Panasonic utcai lámpák a fényszennyezés minimalizálására

0

Van egy kisváros Japánban, nagyjából Hiroshima és Oszaka között félúton, Okayama prefektúrában, amely a gyönyörű csillagos égről kapta a nevét. Bisei ugyanis japánul annyit jelent, hogy „szép csillagok”.

Ez a kisváros nem csupán nevében hordozza a csillagos égbolt szeretetének hírét, de a település szélén egy obszervatórium is működik, amely az aszteroidák vizsgálatát tűzte ki céljául.
A városka nemrégiben megújította közvilágítását, amelynek eredményeként Japánban (és egyben Ázsiában) elsőként Bisei kaphatta meg az amerikai International Dark Sky Association (IDA – Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség) szigorú feltételekhez kötött tanúsítványát, amely bizonyítja, hogy a közvilágítás nem okoz fényszennyezést.

A projektben a Panasonic mérnökei vettek részt, akik az IDA ajánlásait figyelembe véve 3000K alatti színhőmérsékletű LED-es világítást fejlesztettek, amelyek felfelé egyáltalán nem sugároznak, még minimálisan sem. Ennek eléréséhez a lámpatest két oldalára egy-egy pajzsot építettek, valamint módosították a fényforrás sugárzási szögét és a felszerelésnél alkalmazott dőlésszöget is.