Pentax K-3 II

0

A Ricoh bejelentette legújabb Pentax tükörreflexes fényképezőgépét, a K-3 II-t, amely a K-3 kisebb, de annál érdekesebb módosításokon átesett variánsának tekinthető.

Az időjárásálló kivitelű Pentax K-3 II vázba ugyanaz a 24,3 Mpixeles, AA szűrő nélküli APS-C méretű CMOS szenzor köré épül, mint a K-3. Az ISO100-tól induló érzékenységet 1/3 Fé lépésekben emelhetjük, a maximum érzékenység ISO51200.

A szenzor mozgatásával a gép képes az optikai stabilizátort pótolni max. 4,5 Fé előny nyújtva, s persze ahogyan a K-3 is, szimulálni az anti-alias szűrőt. A K-3 II azonban még ennél is tovább megy: a szenzor igen apró, egy pixelnyi (azaz pár mikronnyi) eltolásával megoldja, hogy minden képpont érzékelje a teljes színtartományt, így szükségtelenné válik a hagyományos értelemben vett demosaic eljárás, amely rontja a képek részletgazdagságát. Az elv hasonló az Olympus OM-D E-M5 II-ben (és korábban a Hasselblad egyes digitális hátfalaiban) megjelenthez, csak itt nem nyolc, csupán négy felvétel készül, s nem lesz nagyobb felbontású képfájl, csupán a szenzor felbontásával megegyező, de abból teljes részletességűt kapunk.

A Pixel Shift bemutatásához a gyártó mellékelt egy mintafotót is, amelyből két kivágást készítettünk (az eredeti kép elérhető a képre kattintással):

Pixel Shift funkció ki és bekapcsolt állapotban (1:1 képkivágás)

Változatlan maradt a fókuszrendszer, amely továbbra is a SAFOX XI-et használja. Ez 27 fókusztpontból épül fel, ebből 25 keresztszenzoros. A fókuszrendszer -3 fényértéktől működőképes.

Szintén nem változott a kereső lefedettsége (100%), nagyítása (0,95×), valamint a hátsó LCD mérete és felbontása (3,2″, 1,037 millió szubpixel). Az LCD továbbra is fixen beépített, nem felhajtható.

Az új modellből kihagyták a beépített vakut, viszont bekerült a vázba egy GPS vevő, valamint a korábban szintén csak a külső eszközzel elérhető Astrotracer funkció, amely a szenzor eltolásával korrigálja a Föld elfordulását hosszú expozíciós csillagos ég fotózásakor.

A Pentax K-3 II főbb jellemzői:

  • APS-C méretű, 24,3 megapixeles, AA-szűrő nélküli CMOS képérzékelő

  • szenzor-mozgatásos stabilizátor
  • még több részlet a Pixel Shift szenzor mikroeltolás segítségével
  • AA-szűrő szimulátor
  • PRIME III képfeldolgozórendszer
  • 86 000 pixeles RGB fénymérő szenzor
  • ISO100-51200 érzékenység
  • SAFOX 11 fázis-különbség alapú AF-rendszer, 27 fókuszponttal (25 keresztszenzorral)
  • Optikai hibák szoftveres javítása
  • 8,3 kép/mp-es sorozat
  • beépített GPS vevő
  • Astrotracer (a szenzor mozgatása a Föld forgása ellenében asztrofotókhoz)
  • WiFi-s memóriakártyák támogatása
  • HDR fotó és videó
  • Többszörös expozíció
  • Időeltolásos sorozat
  • FullHD videó többféle frissítési sebességgel
  • Sztereó mikrofonbemenet és fejhallgató kimenet
  • 4K felbontású időeltolásos videó
  • Belső RAW feldolgozás
  • 3,2″os LCD, 1,37 millió képponttal
  • 100%-os lefedettségű kereső, 0,95x-ös nagyítással
  • Időjárásálló szigetelt fémváz
  • Opcionális portré markolat
  • 200 ezer expozícióra tervezett zárszerkezet
  • Dupla SD kártya foglalat
  • Beépített vaku nélküli dizájn.

Sajtóközlemény:

PENTAX K-3 II

A PENTAX új zászlóshajója, továbbfejlesztett SR (Shake Reduction) mechanizmussal és az új fejlesztésű Pixel Shift Resolution System funkcióval

Örömmel jelentjük be a PENTAX K-3 II digitális tükörreflexes fényképezőgépet. A PENTAX K sorozat új zászlóshajójaként a K-3 II, a sorozatban elérhető legjobb képminőséget biztosítja a felhasználók számára.

A PENTAX K-3 (2013 novemberében megjelent) továbbfejlesztett utódjaként a PENTAX K-3 II kivételesen nagyfelbontású felvételeket biztosít a legkorszerűbb technológiáknak köszönhetően, úgy mint a továbbfejlesztett SR (Shake Reduction) mechanizmus – a K sorozat leghatékonyabbjaként –, vagy az új fejlesztésű szuper-nagyfelbontású technológia (Pixel Shift Resolution System). A K-3 II olyan csúcstechnológiás jellemzőkkel bír, mint a 24.35 effektív megapixel számú, APS-C méretű CMOS érzékelő; az aluláteresztő szűrő nélküli kialakítás a nagy felbontású képek rögzítéséért; a nagyteljesítményű, 27 pontos AF rendszer 8,3 kép/másodperces rögzítési sebességgel, valamint az időjárásálló kialakítás. Továbbá tartalmaz egy GPS modult, ami rögzíti a pontos koordinátákat, valamint segítséget nyújt az égitestek követésénél. Ezek a kiemelkedő funkciók minden eddiginél több lehetőséget biztosítanak a K-3 II felhasználók számára.

Főbb jellemzők

1. Nagyfelbontású képek
A K-3 II fényképezőgép aluláteresztő szűrő nélküli 24,35 effektív megapixeles CMOS szenzorának és a PENTAX 645Z középformátumú digitális fényképezőgépben is használt PRIME III képfeldolgozó motornak köszönhetően éles és finom átmenetekkel rendelkező, tónusokban gazdag képek készítését teszi lehetővé. Hatékonyan minimalizálja a magas érzékenység használatakor fellépő zajt, akár ISO 51200 érzékenység esetén is.

2. Új generációs PENTAX SR (Shake Reduction) mechanizmus

(1) Továbbfejlesztett, vázon belül található SR mechanizmus
A K-3 II a PENTAX által fejlesztett SR (Shake Reduction) mechanizmust is magáénak mondhatja, mely minden kompatibilis K-bajonettes objektívvel működik.* Az új, nagy érzékenységű giroszkópnak köszönhetően a rendszer minden eddiginél hatékonyabban korrigálja a fényképezőgép bemozdulásait, akár 4.5 fényérték átfogásban (a legjobb érték a K sorozatban), ami akár svenkelés esetén is hatékony segítséget nyújt.

(2) Új fejlesztésű „Pixel Shift Resolution System” a szenzor kapacitását meghaladó felbontású fotók készítéséhez
A K-3 II rendelkezik a legújabb fejlesztésű Pixel Shift Resolution System** névre keresztelt technológiával, amely 4 egymást követő fotót készít a témáról, minden újabb exponálásnál egy-egy pixellel eltolva a szenzort, majd ezeket egy kompozit kép formájában egyesíti. A hagyományos Bayer rendszerhez képest – ahol minden pixel csak egy színkomponenst érzékel -, az új rendszerben minden pixel az összes szín-információt tartalmazza. Ez az innovatív rendszer valósághű színreprodukciót, részletgazdagságot és magas érzékenység használata esetén alacsony zajszintet biztosít a szuper-nagyfelbontású képek felvételekor. Az így rögzített képek egyesíthetőek a mellékelt szoftver használatával egy számítógépen, vagy akár a fényképezőgépen belül is.

(3) Innovatív aluláteresztő szűrő szimuláció a moiré minimalizálásának érdekében
Az optikai aluláteresztő szűrőt szimuláló funkció*** szubpixel szintű mikroszkopikus rezgésekkel szűri ki a moiré effektust expozíció közben, mely ugyanazt a hatást váltja ki, mint egy dedikált optikai aluláteresztő szűrő. De ellenben az optikai aluláteresztő szűrőkkel, amik mindig ugyanazt a hatást gyakorolják a képekre, az innovatív szimulátor nem csak ki- és bekapcsolható, de annak mértéke is beállítható. Ezzel a témához igazíthatjuk az ideális szűrés mértékét.

(4) Felhasználó segítő funkciók
A szenzor bármely irányba történő elmozgatását lehetővé tévő SR mechanizmus az egyik oka amiért olyan felhasználót segítő funkciók kerülhettek a gépbe, mint az automata vízszintkiegyenlítő, kompozíciós finomhangolás, és az ASTRO TRACER, mely megkönnyíti a csillagászati fényképezést.

* Kompatibilis objektívek: K-, KA-, KAF-, KAF2- és KAF3-bajonettes objektívek, „screw-mount” objektívek (adapterrel); 645- és 67-rendszerű objektívek (adapterrel). Egyes funkciók nem elérhetőek bizonyos objektívekkel.
** A funkció használata esetén javasolt a fényképezőgépet egy stabil állványra helyezni. Mozgó téma esetén a rögzített kép részben vagy teljes egészében bemozdulhat.
*** Ez a funkció 1/1000 vagy lassabb záridő használata esetén a leghatékonyabb. A funkció nem használható bizonyos üzemmódokban (pl: Pixel Shift Resolution System).

3. Nagy pontosságú SAFOX XI AF modul 27 fókuszponttal
A K-3 II az igazán kifinomult SAFOX XI AF modulja, kiterjesztett 27 pontos AF területtel rendelkezik (ebből 25 keresztszenzor). A középső, illetve az alatta és felette elhelyezkedő fókuszpontok a fényerős, F2,8-as optikák fényáteresztő képességéhez tervezett fókuszpontok, melyek egyszerűvé teszik a hajszálpontos fókuszálást. A legkorszerűbb AF algoritmusnak és a PENTAX Real- Time Scene Analysis rendszerének köszönhetően javult a követő autófókusz teljesítménye és az AF rendszer a -3EV – +18EV tartományban is hatékonyan működik.

4. Kimagaslóan precíz fénymérés a PENTAX Real-Time Scene Analysis rendszerrel
A K-3 II a fejlett, kb. 86.000 pixeles RGB fénymérő szenzorral rendelkező PENTAX Real- Time Scene Analysis rendszerrel rendelkezik. Ez a rendszer, a fénymérő szenzortól kapott információkat felhasználva pontosabb fókuszálást, fehéregyensúly- és expozíció-mérést tesz lehetővé a fényképezőgép általános teljesítményének javítása mellett, ami így akár -3EV fényértéknél is kiválóan működik. Az RGB szenzort használva a K-3 II automatikusan felismeri a témát és beállítja a felhasználó kreatív szándékainak legmegfelelőbb expozíciós értékeket.

5. Kb. 8,3 kép/másodperces képtovábbítási sebesség
A K-3 II 23 nyers (RAW) és 60 JPEG képet képes rögzíteni egy gyors sorozatban****, 8,3 kép/másodperces sebességgel. Ez több innováció segítségével történt, többek közt egy nagy sebességű képalkotást segítő mechanizmussal, mely optimalizálja gyors sorozat esetén a zárat, tükröt, illetve a rekeszt; egy tompító mechanizmussal mely csökkenti a tükörcsapódás következtében keletkező rezgéseket; valamint a PRIME III képfeldolgozó motorral, mely lehetővé teszi a nagy adatmennyiségek gyors átvitelét.

**** JPEG Felbontás: L, JPEG Minőség: Legjobb

6. Optikai kereső 100%-os lefedettséggel
A K-3 II pentaprizmája az új bevonatának köszönhetően sokkal világosabb keresőképet biztosít. A 0,95-szörös nagyítással rendelkező világos kereső megkönnyíti a komponálást és a pontos fókuszálást.

7. Full HD videofelvétel kreatív eszközökkel
A K-3 II fényképezőgép H.264 tömörítési formátumban képes Full HD videó rögzítésére (1920 x 1080 felbontás; 60i/30p fps). A vázon egy sztereó mikrofon és egy fejhallgató csatlakozó is helyet kapott. A felhasználó manuálisan is állíthatja a felvétel hangerejét, illetve a rögzítés közben is ellenőrizheti azt. A speciális effekteken felül***** a K-3 II fejlett „time-lapse” módot is kínál, mely 4K felbontású videofelvételeket rögzít meghatározott időközönként.

***** Speciális effektek használata esetén a kép/mp eltérhet a normál üzemmódhoz képest.

8. Beépített GPS modul
A beépített GPS modulnak köszönhetően a K-3 II fejlett GPS funkciókat kínál, úgy mint az adott pozíció, szélességi- és hosszúsági fok, magasság, UTC idő és az irány rögzítése. A felhasználó könnyen hozzáférhet a GPS adatokhoz egy számítógépen böngészve az elkészített fotókat.

A felhasználó rendelkezésére állnak további egyedi eszközök, úgy mint a GPS-log (követi és rögzíti a fotós mozgását), elektronikus iránytű (a fényképezőgép LCD kijelzőjén jeleníti meg az irányt) és az ASTROTRACER, ami leegyszerűsíti az égitestek felkutatását és fotózását a GPS adatok és a fényképezőgép SR mechanizmusának párosításával.

9. Nagyméretű, 3,2 inch átmérőjű LCD kijelző, 1,037,000 képpontos felbontással
A K-3 II 3,2 inch átmérőjű, nagyfelbontású hátsó LCD kijelzővel rendelkezik, kb. 1.037.000 képpontos felbontással (3:2 képarány). A nagy betekintési szög mellett edzett üveg védi a kijelzőt a külső behatásoktól, és az egyedi rés nélküli kialakítás a tükröződéseket hivatott redukálni, így még erős napsütésben is jól látható marad a kijelző.

10. Strapabíró, por- és időjárásálló kialakítás; az outdoor fotózáshoz tökéletesítve
A K-3 II váza erős, ám mégis könnyű magnézium ötvözetből készül. A 92 speciális tömítésnek köszönhetően a por, a nedvesség és a fagy (-10°C-ig) nem ellenség a gép számára. A strapabíróság a zárszerkezetre is igaz, mely 200.000 cikluson át volt tesztelve. Mindezek ellenére, a K-3 II kompaktnak és könnyen kezelhetőnek lett tervezve.

11. Egyéb jellemzők

  • Dupla SD kártya foglalat (SDXC UHS-1 kártyákkal kompatibilis SDR104 bus speed módban)
  • Okostelefon-funkciók az opcionális FLUCARD FOR PENTAX 16GB kártya használatával
  • Csúcsminőségű DRII (Dust Removal II) mechanizmus a szenzoron lévő por eltávolításáért
  • HDR (High Dynamic Range) funkció, nyers formátumban
  • A PENTAX által fejlesztett „Hyper Control System” a fotós kreatív elképzeléseire adott gyors és pontos reakciókért
  • Módválasztó tárcsa LOCK lehetőséggel (ON vagy OFF)
  • Különböző korrekciós lehetőségek: objektív torzítás, kromatikus aberráció, diffrakció, vignettálás javítása
  • A legújabb verziójú Digital Camera Utility 5 szoftver mellékelve a javított teljesítményért