Új dimenzió a kevés fényben fotózásban: Pentax KP

4

A Ricoh új középkategóriás tükörreflexes fényképezőgépet jelentett be, a Pentax KP modellt.

Az új gép a gyártó szerint új generációs CMOS szenzorral készül, bár felbontás adata megegyezik a korábbi Pentax K-3 II-ével (persze a belső felépítése, a mikrolencsék, a huzalozás, a pixelek térkihasználása lehet eltérő). Az aluláteresztő szűrő nélküli 24 Mpixeles képérzékelő ISO100 és ISO819200 közötti érzékenységre állítható, méghozzá 1/3 Fé lépésekben.

A korábbi szenzorstabilizálást tovább fejlesztették, így az SR II immár 5 tengelyes stabilizálást kínál, akár 5 Fé előnnyel.

A fókuszrendszer a K-3 II-ből öröklődött, a 27 fókuszpontból a két szélsőt kivéve 25 fókuszpont keresztszenzoros, azaz mind a vízszintes, mind a függőleges élekre érzékeny. Az élességállítási rendszer -3 Fé-től működőképes (megfelel ISO100 érzékenység és F2,8 rekesz mellett 60 mp-es expozíciós időt igénylő fényviszonynak, kb. a telehold által adott megvilágítás).

A Pentax KAF2 bajonettes váz időjárásálló szigetelésű, így mostoha körülmények között is használható. A gép egyik érdekessége, hogy markolatára cserélhető panelek rögzíthetők, így kisebb, vagy nagyobb tenyerű fotósok is megtalálják a számukra legkényelmesebb kialakítást. A Pentax KP-hez egyébként opcionális portré markolat is vásárolható.

A 0,95×-es nagyítású, 100% lefedettségű pentaprizmás keresőn kívül LiveView módban a hátsó, 3″ képátlójú, 921 ezer képpontos dönthető LCD is használható a képek komponálására.
A jó kezelhetőségért három programozható Fx gomb is került a vázra.

A szolgáltatások között megtalálható a HDR mód, a multi expo (több expozíció egy képre), a mélységélesség sorozat, a mozgás sorozat, illetve készíthetünk időzített sorozatból 4k felbontású time-lapse videót is. Különlegesnek számít a Pixel Shift funkció amely a szenzor pixel szintű eltolásával négy képet készít, így küszöbölve ki a hagyományos Bayer alapszínszűrő után szükséges demozaik eljárás részletgazdagság csökkentő hatását. Szintén különleges az ún. Star Stream felvétel, amely időzített képkockákból készít csillagjárást bemutató fotót.

Videofelvételt maximum FullHD felbontásban rögzíthetünk, ráadásul az 50 és 60 kép/mp-es frissítésnél csak váltott soros üzemmód érhető el. Fejhallgató kimenettel nem, de mikrofon bemenettel rendelkezik a fényképezőgép, ugyanakkor a HDMI kimenet is lemaradt a vázról (USB-HDMI konverterrel hidalható át).

A fekete és ezüst színben is forgalomba kerülő Pentax KP március 1-től lesz kapható, ára várhatóan bruttó 399.900 Ft lesz.

A Pentax KP főbb jellemzői:

 • Képérzékelő: 24,35 Mpixeles APS-C CMOS szenzor, aluláteresztő szűrő nélkül
 • 5 tengelyes szenzor-mozgatásos stabilizátor, 5 Fé előnnyel
 • Még több részlet a Pixel Shift szenzor mikroeltolás segítségével
 • AA-szűrő szimulátor
 • Időjárásálló szigetelt váz
 • Érzékenység: ISO100-819200, 1/3 Fé lépésekben
 • SAFOX 11 fázis-különbség alapú AF-rendszer, 27 fókuszponttal (25 keresztszenzorral)
 • Optikai hibák szoftveres javítása
 • Mechanikus redőnyzár, 1/6000 mp zársebesség
 • Elektronikus zár akár 1/24000 mp-es sebességgel
 • 7 kép/mp-es sorozat
 • Rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
 • HDR mód
 • Többszörös (multi-) expozíció
 • Időeltolásos sorozat, time-lapse videó 4k felbontásban
 • háromféle méretű, cserélhető markolat kiegészítő
 • FullHD videó többféle frissítési sebességgel
 • Sztereó mikrofonbemenet
 • Belső RAW feldolgozás
 • beépített Wi-Fi vezérlő
 • opcionális GPS vevő
 • 3″-os LCD, 921 ezer képpontos felbontás, fel-le dönthető kialakítás, edzett üveggel
 • 100%-os lefedettségű kereső, 0,95x-ös nagyítással
 • SD/SDHC/SDXC kártyahely
 • Li-ion akkumulátor (390 kép kapacitás CIPA mérés szerint)
 • micro USB2.0 csatlakozás

A részletes adatlap a hírünk alatti linkről érhető el.

Sajtóközlemény:

PENTAX KP

Felsőkategóriás DSLR fényképezőgép, új APS-C méretű szenzorral, éjszakai fényképezést lehetővé tevő, szuper magas ISO 819200 érzékenységgel, egy új tervezésű kompakt vázban

TOKYO, 2017. január 25. -RICOH COMPANY, LTD és a RICOH IMAGING COMPANY, LTD. nevében örömmel jelentjük be a Pentax KP DSLR fényképezőgépet – egy kompakt tükörreflexes váz, napi használatra tervezve. Ez a középkategóriás modell rendelkezik a szükséges alaptulajdonságok teljes skálájával, hogy az alkotó fotográfus kiváló segítőtársa legyen. Rendelkezik az egyedi beállítások olyan választékával, hogy a fotósok elképzeléseihez minden speciális beállítási lehetőség rendelkezésre álljon.

A Pentax KP egy csúcsteljesítményű, nagy felbontású modell, ami kibővíti a digitális fényképezés lehetőségeit, a közönséges hétköznapi jelenetektől a nehéz kültéri felvételekig – még szélsőséges időjárási körülmények között is. A kompakt, vékony gépváz belső szerkezete alapjaitól lett újratervezve. Új generációs CMOS szenzorral és egy csúcsteljesítményű képfeldolgozó rendszerrel ellátva nagy felbontás és gazdag színtelítettség jellemzi a 24,32 megapixel effektív felbontás mellett. Olyan fejlett funkciókat is magáénak tudhat, mint az öt tengelyes rázkódáscsökkentő rendszer, amely 5 rekesznyi megvilágítás különbség kompenzálására képes. A Pentax KP úgy lett megtervezve, hogy szélsőséges időjárási körülmények között is helyt álljon: a por és időjárásálló szerkezet mellett a fagyos -10C°-os hőmérsékletben is kifogástalanul működik. Rendelkezésre áll számos egyedi beállítási lehetőség, mint a markolat cseréjét lehetővé tevő rendszer, hogy a fotós megtalálja a stílusának vagy a csatlakoztatott objektívnek megfelelőt; vagy a vezérlő panel, ahol a rugalmasan alakítható a megjelenítési felület. Ezen funkcióknak köszönhetően a Pentax KP felhasználási területtől függetlenül biztosítja a rugalmas felhasználást, és ezáltal sok igényes fotográfus ideális választása lehet.

Főbb jellemzők

1.Szuper nagy felbontású képek 24,32 effektív megapixellel és szuper nagy érzékenységű fényképezés ISO 819200-on

A Pentax KP egy új generációs, kb. 24,32 effektív megapixeles APS-C szenzorral lett felszerelve, hogy nagyfelbontású képek készülhessenek. A szenzor aluláteresztő szűrő nélküli optikai tervezéssel optimalizálja a szenzor képalkotási képességeit, ezáltal valóság közeli képek születnek színátmenetben és textúrában is. A PRIME IV képfeldolgozó mechanizmus és a legmodernebb processzor kombinációjának köszönhetően biztosított a gyors sebesség, a hatékony zajcsökkentés, ami optimalizálja a képfelbontást és a szuper magas érzékenységet. Ennek eredményeképpen lehetővé válik a kézből fényképezés még éjszakai felvételeknél is, akár szuper magas ISO 819200 érzékenységnél.

2.Kompakt, hordozható váz pillanatfelvételekhez, időjárásálló szerkezettel szélsőséges körülmények között is
A kamera belső szerkezetének alapos átgondolásával, a KP teljesítményének optimalizálása mellett a Pentax tervezett egy teljesen új vázat, ami sokkal kompaktabb és karcsúbb volt, mint az eddigi modellek. Így a KP jobb hordozhatóságot biztosít, mint a legtöbb DSLR. Ha a pehelykönnyű Pentax-DA sorozatú objektívekkel kombináljuk, komfortosan és könnyedén használhatjuk számos helyzetben, a pillanatfelvételektől kezdve a komoly kültéri felvételezésig, mint például hegymászás és túrázás közben. A front, a hátsó, és az alsó panelek mind ellenálló, könnyű magnézium ötvözetből készültek. 67 tömítéssel van a váz ellátva, ez biztosítja a por is időjárásálló szerkezetet, a kitűnő időjárásálló konstrukciónak köszönhetően pedig -10C° fokig a fagyállóság is biztosított. Ezeknek a funkcióknak köszönhetően a Pentax KP kiválóan teljesít, még az olyan kihívást jelentő körülmények között is, mint esőben, porban, fagyban.

3.Rengeteg egyedi beállítás, köztük cserélhető markolatok

A Pentax KP-n megtalálható egy cserélhető markolat rendszer, könnyen és gyorsan cserélhető markolatok a fotós stílusához vagy a használt objektívhez illeszkedően. A standard S jelű markolaton kívül megtalálható még egy M és egy L jelű is a kínálatban. Ezen kívül számos egyedi beállítási lehetőséget kínál, ami megkönnyítheti vagy egyszerűsítheti a gép használatát, többek között az okos funkciók a gyors kiválasztáshoz, az Fx gomb vagy a beállító tárcsákhoz rendelhető funkciók, továbbá a kijelző személyre szabása, ami a fotós igényeinek legmegfelelőbb elhelyezést tesz lehetővé.

4.Az eredeti Pentax SR II öttengelyes rázkódáscsökkentő rendszer, Pixel Shift Resolution rendszerrel

(1) Vázba épített rázkódáscsökkentés

A vázba épített SR II rázkódás csökkenő mechanizmusnak köszönhetően, a Pentax KP hatékonyan minimalizálja a fényképezőgép bemozdulást és éles, elmosódástól mentes képeket alkot, még a gépnek kihívást jelentő helyzetekben is, mint teleobjektívvel, vagy vaku nélkül rossz megvilágítás mellett, vagy naplemente fényképezésénél. Ráadásul a leggyakoribb bemozdulás a hirtelen irányváltoztatásnak köszönhető, az öttengelyes mechanizmus a horizontális és vertikális elmozdulást szintén kompenzálja (ami gyakran makró fotózásnál jelentkezik), mint ahogy a megdöntés okozta bemozdulást is. A technológia ötértéknyi stabilizációt tesz lehetővé (CIPA standard kompatibilis, smc PENTAX-DA 18-135mmF3.5-5.6ED AL [IF] DC WR 、 f=135mm), ami egyenértékű a Pentax csúcsmodelljeivel, hogy a kézből történő fényképezés lehetőségei bővülhessenek. Pásztázó fényképezésnél, ez a mechanizmus hatékonyan kontrollálja az SR egységet, ami minden hatást kompenzál, anélkül hogy egyéb segítséghez folyamodnánk.

(2) Pixel Shift Resolution System

A Pentax KP rendelkezik a Pixel Shift Resolution rendszerrel ⃰, ez a legújabb szuper felbontású technológia, ami négy képet készít ugyanarról a témáról a szenzor egy pixellel történő eltolásával minden kép esetén, majd a képek összeillesztésre kerülnek, így áll össze a végső felvétel. A hagyományos Bayer szűrővel összehasonlítva, ahol minden pixelhez egyetlen szín egység tartozik, ebben az innovatív rendszerben minden pixel az összes színadatot rögzíti, hogy szuper nagy felbontású képek készülhessenek, melyek sokkal valósághűbb színeket eredményeznek és jóval részletgazdagabbak, mint a hagyományos APS-C szenzoroké. A rendszer széleskörű használatát lehetővé teszi a mozgáskorrekció ki- és bekapcsolása**, ami bekapcsolt állapotban érzékeli a mozgó tárgyakat a képben, és a többszörös expozíció során minimalizálja ezek bemozdulását a végső összefűzött képen.
* Ha ezt a rendszert használja, ajánlatos a fényképezőgépet állványra tenni. Ha egy mozgó téma kerül a képmezőbe, a kép esetleg részben vagy egészben elmosódott lehet.

** A mozgás esetleg nem lesz kielégítően korrigálva, ha a téma egy meghatározott irányba és/vagy szórás szerint halad. Ez a funkció nem garantálja, hogy a mozgás tökéletesen korrigálva van a többi objektummal a képen.

(3) Pentax által kifejlesztett AA szűrő szimulátor

Az optikai aluláteresztő szűrőt szimuláló funkció*** szubpixel szintű mikroszkopikus rezgésekkel szűri ki a moiré effektust expozíció közben, mely ugyanazt a hatást váltja ki, mint egy dedikált optikai aluláteresztő szűrő. De ellenben az optikai aluláteresztő szűrőkkel, amik mindig ugyanazt a hatást gyakorolják a képekre, az innovatív szimulátor nem csak ki-és bekapcsolható, de annak mértéke is beállítható. Ezzel a témához igazíthatjuk az ideális szűrés mértékét.

*** Ez a funkció 1/1000 mp-es vagy rövidebb zársebességnél hatékony. Ez a funkció nem kompatibilis egyes felvételezési módokkal, beleértve a pixel eltolásos felbontás rendszert.

5.Elektronikusan kontrollált zárszerkezet a szuper nagy 1/24000 mp zársebesség érdekében

A Pentax KP zárszerkezete kombinálja a megbízható mechanikus zárat (leggyorsabb zársebesség 1/6000 mp) az elektronikusan szabályozott zárszerkezetekkel. Az elektronikus zárszerkezet képes a szupergyors 1/24000 mp-es zársebességre, csökkentett zajjal és vibrációval a zárkioldásnál, ideálissá teszi az élőképes és tükörfelcsapással készült felvételekhez. A fényképezőgéppel lehetséges nagy sebességű sorozatfelvételt is készíteni 7 kép/mp sebességgel.

* Elektronikus zár módban az SRII mechanizmus és az AA szűrő szimulátor nem elérhető. Nagy sebességű sorozatfelvételnél a téma eltorzulhat.

6.Optikai kereső közel 100%-os lefedettséggel

Ebben a kompakt vázban a Pentax ugyanazt az üveg prizma keresőt alkalmazza, mint a magasabb kategóriájú modellekben. A közel 100%-os látómezővel a nagyítás 0,95x-es, nagy látószögű, világos keresőképet ad a könnyű élességállítás és képkomponálás érdekében.

7. Nagy sebességű 27 pontos autófókusz SAFOX 11 modullal

A Pentax KP rendelkezik nagy sebességű SAFOX 11 fáziskülönbségen alapuló AF szenzor modullal a gyors és hatékony autófókusz működés érdekében. A 27 AF szenzor közül 25 kereszttípusú középre pozícionálva, ami villámgyors fókuszálást tesz lehetővé, olyan minimális világosság mellett, mint -3FÉ. Egy teljesen új fejlesztésű algoritmusnak köszönhetően az autófókusz sebessége és pontossága megnőtt, azokhoz a modellekhez képest, amelyek csak a hagyományos SAFOX 11 modullal vannak szerelve. A kamera további autófókuszt segítő egyedi beállítási lehetőséget kínál, mint a fókusz prioritás, a kioldás prioritás vagy a fejlett sebesség prioritás, valamint a választott tartomány kiterjesztése funkció, melynek segítségével automatikusan újrafókuszál a témára, ha az elmozdul a kiinduló pontról.

8. Full HD mozgókép felvétel, számos beállítási lehetőséggel

A Pentax KP tökéletes, nagy felbontású Full HD mozgókép készítésére képes (1920×1080 pixel, 60i/30p) H-264-es tömörítéssel. Szintén kínál külső mikrofon csatlakozási lehetőséget, a hangfelvétel minőségének beállításához. Ráadásul ezen kívül számos vizuális effekt elérhető mozgókép felvételi üzemmódban⃰, mint a 4K Interval Movie mód, ami összeilleszt egy sorozat 4K felbontású képet (3840×2160 pixel) és egy mozgókép fájlt készít belőlük, vagy a Star Stream mód, ami a csillagok útját rögzíti Interval Movie módban.

* Ha egy speciális effekt be van kapcsolva a másodpercenként készíthető képek száma változhat a beállított effekt függvényében.

9.Függőlegesen dönthető LCD monitor

A Pentax KP 3”-os LCD kijelzője kb. 921000 képpontból áll, függőlegesen dönthető a különböző perspektívákból történő fényképezéshez. Ráadásul a széles betekintés kialakításának következtében, légmentes konstrukcióval rendelkezik, ahol a légréteg az LCD rétegek között csökkent, ennek következtében csökken a reflexió és a szóródás, és nő a láthatóság szabadban történő felvételkészítésnél. További olyan kényelmi funkciók találhatók, mint a Kültéri nézet mód, ami a kijelző világosságát a külső felvételi körülményekhez igazítja, vagy a Vörös fényű monitor, ahol a sötétséghez hozzászokott emberi szemhez igazítja a kijelző világosságát éjszakai felvételezésnél.

10.PENTAX Real-time Scene Analysis System

A kb. 86000 pixeles RGB fénymérő szenzor és a csúcsteljesítményű PRIME IV képfeldolgozó processzor kombinációjának köszönhetően, a Pentax valós idejű jelenet kiértékelő rendszer pontosan és hatékonyan kiértékeli az olyan tényezőket, mint a világosság értékek a képmezőben és a téma főbb színei és mozgása. A forradalmi, mesterséges intelligencián alapuló technológia alkalmazása, a „deep learning”, képfelismerő algoritmusa kiértékel minden egyes felvételt jóval precízebben, miközben kiválasztja a legmegfelelőbb expozíció értéket az adott jelenethez.

* A „deep learning” technológia elérhető, ha az expozíció a Jelenet kiértékelő automata, vagy az Egyedi kép módban Automata kiválasztás van beállítva.

11.Egyéb tulajdonságok

 • Kapcsoló kar az egyes beállítások aktiválásához állókép és élőképes fényképezésnél vagy mozgókép felvételnél
 • Új expozíció és mélységélesség sorozat, ami három különböző felvételt készít a rekeszt és/vagy a zársebességet automatikusan eltolva a felhasználó által beállított lépésekben
 • vezeték nélküli kapcsolat támogatása okostelefonokhoz és tabletekhez
 • DR II(Dust Removal II)mechanizmus, ami lerázza a képszenzor felületéről a port ultrahangos vibrációt alkalmazva
 • Tisztaság és bőrtónus korrekció funkció, kettő a Ricoh Central Laboratory legutóbbi képfeldolgozó technológiai fejlesztéséből
 • Kompatibilitás az O-GPS1 GPS egységgel, a felvételi adatok rögzítése érdekében és egyszerűsített csillagászati felvételekhez
 • Képalkotó eszközök kiválasztása: egyedi funkciók, digitális szűrők
 • Kompatibilitás az opcionális Pentax Image Transmitter 2 szoftverrel

Opcionális tartozékok

Grip M (O-GP1671) és Grip L (O-GP1672)

Kizárólag a Pentax KP kamerához tervezett markolatok, könnyen cserélhető a Grip S markolattal (O-GP167), hogy alkalmazkodjon a fotós stílusához vagy a csatlakoztatott objektívhez, vagy, hogy a kamera kezelhetőségét és kézben tarthatóságát fokozza.

D-BG7 Elemtartó markolat

Kizárólag a Pentax KP-hez tervezve, az elemtartó porálló, időjárásálló szerkezettel és extra kezelőgombokkal (kioldó gomb, AF/AE rögzítése, expozíció kompenzáció/Fx3) és egy pár elektronikus beállító tárcsa, hogy elősegítse a vertikális pozícióban történő használatot. A Grip L-el szállítják a teleobjektívvel vagy nagy fényerejű objektívvel történő használat elősegítése céljából. A D-LI109 Lithium-ion akkumulátoron felül, használható még a nagy teljesítményű D-LI90 Lithium-ion akkumulátorral (elemtartó tálca mellékelve), amit a Pentax K-1 és K3II fényképezőgépek is használnak.