L bajonettre jön: Panasonic S 50mm f/1,8

0

A Panasonic tegnap tartotta mikro NégyHarmados rendszerét felfrissítő termékbejelentéseit, azonban a full-frame szenzoros MILC vonal, az L bajonett szövetség gépei is új objektívet kaphatnak hamarosan, ha a kiszivárgott információk helyesnek bizonyulnak.
Noha a Panasonic már rendelkezik egy L bajonettes fix 50-essel, méghozzá a kiváló minőségű Lumix S Pro 50mm f/1,4-gyel, annak komoly tömege (és valószínűleg itthon a magas ára is) sokakat eltántoríthat a vásárlástól. A megjelent információk szerint azonban jön egy visszafogottabb fényerejű, de jóval könnyebb kistesó, amely a Lumix S Pro 50mm f/1,8 lesz.
Legalábbis a megjelent kép eléggé hitelesnek tűnik, hogy igaz is legyen.


A termékfotó mellett néhány paraméter is kiszivárgott az objektívről:

  • 9 lencsetag alkotja
  • három aszférikus, egy extra alacsony szórású (ED) és egy ultranagy törési mutatójú (UHR) lencse is az optikai rendszer része
  • 45 cm-es közelpont, max. 0,14×-es leképezési arány
  • 67 mm-es szűrőmenet
  • 73,6×82mm méret
  • 300 grammos tömeg

Jóllehet, tömegét tekintve így sem lesz a pehelysúlyú győztes a full-frame MILC-ekhez készült 50mm f/1,8-ak között, hiszen a Canon RF 50mm f/1,8 STM csak 160 grammos, de a Sony FE 50mm f/1,8 sem nyom többet 190 grammnál, de 300 grammos tömegével nehéznek nem mondható! Azért a Nikkor Z 50mm f/1,8-nál így is sikerült könnyebb objektívet alkotnia a Panasonicnak. 😉
Ez azonban remélhetőleg azt is jelzi, hogy képminőség terén nem kell komoly kompromisszumot kötni!

Akárki akármit mond, alakul ez az L rendszer, de azért most már ideje lenne kicsit komolyabban belehúzni a fókuszrendszer fejlesztésébe is!