Megjelent: Irix 45 mm f/1,4 GFX

0

Az Irix bejelentette első, középformátumú fényképezőgépre ajánlott objektívét, a Fujifilm GFX rendszerhez készített 45mm f/1,4 GFX nagylátószögű modellt.

A kézi élességállítású Irix 45 mm f/1,4 GFX látószöget 62 fokos, azaz nagyjából megfelel egy kisfilmes 35mm-es objektívének.

Az összesen öt ponton időjárásálló szigetelésekkel is rendelkező optika belsejében négy nagy törési mutatójú, egy aszférikus és egy extra alacsony szórású tag található, amelyek a képsarkok rajzolatának javítását, illetve a színhiba csökkentését igyekeznek megoldani. Érdekes, hogy az optikai felépítése megegyezik a korábban már megjelent, full-frame szenzoros DLSR-ekhez készült Irix 45mm f/1,4-gyel.
Külsejében a korábban már megismert Dragonfly kivitelt követi, amely egyesíti a Firefly változat könnyedségét és ergonómiáját a Blackstone sorozatú objektíveknél használt tartós magnézium tubussal.
A fókuszáláshoz a széles, 140 fokban körbeforgatható gyűrűt használhatjuk, amelyen egy könnyen kitapintható vállat is kialakítottak a kényelmesebb használat érdekében. Nem maradt el a beállított fókuszt rögzítő gyűrű sem.
Az objektívről további részletek a gyártó weboldalán találhatók.

Az Irix 45 mm f/1,4 GFX ára 700 euró lesz.

Irix 45 mm f/1,4 GFX
Gyújtótávolság 45 mm
Lefedett képterület középformátum (GFX)
Látószög 62,6°
Legszűkebb blende F22
Felépítés 11 lencsetag 9 csoportban
egy aszférikus és egy ED taggal
Fókusz rendszer manuális
Rekesz 9 lamellából
Közelpont 40 cm
Szűrőmenet 77 mm
Méretek
(átmérő × hossz)
87 mm × 144 mm
Tömeg 1120 gramm
Gyári kiegészítő napellenző

Az objektívvel készült gyári mintafotó: