kristálytiszta képet adó, 1,04 millió képpontos, forgatható-dönthető kijelző. Ugyancsak igen értékes a szintén nagyméretű, ugyancsak nagy fényerejű, 2,36 millió képpontos elektronikus kereső, mely automatikusan bekapcsol, ha a szemünket érzékeli. A főbb beállításokat a keresőben megjelenő, jól áttekinthető menü mutatja – így ezeket szükség szerint még a kioldó megnyomása előtt módosíthatjuk.

40 megapixeles képek
Az Olympus rendkívül pontos, 5-tengelyes képstabilizátor rendszerének másik nagy előnye az extrém-nagyfelbontású képek készítésének lehetősége – mely messze meghaladja a 16 megapixel felbontású LIVE MOS érzékelő alapképességét. A szenzor felvételek közötti elmozdításával, majd nyolc kép összedolgozásával az E-M5 Mark II egy ragyogó, 40 megapixeles képet állít elő, lélegzetelállító részletgazdagsággal. Nem csoda, hiszen az OM-D a minden idők legjobb képminőségét kínáló Olympus fényképezőgépek sorozataként ismert. E látványos vizuális teljesítmény másik alappillére a képalkotó processzor. A Mark II ugyanazt a TruePic VII képprocesszort használja, mint a zászlóshajó, az OM-D E-M1.

Ergonomikus kialakítás
Az új OM-D E-M5 Mark II bizonyítja, hogy az Olympus megértette azt, amit ebben a szegmensben némely fényképezőgép gyártó nem vesz figyelembe: a fotózás szerelmeseinek nagy része csak akkor érzékeli a világelső technológiai megoldások nagyszerűségét, ha az intelligens elrendezésű kezelőszervek egyszerű használata átláthatóvá és könnyen elérhetővé teszi a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat és funkciókat. Ez pedig a formatervezés egészét érinti, a nagyvonalaktól a legkisebb részletekig. Ilyen finom figyelmesség az Fn gomb a legújabb OM-D felső részén, vagy a funkcióválasztó tárcsa, mely előreugrása miatt elérhetőbb a megszokottnál. Mindkét kezelőszerv így gyorsabban, ösztönösen működtethető. Az OM-D gépek nagy erősségeként ismert autofókusz sebessége mellett 81 pontos területtel, gyenge fényviszonyok esetén is kiváló teljesítménnyel és Tracking AF funkcióval büszkélkedhet.

Látványos effektek és szolgáltatások
Bár rendkívül kicsi és könnyen kezelhető, az E-M5 Mark II számtalan ügyes funkcióval büszkélkedhet, így szinte magától engedi szabadjára kreativitásunkat. A Live Composite több képet kombinálva ideális a ragyogó témák – például a csillagok, tűzijáték, vagy bármiféle fényt kibocsájtó eszköz – mozgásának megjelenítésére. Alternatívaként rendelkezésünkre áll a sorozatfelvétel funkció, mely akár 10fps felvételre képes, nagyszerű, 1/16000 zársebesség mellett. A remek kompenzációs képességek segíthetnek a konvergáló vertikális vonalak korrekciójában a Live View használatával, az objektív cseréje, vagy bármilyen utómunka nélkül. Az igencsak sokféle Művészi Szűrő segítségével különleges hatásokat érhetünk el. A beépített WiFi által a Mark II okostelefonról vezérelhető, valamint az Olympus OI.Share alkalmazással a felvételek közösségi oldalakon megoszthatók és helyadatokkal egészíthetők ki – mely különösen értékes lehet különféle helyzetekben. Ez csak egy pár kiemelt jellemző a különleges funkciók és szolgáltatások rendkívül hosszú listájáról, mely a legújabb generációs E-M5 modellt a kategória egyik legsokoldalúbb és ergonómia szempontjából az egyik legkifinomultabb fényképezőgépévé teszi.

Az objektívek széles választéka
A cserélhető objektívek széles skálája egy újabb kihívást jelent a lehetőségek felfedezéséhez. A fotós képességektől és tapasztalatoktól függetlenül a legtöbb OM-D tulajdonos hosszú távon gondolkodva fektet be objektív kollekciójába. Az új modellhez több mint negyvenféle Mikro-NégyHarmad objektív választható – nem beszélve a kiegészítők igencsak széles választékáról.

Árak és dátumok
Az OM-D E-M5 Mark II váz február végétől kapható, ezüst, vagy fekete színben, 369.990.- HUF *** javasolt fogyasztói áron. De választható többféle kitben is***, M. ZUIKO objektívekkel kiegészítve. Ilyen például a nagysebességű M.ZUIKO ED 12-50mm 1:3.5-6.3 EZ feketében (kitben 439.990.- HUF***), vagy az új, csendes élességállításával és rendkívül kompakt méreteivel kiemelkedő M.ZUIKO DIGITAL ED 14-150mm 1:4.0-5.6 II objektív, mely a nagylátószög sokoldalúságát és akár 10.7x nagyítást kínál (kitben 499.990.-***). Ez az objektív az E-M5 Mark II-vel megegyezően por- és cseppálló. Mindhárom verzióban akkumulátor és töltő is található, valamint egy külön felhelyezhető, por- és cseppálló FL-LM3, mely bounce vakuként használható.

Ajánlott kiegészítők:

  • HLD-8 akkumulátor-markolat – Ez a szép vonalú markolat segít az egy feltöltéssel elérhető használati idő meghosszabbításában, valamint portré és tájkép fotózásához megfelelő pozícióban egyaránt megkönnyíti a stabil tartást.
  • Nagyméretű, levehető, teljes fémborítású ECG-2 markolat – Ez a felcsavarozható markolat segít a fényképezőgép biztos tartásában, különösen nagy teleobjektív használatakor. A markolaton megtalálható egy fejhallgató kimenet. Kialakítása segít az akkumulátor gyors cseréjében.
  • FL-600R kompakt vaku – Könnyű, klasszikus kivitelű vaku, vezeték nélküli vezérléssel. Kiegészítő fényforrás videofelvételek derítéséhez, a kijelzőről közvetlenül vezérelhető kivitelben.
  • PT-EP13 búvártok – Merüljön az OM-D-vel akár 45 méter mélyre a két optikai csatlakozóval felszerelt vízálló búvártok segítségével.
  • EE-1 Dot Sight irányzék – A keresősegéd elvégzi a munka nehezét, ha mozgó téma követése a cél. Különösen hasznos kiegészítő messziről történő követéshez.
  • EP-16 levehető nagyméretű szemkagyló – Ideális szemüveget viselő fotósok számára: a puha gumi kivitelű kereső-rátét hatékony segítség az erős napfény kiiktatásához.
  • CS-46 FBC valódi bőr váztok / teljes védelmet nyújtó tok – Kifejezetten az E-M5 Mark II-höz tervezett stílusos védőtok, mely egy fém csavar segítségével fixen a fényképezőgéphez rögzíthető. A fotózáshoz mindössze a tok elejét kell felemelni. A tok két különálló részből áll, egy váztokból és egy levehető első takaróelemből, így a gép a váztokkal együtt használható. A tok fekete és barna színben érhető el.

* 2014 decemberi adatok alapján, a cserélhető objektíves fényképezőgépek – köztük a tükörreflexes gépek – piacán, az Olympus saját tesztelési körülményeivel vizsgálva. A tesztelés a CIPA tesztelési metódusaival történt.
** dpreview magazin, Gold Award 2012
*** Az elérhető kitek országonként eltérőek lehetnek. A javasolt fogyasztói árak a különféle pénznemekre átszámolva közel megegyezőek.
**** További hat hónap jótállási idő a vásárlásnak megfelelő országban érvényes kötelező jótállási időn felül.

A termékjellemzők bejelentés nélküli változtatásának joga fenntartva.