Erősödött a fotótechnika piac 2022-ben

0

Ha nem is két számjegyű az erősödés, de határozottan jobb évet zárt a fotótechnika piac a japán gyártók (plusz a Zeiss) körében, mint amilyen a 2020-as vagy 2021-es év volt.

A legnagyobb vesztesek természetesen a kompakt fényképezőgépek, ahol a tavalyi évben tovább folytatódott a piac zsugorodása. Míg 2021-ben 3 millió darabot sikerült kiszállítani, ez az érték tavaly kicsivel kevesebb, mint 2,1 millió volt, azaz közel 30%-kal csökkent ezeknek a gépeknek a forgalma.
Szintén jelentős csökkenést könyvelhettek el a tükörreflexes gépek, ahol 2,2 millióról 1,8 millióra csökkent a kiszállított darabszám, ez éves szinten közel 17%-os esést jelent.

Nem úgy a tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépek, amelynek forgalma jelentősen erősödött, 2021-ben 3,1 millió gép került a boltokba, tavaly pedig már közel 4,1 millió, amely 31%-os piacbővülést jelent.
Az objektívek iránt is nőtt a kereslet, igaz, itt minimális az előrelépés: 9,55 millió darabról 9,73 millió darabra (1,9% növekedés). Ami pedig a formátumot illeti: a full-frame vagy nagyobb szenzoros gépekhez 3%-kal több, az APS-C, vagy kisebb szenzoros gépekhez 0,9%-kal több objektívet sikerült leszállítani.

Az mindenesetre egyértelmű, hogy a MILC-ek az ágazat húzószegmense, ez viszi magával az objektíveket is, ezen belül is a full-frame rendszerek az igazán dinamikusan fejlődők.

Részletes adatok a CIPA weblapján találhatók.

A kimutatásban szereplő CIPA tagok túlnyomórészt a japán gyártók, őket egészíti ki a Carl Zeiss. A teljes taglista ITT érhető el.