Elkészült: Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm f/4,5 TC1,25x IS PRO

0

Az Olympus még tavaly januárban jelentette be M.Zuiko Digital ED 150-400mm f/4,5 TC1,25x IS PRO telezoom objektívének fejlesztését, amelyről akkor azt mondták, hogy 2020-ban jelenik majd meg.
Az ígéret szerint ez ma be is következett, hiszen hivatalosan is megjelentek az objektív képességeit ismertető adatok, igaz, a forgalmazás csak jövő januárban indul.

A beépített, ki- vagy bekapcsolható 1,25×-es telekonvertert tartalmazó, időjárásálló szigetelésekkel ellátott, optikailag stabilizált telezoom kifejezetten a természet- és sportfotósoknak készült, hiszen látószöge egy kisfilmes 300-800 mm-es objektívének felel meg (a telekonvertert bekapcsolva 1000 mm-ig is eljuthatunk).
Az objektív közelpontja 1,3 méter, amely 0,57×-es leképezési arányt jelent a 400 mm-es gyújtótávolságon. A beépített konverterrel a leképezési arány 0,71×-ig növelhető, amely igen távolról tesz lehetővé makró közeli nagyítást.
Az 5 tengelyes optikai stabilizátor támogatja a szenzorstabilizálással való együttműködést (Sync IS), amelynek köszönhetően akár 8 Fé előnyt is kicsikarhatunk a rendszerből (150 mm-es (300 mm ekv.) gyújtótávolságnál, azaz elviekben 0,8 mp záridő is kézből kitartható!).
A remek képminőség érdekében a használt 28 lencsetagból két extra alacsony szórású (ED), négy szuper-extra alacsony szórású (Super ED), egy aszférikus tag pedig extra alacsony szórású, amelyek együttesen csökkentik a színhibák lehetőségét, valamint elősegítik a képsaroktól képsarokig remek leképezést. A tömeg és a méret kordában tartásához két nagy törési mutatójú lencsét alkalmaztak. A becsillanások csökkentéséhez Z Nano bevonatot használtak.
Plusz egy jó tulajdonság: az objektív belső zoomos, azaz a gyújtótávolság változtatásával az objektív hossza nem változik.

Az Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm f/4,5 TC1,25x IS PRO telezoom objektív 2021. január végétől lesz kapható, ára 2,79 millió Ft lesz.

Sajtóközlemény:

PRO szupertele-objektív, mely 1000mm* ekvivalens gyújtótávolságot kínál akár kézből kitartva – és egy új E-M1X firmware frissítés

M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO és
E-M1X firmware frissítés madárfelismeréssel

2020. november 17., Budapest – A hír, amire a vadvilág-, természet- és sportfotósok vártak: bemutatkozik az Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO. Ez a nagyfelbontású, szupertele-zoom objektív beépített 1,25x telekonverterrel, illetve óriási, 300-1000mm ekvivalens* gyújtótávolság-tartománnyal büszkélkedhet. Az opcionális M.Zuiko Digital MC-20 2x telekonverterrel együtt használva akár az elképesztő 2000mm* is elérhető. A Mikro-NégyHarmad szabványra épülő objektív nagyteljesítményű, 5-tengelyes Sync IS képstabilizátorral rendelkezik, mely a világ legerősebb, 8 FÉ lépésnyi** elmozdulás-kompenzációját kínálja, így tökéletes a szupertele-objektív tulajdonságainak kiaknázására – akár kézből kitartva is. Ez a különlegesség január végétől érhető el, 2.790.000.- HUF javasolt fogyasztói áron.

Annak érdekében, hogy az E-M1X gépet használó fotósok teljes mértékben ki tudják használni az új szupertele-objektívben, illetve a többi M.Zuiko objektívben rejlő potenciált, a firmware továbbfejlesztése történt: a mesterséges intelligenciára épülő mélytanulás-technológiát alkalmazó témafelismerő autofókusz rendszer madárfelismerő funkcióval is kiegészül. Az új funkció használatával a gép automatikusan prioritást ad a madár szemének, így az élességállítás és követés helyett a fotós a megfelelő kompozícióra és a tökéletes pillanatra koncentrálhat. Az új firmware különféle funkcionális fejlesztéseket is tartalmaz, például RAW videó adatküldést, mely a professzionális videofilm-készítés munkafolyamatait támogatja. Az új firmware 2020 december 3-tól érhető el.

Nagy felbontású zoomobjektív, ami akár 1000mm* (ekvivalens) szupertele-fotózásra alkalmas
Az objektív háza beépített 1,25x telekonvertert tartalmaz, mely ugyancsak kiváló optikai teljesítményt hoz akár 1000mm ekvivalens* gyújtótávolságnál, kézből kitartott szupertele-fotók készítése esetén is. Az opcionális M.Zuiko Digital MC-14 1,4x telekonverter, illetve M.Zuiko Digital MC-20 2x telekonverter ugyancsak használható. Ha az MC-20 telekonverterrel kombináljuk, az objektív az elképesztő 2000mm* gyújtótávolságot is elérhetővé teszi. Az M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO 1,3 m legkisebb fókusztávolságot kínál a teljes zoomtartományban – valamint kiváló közelképeket 0,57x* legnagyobb képnagyítással, ami a beépített telekonverter használatával 0,71x* nagyítást jelent, így igazi telemakró élményt garantál. Az objektív konstrukciója pazar 28 lencsetagot rejt, 18 csoportban – ezek között találunk új fejlesztésű, nagy átmérőjű, extra alacsony diszperziójú aszférikus lencsét, valamint négy szuper-extra alacsony diszperziójú aszférikus lencsét is. Ez a felépítés garantálja a becsillanások és a színhibák kockázatának csökkenését a teljes zoomtartományban – valamint kiváló felbontást a képszélekig, még a nagy átmérőjű lencsék és a fix F4.5 rekesz mellett is. Az Olympus saját Z Coating Nano bevonat-technológiája által éles és tiszta képek érhetők el, akár bonyolult fényviszonyok esetén is – például erős háttérfényben.

Kompakt és könnyű, kiváló teljesítményt kínáló, időjárásálló kivitel
Az objektív tubus magnéziumötvözetből, a napellenző extrakönnyű szénszálból készül – ezzel biztosítható, hogy az objektív súlypontja ne tolódjon el nagyon előre, ha a napellenzőt használjuk. Az objektív minden részegységén a legoptimálisabb anyagok gondos kiválasztásával vált elérhetővé, hogy megfelelően erős, ugyanakkor precíz, kompakt és könnyű kivitelt kapjunk, mindössze 314,3 mm hosszban és 1,875 g**** tömeggel. Az M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO fejlesztése közben kiemelt figyelmet kapott a fotós számára az egyszerű használhatóság biztosítása, a beállítások és funkciók egyszerű elérhetőségével. Ha Olympus OM-D E-M1X fényképezőgéppel együtt használjuk, a fantasztikus por- csepp- és fagyálló tulajdonságok lehetővé teszik a gondtalan és folyamatos felvételkészítést zord körülmények között is – például esőben vagy hóban – teljes nyugalom mellett. A hagyományos objektíveken látható fekete bevonat helyett ezen a modellen hővédő bevonatot találunk, mely hatékonyan veri vissza a napfény infravörös sugarait, így a hőmérséklet az objektíven belül nem növekszik drasztikusan a forróbb nyári napokon sem – mindezt a stabil optikai teljesítmény érdekében. A frontlencsén fluorin bevonatot találunk, mely sima és fokozottan karcálló felületet ad, egyszerűbbé téve a tisztítást a könnyebb karbantartás érdekében.

A világ legerősebb 5-tengelyes Sync IS képstabilizátora akár 8 FÉ lépés** kompenzációval, valamint gyors és rendkívül precíz AF rendszerrel
Az M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO 5-tengelyes Sync IS képstabilizátor rendszerrel büszkélkedhet. 300mm (ekvivalens*) értéknél eléri a világ legerősebb, 8 FÉ lépésnyi** kompenzációját. A képstabilizátor ugyanúgy elérhető, ha a telefotó tartományt akár 2000mm ekvivalens* gyújtótávolságig bővítjük az opcionális MC-20 telekonverterrel, A kézből kitartva is biztosított kiváló képminőségnek köszönhetően tökéletes kiegészítője lehet a vadvilág-, természet- és sportfotósok felszerelésének. Az Olympus saját fejlesztésű, nagypontosságú lencsevékonyító technológiája teszi lehetővé, hogy kifejezetten könnyű lencséket alkalmazzon az élességállításhoz, így gyors és rendkívül precíz fókuszálást érjen el a teljes zoomtartományban.

M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO főbb jellemzők:

  • Nagyfelbontású zoomobjektív, ami akár 1000mm ekvivalens* szuper-telefotózást is lehetővé tesz
  • Az opcionális MC-20 telekonverter használatával akár az elképesztő 2000mm* is elérhető – MC-14 használatával akár 1400mm* gyújtótávolságot is használhatunk
  • Kompakt és könnyű kivitel kiváló időjárásállósággal
  • Hővédő bevonat a napfény infravörös sugarainak visszaverésére, így a stabil belső hőmérséklet biztosítására
  • A világ legerősebb 5-tengelyes Sync IS képstabilizátora akár 8 FÉ lépésnyi** kompenzációval
  • Hossz: 314,3 mm, tömeg: 1,875 g (védősapka, hátsó védősapka és napellenző nélkül)

Elérhető január végétől, 2.790.000.- HUF javasolt fogyasztói áron. ***

OM-D E-M1X 2.0 firmware verzió madárfelismerő AF bővítéssel
Az intelligens témafelismerő AF ezentúl madárfelismerő funkciót is elérhetővé tesz, mely különféle méretű és alkatú madarak gondtalan követését biztosítja. Fotózás közben a gép elsősorban a madár szemére állítja az élességet, illetve a fejre, vagy a testre vált, ha a madár szeme nem felismerhető. Ez a funkció a madarak természetes élőhelyén is hatékonyan működik, ahol fák, bokrok, vagy más akadályok kerülhetnek a fotós és a téma közé. Ennek köszönhetően a fotósnak csak a kompozícióra kell koncentrálnia. A funkció ráadásul a Pro Capture felvételi móddal is együtt használható, ami a madárfotósok körében igencsak népszerű: ez a felvételi mód virtuálisan kiküszöböli a zár működtetése és a reakcióidő által fellépő késést, mivel a kioldó teljes lenyomása előtt történteket is rögzíti. Ennek köszönhetően olyan pillanatokról sem maradhatunk le, mint amikor egy madár szárnyat bont és elrepül, vagy lecsap a zsákmányára. A madárfelismerés a teljes AF területen működik, mindegyik M.Zuiko Digital objektív esetében – ide értve a szupertele-objektíveket is. Mivel a funkció a képszéleken is hatékony, a kép komponálása még szabadabban végezhető.

RAW video-adatátvitel Atomos Ninja V HDR rögzítő-monitorra
Az OM-D E-M1X, illetve E-M1 Mark III géppel készült 4K 30P/25P/24P és Cinema 4K 24P videofelvételek 12 bites RAW adatként történő átvitele és ProRes RAW formátumban, az Atomos Ninja V HDR rögzítő-monitor segítségével történő rögzítése valósítható meg. (Szoftverfrissítés szükséges, mely elérhető itt: https://www.atomos.com/firmware/ninja-v ). Így nagyobb rugalmasságot biztosít a professzionális filmkészítéshez szükséges utómunkákhoz, például a megfelelő expozíció beállításához, vagy a color grading feladatokhoz.

Kifinomultabb videó-képstabilizátor teljesítmény
A videó-képstabilizátor algoritmus áttervezésével még természetesebb felvételek készíthetők, minimális bemozdulás mellett, pásztázás közben is.

Fókusz indikátor megjelenítés
E funkció segítségével gyorsan ellenőrizhetjük a fókuszálás irányát és a körülbelüli pozícióját manuális élességállítás közben.

OM-D E-M1X, OM-D E-M1 Mark III, OM-D E-M1 Mark II és OM-D E-M5 Mark III firmware frissítés
Az OM-D E-M1X 2.0 firmware verziója mellett jelenik meg az 1.2 firmware verzió az OM-D E-M1 Mark III, 3.4 verzió az OM-D E-M1 Mark II és 1.3 verzió az OM-D E-M5 Mark III fényképezőgépekhez, 2020. december 3-án.

Kiegészítők az M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO objektívhez
PRF-ZD95 védőszűrő (opcionális)
Az opcionálisan elérhető Zuiko PRF-ZD95 PRO védőszűrő ZERO bevonata nagymértékben küszöböli ki a becsillanás és szellemkép zavaró hatásait – emellett egyszerűen tisztán tartható, fluorin bevonatú, fekete peremmel ellátott üveg jellemzi. A védőszűrő kerete selyemfényű, becsillanást csökkentő fekete alumitból készült. Ajánlott fogyasztói ára 114.990.- HUF.

LH-115 napellenző (tartozék)
Rendkívül könnyű, ugyanakkor kiváló ellenálló képességgel büszkélkedő, szénszálból készült napellenző. A belül flokkolt felület véd a napellenző tükröződése ellen.

CSS-P121 objektív vállpánt (tartozék)
Kifejezetten szupertele-objektívek hordozására fejlesztett vállpánt. Hálós anyaga véd az extra izzadástól, kiválóan párnázott és csúszásgátló textúrát kapott.

LC-115 védősapka (tartozék)
Ez a szövetborítású védősapka egyszerűen felhelyezhető és ugyanolyan gyorsan el is távolítható gyors felvételkészítés igénye esetén.

LSC-1642 objektív tok (tartozék)
Ez az erszény-stílusú tok háromrétegű anyagszerkezettel rendelkezik, ami védi az objektívet, illetve lehetővé teszi, hogy azt a napellenzővel, védősapkával, védőszűrővel, vagy akár telekonverterrel együtt tároljuk.

Ingyenes jótállási idő-hosszabbítás az M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO objektívhez
Az új objektív ingyenes hat hónapos jótállási idő hosszabbítással kapható*****, ehhez mindössze a MyOlympus online rendszerébe kell regisztrálnunk: http://my.olympus.eu

További információ: https://www.olympus.hu/site/hu/c/lenses/index.html.


* 35mm ekvivalens érték
** CIPA szabvány szerint: OM-D E-M1X géphez csatlakoztatva, ’yaw’ és ’pitch’ esetén, félig lenyomott IS kikapcsolva, gyújtótávolság 300mm*, 2020 november 17-i adatok alapján
*** Ajánlott fogyasztói ár
**** Az első és hátsó védősapka és a napellenző nélkül
***** A vásárlás helyén érvényes jogok szerinti kötelező jótállási idő meghosszabbítása hat hónappal.