Megérkezett a 2023-as éves jelentés: csak a MILC-ek törnek előre

0

A japán CIPA hónapról hónapra közzéteszi a tagjai által kiszállított digitális fényképezőgépek és objektívek adatait, évente egyszer pedig egy részletes jelentést is készít, amelyben az előző évhez viszonyított forgalom, valamint az összes termék ára is szerepel.

A grafikonokból jól látható, hogy az objektívek esetében az év eleji gyengélkedés után kicsit javult a trend, erősödtek a havi kiszállítások, majd novemberben és decemberben csak kissé vált gyengébbé, mint a 2022-es.
Ami a fényképezőgépeket illeti, a 2023-as grafikonból nehéz megmondani, hogy végül jobb, vagy rosszabb évet sikerült-e zárni, azonban az egyes szegmensekben belül már jobban látszik, hogy a tükör nélküli gépek forgalma négy hónapot kivéve egész évben magasabb volt, mint 2022-ben, ami összességében egy kis erősödést mutat. Más kérdés, hogy a kompakt szegmens tovább zsugorodott, 2023-ban már egyetlen hónapban sem érte el a 100.000 darabot, míg 2022-ben ez kis jóindulattal 3 hónapra igaz volt.

A részletesebb adatokat ismertető táblázatokból azonban további információk is kinyerhetők: az összes objektív tekintetében mintegy 91,4%-os volt a 2023-as teljesítés a 2022-höz viszonyítva, össz árban viszont fél százalékkal meghaladta a 2022-est. Ennél látványosabb, hogy a kisfilmes, vagy annál nagyobb vetített képkörrel rendelkező objektíveknél nagyobb volt a visszaesés, mint az APS-C és kisebb szenzorosok esetében – pedig azt hiszem többen úgy gondoltuk volna, hogy a full-frame erősödik jobban. Kár, hogy itt nincsenek különbontva a tükörreflexes és tükör nélküli gépekhez készült darabok adatai.
A fényképezőgépek esetében csupán 2%-os volt az éves forgalom esés (2023 a 2022-höz képest), viszont a forgalom összértéke 10%-ot emelkedett. A kompakt szegmens 18%-ot, a tükörreflexes 36%-ot zsugorodott, míg a tükör nélküli gépek esetében a kiszállítások 21%-kal haladták meg a 2022-est, a drágulás is itt volt a legkomolyabb: 19,7% a teljes forgalomra vonatkoztatva.

Összességében tehát az látszik, hogy a tükör nélküli gépek továbbra is a húzószegmens, bár nem tudtak akkorát dobbantani, mint 2022-ben (akkor 32% volt a növekedés 2021-hez képest), ugyanakkor a tükörreflexesekből már kevesebb fogy, mint a kompakt digitálisokból – ez azért valahol érthető, hiszen már minden nagy gyártó kínál tükör nélküli gépet, amellyel együtt a tükörreflexesek fejlesztését be is fejezték, nincsenek már új modellek, amik hajthatnák a piacot. Az SLR szegmens egyedüli aktívnak mondható képviselője a Ricoh (Pentax), bár ők sem viszik túlzásba a fejlesztést, inkább egy lélegeztető gépen lévő betegre hasonlít, amely sajnos végstádium közelében van már. Pár év kérdése csupán, hogy eljöjjön az a pillanat, amikor már a Ricohnak sem éri meg a Pentax életben tartása.

A kimutatásban szereplő CIPA tagok túlnyomórészt a japán gyártók, őket egészíti ki a Carl Zeiss. A teljes taglista ITT érhető el.