Itt vannak az idei első CIPA statisztikák

0

A japán CIPA kiadta idei első statisztikai jelentését, amely a tagjai kiszállítási adatait tartalmazza a szokásos három kategóriában: beépített objektíves (kompakt) gép, cserélhető objektíves gép és objektív.
Ezek összegét nézve a 2024-es januári kiszállítok a tavalyi felett állnak, igaz, a 2022-es alatt. Talán jó hírnek fogható fel, hogy a kompakt gépekből ugyanannyi hagyta el a gyártók raktárait, mint tavaly. Bízzunk benne, hogy a havi átlag 100e db-os szállítás még megmarad idénre és nem zsugorodik tovább a kompaktok piaca (amit nyilván a prémium kompaktok tartanak még el, ultrazoom gyakorlatilag nincs, vízálló gép is csak elvétve akad).
Ami pedig a cserélhető objektíves vázakat illeti, nos e téren a tavalyi indulásnál jobb a helyzet, a 2022-es januári közelében tart. Az objektívek pedig hasonlóan az összes termék adatához, ez is a két elmúlt év januárja között indított.

S hogy miért is fontos, hogy pörögjön a piac? A több eladás, a nagyobb forgalom a magasabb profitot eredményezi (ez persze függ az árréstől is, amely az utóbbi időben kicsit bővült), a magasabb profit pedig nagyobb büdzsét enged a fejlesztéseknek (R&D). A több fejlesztés pedig újabb és újabb termékeket jelent, amely a fotósoknak újabb és újabb lehetőséget kínál.

Íme tehát az év első havi statisztikája:

A kimutatásban szereplő CIPA tagok túlnyomórészt a japán gyártók, őket egészíti ki a Carl Zeiss. A teljes taglista ITT érhető el.