E világból való – Elképzelt alternatív kartográfiák – PARALLEL

0

2021. augusztus 17-én, este 6 órakor nyílik meg az

E világból való – Elképzelt alternatív kartográfiák – PARALLEL
című fotókiállítás.

Köszöntőt mond: Kőrösi Orsolya ügyvezető igazgató, Capa Központ

A kiállítást megnyitja: Gőbölyös Luca DLA képzőművész, egyetemi tanár

Kurátor: Lexington Davis

Kiállító alkotók: Yuxin Jiang, Glorija Lizde, Mark McGuinness, George Selley és Margherita Muriti, Shelli Weiler

Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
Budapest, VI., Nagymező utca 8.

A megnyitó időpontja: 2021. augusztus 17., kedd, 18 óra

A kiállítás megtekinthető:
2021. augusztus 18. – 2021. szeptember 19.
Keddtől péntekig 14 és 19 óra, szombat és vasárnap 11 és 19 óra között.
Hétfőn és ünnepnapokon zárva.

„Szeretem a térképeket, mert hazudnak.
Mert elzárják a durva igazságot előlem.
Mert nagylelkűen, kegyes humorral
feltárnak az asztalon előttem
egy nem e világból való világot.”

– Wisława Szymborska: Térkép (ford.: Kellermann Viktória)

A térképeknek gyakran róják fel, hogy megerősítik készítőik hatalmát. A nyugati világban a kartográfia elválaszthatatlanul összefonódott az imperializmussal, ahol a térképek határozzák meg a területek határait és állapítják meg, nyilvánítják ki azok legitimitását. Azonban a térképészet kreatív gyakorlatként arra is lehetőséget nyújt, hogy leromboljuk a lakóhelyünkként szolgáló terekkel kapcsolatos általános hiedelmeket. Kihangsúlyozza a különbségeket és a szubjektív tapasztalatokat, és ezáltal felhívja a figyelmet az általunk lakott világ konstruált mivoltára, valamint a mindennapi valóságunkat alakító társadalmi, környezeti és politikai kapcsolatokra. A térképészet – szó szerinti és átvitt értelemben egyaránt – lehetőséget kínál az összetett és figyelmen kívül hagyott terepek feltérképezésére új jelentésrétegek és értelmezési módok feltárásával.

Az E világból való kiállítás alkotói alternatív térképek készítésével gondolják újra geopolitikai tájképünket. Személyes történetek és politikai ügyek mentén mutatják be a szubjektivitás és a földrajz szoros kapcsolatát. Az alkotók munkái a nyilvános és privát terek vizsgálatával azt térképezik fel, hogy a térrel és a hellyel való érintkezés révén miként folyik szakadatlan diskurzus az identitásokról. A térképeket minden kiállított művész állandó fejlődésben lévő, folyamatos kutatás és felülvizsgálat alatt álló, élő dokumentumokként közelíti meg. Munkájuk együttesen tárja fel, hogy a kartográfiai gyakorlatok miként segíthetik elő a tudás új formáinak és a jelentésalkotás új rendszereinek kialakulását.

Ez a Parallel platform negyedik ciklusának Változó idők: művészet egy új világban című témája keretében rendezett kiállítás nem csak azt vizsgálja, hogy a művészet miként konfrontálódhat egy új világgal, hanem azt is, hogy miként segíthet annak felépítésében. Az öt művész által bemutatott projekt azt tárja fel, hogy a jövő feltétleit már a jelenben meghatározzuk, amelyet azonban erősen áthat a kollektív múltunk. Munkásságuk együttesen teszi lehetővé számunkra, hogy lássuk, az alternatív jelentésalkotás rendszerei és különösen az új kartográfiai gyakorlatok miként ösztönöznek az érzékelt korlátozások és az elfogadott hiedelmek átértékelésére.

Lexington Davis
kurátor

Változó idők

A PARALLEL egy európai fotográfiai szervezeteket összekapcsoló platform, amelyben az Európai Közösség tizenhat országából tizennyolc intézmény működik együtt és végzi a programban részt vevő feltörekvő művészek és kurátorok kiválasztását és mentorálását, valamint lehetőséget teremt a munkáikat bemutató kiállítások létrehozására. A platform 2018-tól 2021-ig tartó ciklusában a Capa Központ az egyik tagként több program szervezésében is sikerrel működött közre, 2021 augusztusában pedig a ciklus zárókiállításának ad otthont: a nyílt pályázat során kiválasztott két kurátori projektben tizenegy fiatal alkotó munkái reflektálnak a záróciklus hívószavára: a változó időkre.

PARALLEL – Európai Fotográfiai Platform

A 2017-ben létrehozott PARALLEL – Európai Fotográfiai Platform kreatív szervezetek hálózata, melynek célja alkotók és intézmények közötti kulturális kapcsolatok létrejöttének támogatása, valamint mentorálási és bemutatkozási lehetőségek biztosítása Európa-szerte. A hálózat kiterjedt mérete és változatos profilja lehetővé teszi, hogy a kreativitás ösztönzésére irányuló projekt széles körben és termékeny közegben jöjjön létre. A platformprogram kétfázisú munkafolyamatként, ciklusokban valósul meg: Kreatív útmutatás – az új alkotók kiválasztása, tutorálása, kurátori segítése, és az egymástól tanulás ösztönzése; Kiállítási platform – a kiállítókat, egyetemeket és művészeti iskolákat tömörítő, széleskörű kiállítói hálózat felállítása.

A PARALLEL tizenhét tagintézményének egyikeként a Capa Központ számos program szervezésében sikerrel működött közre, 2021-ben pedig otthon ad a negyedik ciklus záró, a Koholt és törékeny jövő és az E világból való — Elképzelt alternatív kartográfiák című kiállításainak. E két kurátori projektben 11 fiatal művész alkotásai reflektálnak a záró ciklus hívószavára: „változó idők: művészet egy új világban”. Ezek a feltörekvő médiaművészek különböző médiumok és kreatív stratégiák segítségével vizsgálják, hogyan járulhat hozzá a művészet egy fenntarthatóbb, pandémia utáni jövőhöz.

A PARALLEL a Lisszabonban működő Procur.arte kulturális szervezet tervei alapján és vezetésével jött létre, az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával.