Casio a prémium kategóriában

0

Casio Exilim EX-S1 A Casio a CeBit-re ígérte meglepetés fényképezőgépét, és ennek megfelelően be is mutatta a sajtónak (a meghívás ellenére sajnos nem tudtunk személyesen jelen lenni) legújabb sorozatát. A dizájnos fémes külsejű fényképezőgép különlegessége a méretekben rejlik. A hitelkártya méretű előlappal rendelkező gép vastagsága is néhány hitelkártyáéval ér fel: mindössze 11,3 mm. Ebbe a vékony vázba természetesen csak egy fix gyújtótávolságú, fix fókuszú objektív fért. Az eddig, főleg ismeretlen gyártók által bejelentett hasonló méretű gépekkel szemben a Casio modellje nem 0,3, hanem 1,3 megapixeles CCD-vel lett ellátva és van rajta LCD monitor is. Ez a szép külsővel párosítva igazi különlegességnek számít.

A kis méret miatt a Casio-nak szakítania kellett a Type II-es CompactFlash formátummal, így az Exilim sorozatú gépek SecureDigital/MultiMedia kártyára mentik a képeket. Ha nincs ilyen kártya kéznél, akkor a gép beépített 14 MB-os memóriájába lehet dolgozni. A képek letöltése a géphez mellékelt dokkoló állomással nem tűnik túl bonyolult mutatványnak. A dokkolóban lévő gép akkumulátora a letöltés közben természetesen automatikusan feltöltődik.

Casio Exilim EX-M1 A miniatűr kialakítást az új építési mód tette lehetővé. A Casio több, eddig külön kezelt alkatrészt épített egybe. Így egy egységet képez például az optika a CCD-vel, illetve az LCD a CCD jelfeldolgozó részével. Míg a 3000EX modell építésénél több, mint 900 alkatrészt használnak fel, addig az új gép összeszereléséhez már mindössze 200 darabra van szükség.

És miért szerepel néhány helyen többesz számban a gép? Mert a Casio az új Exilim sorozatból két tagot is bemutatott: az egyik egy ultra kompakt fényképezőgép, míg a másik egy ultra kompakt fényképezőgép/MP3 lejátszó páros.

Mindkét gép idén júliustól lesz elérhető, áruk azonban még nem ismert.