Még mindig népszerűek a régi technikák

0

Hiába a legmodernebb DSLR gépek, a kiváló rajzolatú objektívek, a szoftveres korrekciók, a digitális manipuláció adta szabadság, még mindig fantasztikus hangulatot képesek adni a régi technikák, s bizony mintha népszerűségük is egyre nagyobb lenne a profik körében is.

Victoria-Will-Profoto-Pro-8-Sundance-Slash
Valahol persze ezen nem kell csodálkozni, hiszen a fotografálás egy olyan kreatív tevékenység, ahol szépet és érdekeset akarunk alkotni, lehetőség szerint úgy, ahogy más nem nagyon. Nem véletlen az Instagram és egyéb „automatikus” képfeldolgozó effekteket használó alkalmazások népszerűsége sem, hiszen így a fotózásban és digitális képfeldolgozásban kevésbé járatosak is tudnak egyedit alkotni, amely azon túl, hogy örömet okoz, elismerést is hozhat. S valljuk be, valóban jobban néznek ki az akár automatikus effektezéssel ellátott Instagramok, mint az egyszerű nyers képek. Hasonló okokra vezethető a régi technikák újbóli elővétele, amihez persze nem elég letölteni egy alkalmazást és rábökni egy-két ikonra. Az amerikai Victoria Will az idei Sundance Film Fesztivál hírességeiről nem DSLR gépével készítette el a portréit, hanem ferrotípiákat (vagy az angol nyelvű szakzsargonban tintype-okat) alkotott. Victoria-Will A melanotípiának vagy ambrotípiának is nevezett képek XIX. századi technológiával, alumínium lemezre, nedves eljárással készülnek. Leginkább az amerikai polgárháború időszakában volt használatos (1861–1865), legalábbis ekkortájt készült belőle a legtöbb. Az egyik leghíresebb ferrotípia a Billy a kölyök (Billy The Kid), amely az egyedüli, hitelesen fennmaradt fotó a vadnyugati banditáról, Billy-ről. A technika azóta sem merült feledésbe, a totális feketéket és a teljes fehér tónusokat mellőző fotók manapság is igen érdekes hatásúak. Nem csoda hát, hogy Victoria valami érdekesebbet akart, mint a szokványos műtermi jellegű portrék. Előkereste hát régi Graflex Super D gépét és nekiállt a nedves eljárással, komoly szaktudást igénylő fotózásnak. Hazánkban is népszerű egyébként ez a stílus, nemrégiben Varga Tamás kiállítása volt látható a Mai Manó Házban, illetve a művész képei Fotózz!hu mellékletünkön online is megtekinthetők. Akit részleteiben is érdekel a nedves kollódiumos eljárás, néhány ezer Ft-os részvételi díjért cserébe négy napos IV. Kollódiumos Műhely című kurzuson vehet részt nyáron, Varga Tamás vezetésével. De kanyarodjunk vissza Victoria Willhez és az ő ferrotípiáihoz. A kétszer ugyanúgy soha meg nem ismételhető felvételek készítéséről egy kis videófilmet is forgattak: Az elkészült fotók:
TINTYPE COPYRIGHT OF VICTORIA WILL Kevin Bacon TINTYPE COPYRIGHT OF VICTORIA WILL Maddison Brown Victoria-Will-Profoto-Pro-8-Sundance-Cassel Vincent Cassel Victoria-Will-Profoto-Pro-8-Sundance-Godreche Judith Godrèche TINTYPE COPYRIGHT OF VICTORIA WILL Ethan Hawke Victoria-Will-Profoto-Pro-8-Sundance-Lee Spike Lee TINTYPE COPYRIGHT OF VICTORIA WILL James Marsden Victoria-Will-Profoto-Pro-8-Sundance-McGregor Ewan McGregor Victoria-Will-Profoto-Pro-8-Sundance-Momoa Jason Momoa Victoria-Will-Profoto-Pro-8-Sundance-Nicholson Julianne Nicholson Victoria-Will-Profoto-Pro-8-Sundance-Nolte Nick Nolte TINTYPE COPYRIGHT OF VICTORIA WILL Bob Odenkirk TINTYPE COPYRIGHT OF VICTORIA WILL Robert Redford Victoria-Will-Profoto-Pro-8-Sundance-Slash Slash TINTYPE COPYRIGHT OF VICTORIA WILL Kevin Smith TINTYPE COPYRIGHT OF VICTORIA WILL Jason Sudeikis Victoria-Will-Profoto-Pro-8-Sundance-Thirlby Olivia Thirlby Victoria-Will-Profoto-Pro-8-Sundance-Weaving Hugo Weaving
További képek Victoria Will weboldalán: http://www.victoriawill.com/TINTYPES-2015