A ZEISS Photography Award 2020 nyertes és döntős képei

0

A ZEISS évről évre megrendezi a fotósorozatokra kiírt nemzetközi fotópályázatát, a ZEISS Photography Awardot, amelyen idén a dél-koreai Kyeong Jun Yang nyerte el az első helyezést Metamorfózis című sorozatával.
„A díj elnyerése még mindig csak álom számomra” – mondta Kyeong Jun, majd hozzátette: „és nem csak azért örülök, mert nyertem, hanem azért is, mert most már tudom, hogy nem én vagyok az egyetlen ember, aki szereti a képeimet. Boldog vagyok, hogy másoknak is örömet okoztak a fotóim, így már nem is tűnnek olyan magányosnak.”

A fotósorozaton egy Kínában született, de az USA-ba költözött fiatal lányt mutat be a fotós.
Julie Chen 12 éves volt, amikor Kínából kivándorolt az Egyesült Államokba. Szülei tornászok voltak, akik négy éves korában váltak el. A válás után Julie anyja Amerikába költözött, míg Julie apja mellett maradt. Akkor még Shiqi Chennek hívták. Az ezt követő években Julie anyja újraházasodott és új családot alapított az Egyesült Államokban. Apja 2007-ben döntött úgy, hogy lányát az édesanyja után küldi az USA-ba, mondván: „Amerikában jobb élet vár rád”. Ez volt az utolsó pillanat, amikor beszéltek. Ettől a ponttól kezdve a kis Shiqit immár Julie Chen néven ismerték. Az amerikai élet azonban nem volt könnyű, többször kellett nehézségekkel szembenézni, s volt, hogy Julie-nek honvágya támadt. Néhány ázsiai barátjával ellentétben – akik az Államokban születtek és nevelkedtek – az USÁ-t nem érzi otthonának. De a honvágy olyan dolog, amelyet nem engedhet meg magának, mivel Kína már nem otthon számára. „Túl kínai vagyok ahhoz, hogy amerikai legyek, és túl amerikai, hogy kínai lehessek” – mondta.

Kyeong Jun Yang 12.000 euró értékű ZEISS objektív készletet, valamint 3.000 euró ösztöndíjat nyert.

Galériánkban a fődíjas képsorozat két képén túl a döntős sorozatok két-két képe is megtekinthető.