Metabones Speedbooster Ultra 0,71× EF-RF adapter

0

Érdekes adaptert dobott piacra a Metabones, amely eddig full-frame-nél kisebb szenzorokhoz kínált olyan, optikai tagot is tartalmazó konvertert, amely full-frame szenzorhoz tervezett objektívek használatát tette lehetővé, azok eredeti látószögét nyújtva.
Most azonban a Speedbooster Ultra 0,74× EF-RF adapterrel full-frame szenzoros Canon MILC-ekhez kínál olyan adaptert, amellyel full-frame szenzoros DSLR-re tervezett EF bajonettes objektíveket használhatunk, 0,71×-es szorzóval. De mi ennek az értelme? Tehetnénk fel a kérdést.

Nos, a poént már lelőttük a hírünk ajánlójában, így már mindenki tudja a választ: a Canon full-frame MILC-ek 4k videófelvételnél eszközölt „kötelező” képkivágását hidalhatjuk át ezzel az adapterrel, hiszen így az EF bajonettes objektív által adott képet gyakorlatilag rákicsínyítjuk a szenzor 4k videófelvételre használt területére. Vagy legalábbis közel akkora méretre.
Az EOS R 1,75×-es videó képkivágását 1,24×-esre, az EOS RP 1,63×-es videó kivágását pedig 1,15×-esre csökkenthetjük az adapter segítségével.
Fotózáshoz az adapter nem használható, mivel erős vignettálást okoz (kivéve, ha APS-C kivágás módba lépünk a fényképezőgéppel).

Az adapter használata során megmarad a teljes elektronikus vezérlés, így a rekesz beugrasztás és az autofókusz is. Szintén megmarad az EXIF adatok feltöltése is.
Beépített tárcsájára a fényképezőgéppel egyéni funkciókat programozhatunk (megfelel az RF objektívek vezérlőtárcsájának).
Az adapter alján leszerelhető, Arca Swiss kompatibilis állványtalp található.

Metabones Speedbooster Ultra 0,71× EF-RF adapter 480 amerikai dollár lesz.