1 bit/cellás MLC-vel újít a Transcend

0

Ismerős az autószerelőnél az a tábla, amelyre az van írva: „Mi gyorsan, precízen és olcsón dolgozunk. Ön ebből kettőt választhat!”? Nos, valami függhet a memóriakártya gyártók recepciójánál is: „A mi kártyáink megbízhatóak, gyorsak és olcsóak. Ön ebből kettőt választhat!”.

A mondás azonban úgy tűnik a múlté, ugyanis a Transcend bejelentette SuperMLC memóriakártyáit, amelyek igen nagy strapabírásúak (magas az írási ciklus számuk, tehát megbízhatóak), nagy átviteli sebességűek, ugyanakkor kedvező árúak.

Az MLC (azaz Multi Level Cell) technológia bevezetése robbanásszerű kapacitás növekedést hozott a flash memóriák terén, többek között ennek is köszönhető az olcsó SSD-k megjelenése és elterjedése is. Az egy cellában több bit tárolását lehetővé tevő technológiának ugyanakkor vannak hátrányai is, mint az SLC-nél kisebb elérhető írási ciklus, amelyet különböző optimalizálásokkal igyekeznek kitolni.

A Transcend most olyan MLC cellákból felépített SuperMLC flash memóriát gyártott, amelyek 2 bitet tárolni képes celláit visszaprogramozták 1 bit tárolására, így az MLC-knél jóval kedvezőbb írási ciklus számot értek el (kb. 30.000 írási/törlési ciklust), amely 10× tartósabbá teszi, mint a hagyományos MLC-ből felépített flash memóriákat. A tökéletes olvasást a beépített ECC hibajavító eljárás garantálja, így akár 95 MB/s sebességgel is olvashatunk a kártyáról.

Bár az egy chippel elérhető kapacitás így csökkent, a flash memóriák ma már kedvező ára miatt az így létrehozott kártyák gyorsak, megbízhatóak és mégsem drágák.

A Transcend SuperMLC memóriakártyáit elsőként microSDHC tokozásban dobják piacra, ezekből 4, 8, 16 és 32 GB kapacitású lesz kapható, 2 év garanciával. Az UHS-I interfészű UHS Class Speed 1 besorolású memóriakártyák teljesítik az ipari elvárásokat is, azaz -40°C..+85°C között használhatók.

A kártyák árairól a gyártó nem adott információt.