Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD

0

A Tamron új telezoom objektívet jelentett be full-frame szenzoros DSLR-ekhez, a Canon és Nikon véggel is forgalomba kerülő 70-210mm f/4 Di VC USD (A034) modellt.

A korábban már piacra került 70-200mm f/2,8 Di VC USD és 70-200mm f/2,8 Di VC USD G2 kistestvéreként aposztrofálható új telezoom egy blendével kisebb fényerőt kínál, tömege viszont közel fele akkora, mint az f/2,8- modellé. Természetesen nem csak a súly, de az ár is jóval kedvezőbb.

A 20 lencsetagból felépített optikában 3 alacsony szórású (Low Dispersion) lencsetegot is felhasználtak a kromatikus aberráció csökkentéséért (érdekességképpen megjegyezzük, hogy az f/2,8 G2 modellbe extra alacsony szórású tag is került). A 95 cm-es közepontnak köszönhetően akár 1:3,1 leképezési arány is elérhető, amely az e tartományú objektívek között a legnagyobb, így full-frame szenzoros géppel kb. 11 cm széles témával kitölthető a képmező 0,95 méterről fotózva.

A belső zoomos kialakítás miatt a gyújtótávolság módosítása során nem változik meg az objektív hossza, s ez igaz az élességállításra is, tehát nem csak belső zoomos, de belső élességállítású is a 70-210mm f/4 Di VC USD.
Az időjárásálló szigetelésekkel is rendelkező objektív fókuszmeghajtását ultrahang frekvenciás gyűrűs motor adja (USD – Ultrasonic Silent Drive), amelynek a Full Time Manual módot is kínálja, azaz folyamatosan beavatkozhatunk kézi élességállítással a fókuszálásba akkor is, ha az AF/MF kapcsolót nem állítjuk át. A vezérlést dupla mikroprocesszoros egység (Dual MPU) végzi, míg a kézből történő fotózást pedig 4 Fé előnyt adó optikai stabilizátor segíti (azaz teljes telében 1/200 mp helyett 1/13 mp is kézeben megtartható).

Az objektív kompatibilis az 1,4×-ező és 2×-ező telekonverterekkel is, opcionálisan pedig állványgyűrű is vásárolható lesz hozzá, amely Arca Swiss kompatibilis talpban végződik.

A Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD Nikon F bajonettes változata elektromágneses blendevezérlést is kínál. E modell április elején kerül forgalomba Japánban, a Canon EF bajonettes változat forgalmazása pedig kicsit később, április 26-án kezdődik. A hazai forgalmazás megkezdésére májusban számíthatunk. Az ár kb. 800 euró körül lesz.

Az objektívvel készült nagy felbontásban is elérhető hivatalos mintafotók a két videó alatt találhatók.