Nikkor Z 24-70mm f/2,8 S darabokban…

0

A Lensrentals.com-nál rendszeresen vizsgálják meg az új fényképezőgépeket, objektíveket abból a célból, hogy az általuk kölcsönzött darabokat hiba esetén maguk is tudják szervizelni. Roger Cicala, a társaság szakértője már rengeteg objektívet szedett szét, így tudja, mit miért csinál. A szétszerelésnek tehát nem a rombolás, mintsem a tanulás és tapasztalat szerzés az oka, s mi sem bizonyatja ezt jobban annál, hogy a tapasztalatait blogposztjában meg is osztja a világgal.

A Nikkor Z 24-70mm f/2,8 S szétszerelése közben jól összerakott, precízen illesztett alkatrészeket talált. A bajonett körül szigetelő gyűrű fut körbe, de maga a bajonett csatlakozó is nagyon feszesen illeszkedik a tubushoz – talán ez is azért, hogy még inkább megakadályozzák a szöszök, porszemek bejutását a tubuson belülre.

A bajonett csatlakozó alatt három távtartó alátétet talált, amelynek funkciója vélhetően a gyártási szórásból adódó eltérések korrekciója és a végtelen fókusz beállítása.

A tubus végén található elektronikus vezérlőgyűrű a szokásos megoldással, optikai kódtárcsával és szenzorok segítségével működik.


A gyűrű mögötti résznél egy újabb csepp- és porállóságot biztosító szigetelést találunk.

A gyűrű alatt sztatikus elektromosságot elvezető érintkezőket helyeztek el.

A zoomgyűrű két végállásának beállítását mechanikusan, egyszerűen csavarokkal oldották meg.

A zoom pozíció érzékelése egy kis szenzorral történik, amely a zoomgyűrű forgatásakor fel-le jár.

Az objektíven belül minden csavar előtt egy-egy sárga szalag található, amely megakadályozza, hogy a kiszáradt ragasztó – amely a csavart fixen tartja – lepergő darabkái bejussanak az objektív optikai tagjai közé. A száraz ragasztó ugyanis törik, málik, s a 0,1-0,2mm-es apró darabkák könnyen mozoghatnak az objektív használata során. Ha az időjárásálló szigeteléseken túl arra nem gondolt volna a Nikon, hogy ezeknek az apró darabkáknak is útját állja, akkor bizony könnyen előfordulhatott volna, hogy egy új objektívnél is porszemhez hasonló szennyeződést látnánk egy belső lencsetagon. Így viszont probléma kizárva! Roger szerint ez kiváló megoldás!

Összességében Rogerék nagyon elégedettek a Nikkor Z 24-70mm f/2,8 S tervezési és összeszerelési minőségével. Egyértelműen látszik, hogy új megoldásokat dolgozott ki a gyártó, s hogy az optikai és mechanikai összeszerelést nagy gonddal és előrelátással végezték.

További képek és részletek a Lensrentals.com blogposztjában találhatók.