A Duna egy napja – fotópályázat

0

Fotópályázat indul az Európai Unió Duna Régió Stratégia programjaként.
Nevezni 2017. június 27-én 0:00 és 2017. július 1-én 24:00 között készült fotókkal lehet, a pályázat weboldalán történő regisztrációt követően.

Sajtóközlemény:

A Duna egy napja – fotópályázat

Az EU Duna Régió Stratégia soros magyar elnökségének programjaként a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ „A Duna egy napja” címmel nemzetközi fotópályázatot hirdet a Külgazdasági és Külügyminisztérium Vízdiplomáciáért, Vízipari Exportért és a Duna Régió Stratégiáért Felelős Miniszteri Biztosi Titkársággal közösen.

Pályázni kizárólag elektronikus úton, a drs.capacenter.hu webfelületen keresztül lehet, előzetes regisztrációt követően.

A Duna Régió Stratégia

A Duna vízgyűjtő országai 2004. június 29. óta ünneplik a Duna Napot, abból az alkalomból, hogy ezen a napon írták alá a folyó és a vízgyűjtő területén lévő folyók védelmében a Duna Védelmi Egyezményt. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet erre a csodálatos folyóra, és ezzel egyfajta dunai szolidaritást alakítson ki a folyó értékeinek megőrzése érdekében.

A pályázat tematikája

„A Duna egy napja”

A Capa Központ és a Vízdiplomáciáért, Vízipari Exportért és a Duna Régió Stratégiáért Felelős Miniszteri Biztosi Titkárság – „A Duna egy napja” címmel nemzetközi fotópályázatot hirdet a Duna Régió Stratégia országaiban (9 EU tagállam: Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia, Szlovénia; és 5 Európai Unión kívüli ország: Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Moldova, Szerbia, Ukrajna).

A fotópályázat témája a Stratégia 14 országában folyó Duna, illetve annak vízgyűjtő területén lévő folyók egy napja. A pályázaton a 2017. június 27-én 0:00 és 2017. július 1-én 24:00 között készült fotográfiák vehetnek részt.

A pályázat meghirdetésével lehetőséget kívánunk nyújtani mindazoknak, akik a pályázat témáját, azaz a Dunát és a vízgyűjtő területét egy adott intervallumban készült fotográfiákon fogalmazzák meg. Olyan fotókat várunk, amelyek megmutatják a Duna fontosságát a régió életében, amelyek megjelenítik a Duna különböző tulajdonságait, egyediségét: a folyó történelmi, természeti, művészeti és kulturális tájait. A Duna mitikus, mesékhez kapcsolódó vonatkozásai szintén szerepet játszhatnak az elkészült pályázatokban.

A pályázat céljai közé tartozik, hogy ráirányítsuk a figyelmet a fotográfia esszenciális értékeire és elengedhetetlen dokumentáló jellegére, amely az utókornak (és persze a jelennek is) szól. A mára már teljesen elterjedt, szinte mindenki számára elérhető és egyszerűen használható eszközök kiválóan alkalmasak arra, hogy fókuszba állítva összetett kulturális, társadalmi és környezeti kérdéseket járjanak körül.

További inspirációk:
– Az EU Duna Régió Stratégia hivatalos oldalán (www.dunaregiostrategia.kormany.hu)
– Az Európai Bizottság hivatalos oldalán (www.danube-region.eu)
– Capa Központ: képek, videók.
– Claudio Magris: Duna, Európa Könyvkiadó, 2012

A pályázat díjazása
1. díj: LEICA D-LUX fényképezőgép + 50 000 Ft értékű vásárlási utalvány, amely felhasználható szkennelésre, nyomtatásra, analóg fotókidolgozásra
2. díj: 50 000 FT értékű vásárlási utalvány, amely felhasználható szkennelésre, nyomtatásra, analóg fotókidolgozásra + 25 000 Ft értékű könyvutalvány
3. díj: 25 000 Ft értékű könyvutalvány

A beérkezett műveket elbíráló zsűri tagjai:
Keleti Éva, Kossuth-díjas, Prima Primissima díjas fotográfus
Kovalovszky Dániel, fotográfus
Lukács György főtanácsos, Külgazdasági és Külügyminisztérium
Pályi Zsófia, fotográfus
Szalontai Ábel fotográfus, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Média Intézet igazgató

A pályázat időtartama, menetrendje
A pályázat meghirdetése: 2017. május 29.
A pályaművek elkészítésének ideje: 2017. június 27 – július 1.
A pályaművek feltöltésének kezdete: 2017. július 2. 00.00 óra
A pályaművek feltöltésének vége: 2017. július 6. 12.00 óra
Az eredményhirdetés és díjátadó: 2017. október 14.

A pályázattal kapcsolatos további feltételek és információk a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ honlapján érhetők el: http://drs.capacenter.hu/

Címlapfotó: Maczkó Noémi Vivien: Tükröződés