Panasonic Lumix DMC-FZ28

0

A Panasonic nyári bejelentéseinek egyik slágere a Lumix DMC-FZ18-at felváltó DMC-FZ28 modell, amely az előd 1/2,5”-os, 8 megapixeles CCD képérzékelője helyett, egy 1/2,33”, 10 megapixeles felbontásút használ.

A Panasonic ultrazoom fényképezőgépe – sőt néhány éve már az összes fényképezőgépe – elképzelhetetlen a MEGA O.I.S. Optikai stabilizátor nélkül, amit ebben a készülékben is megtalálunk. Az objektív gyújtótávolságán némileg változtattak. Maradt ugyan a 18x zoomátfogás, de nem 28-504mm-nek, hanem 27-486mm kisfilmes értéknek megfelelő. Ez a tele végen alig érezhetően gyengébb nagyítást a tartomány elején viszont némileg jobb nagylátószöget kínál, változatlanul F2,8-4,2 fényerővel. A nagyobb felbontásnak köszönhetően alacsonyabb képméretet választva az EZoom szolgáltatás már 32,1 optikai zoomnak megfelelő nagyítást ad (3 megapixelen).

A DMC-FZ28 képfeldolgozó processzora az újabb gépekben megszokott Venus Engine IV, ellentétben az előd III-as verziójával. Ezzel együtt sokkal jobb Intelligens automatikát is kapunk. Az iA módon belül továbbfejlesztették az arcfelismerő szolgáltatást, amely nem csak szemből, de profilból is felismeri az arcvonásokat és képes a fókuszt folyamatosan rajtuk tartani. Hatásos háttérfény kompenzációs móddal is gazdagodott az automatika, az idén bevezetett iA szolgáltatások igazi ütőkártyája viszont a követő AF mód, amely a mozgó témára állított autófókusszal képes a teljes képmezőben lekövetni a fényképezendő tárgyat. Az autófókusz rendszer ezen kívül 5 pont helyett 11 állítható mezőt használ.

A számos automata témamód mellett teljesen manuális beállításokkal is használhatjuk a fényképezőgépet, így elérhető a rekesz és záridő-előválasztás is. A gép érzékenysége az elődhöz hasonlóan ISO100 és 1600 között állítható, automata módban pedig max. ISO6400 értéket állít a gép. Újdonság viszont, hogy akár 1/3 lépésközökkel is szabályozható az érzékenység és sokkal finomabban hangolható a fehéregyensúly is.

A DMC-FZ28-ban némileg nagyobb LCD kijelzőt találunk, mint elődjében 2,5”-ról 2,7”-re nőtt képátlója, felbontása pedig 207 000-ről, 230 000 pixelre. Változtattak az elektronikus kereső (EVF) felbontásán is, amely 188 000 helyett 201 000 képpontos.

Normál sorozatmódokban a gép valamivel lassabb, mint az FZ18 volt. Az előd 3 kép/mp-es sebessége helyett itt csak 2,5-őt kapunk, megjelent viszont a Hi-Speed Burst mód, amely alacsonyabb felbontásban akár 13 kép/mp-et sebességet is elérhet. A készülék új szolgáltatása a vaku sorozat is.

Javítottak a mozgókép felvétel felbontásán, ami ezentúl HD minőségű, 1280 x 720 képponttal, és felvétel közben a zoom is használható. A kimenetek egy új, HD videó aljzattal bővültek, az USB 2.0 port pedig már a Hi-speed szabványt támogatja. Nőtt a vaku teljesítménye és beállítható üzemmódjai között az első és hátsó redőnyre szinkronizálást is megtaláljuk.

A fényképezőgép belső memóriájában 50 MB adat tárolható, amit külön megvásárolható SD/SDHC, vagy MMC kártyákkal egészíthetünk ki. A gyártó kicsit faragott a gép fogyasztásán is, ami 400 kép helyett 450-et jelent a mellékelt lítium-ion akku egyetlen feltöltésével.

A Panasonic Lumix DMC-FZ28 főbb jellemzői:

  • Max. 10 megapixeles felbontás
  • 18x optikai zoom (27-486 mm ekv.)
  • Mega O.I.S stabilizátor
  • RAW képformátum
  • Venus Engine IV
  • 11 AF mező
  • Manuális üzemmód
  • Jobb fehéregyensúly finomhangolás
  • iA mód (arcfelismerés és követés, AF követés, háttérfény kompenzáció)
  • ISO100-1600 (automatán: 6400) érzékenység, 1/3 Fé lépésenként
  • HD videófelvétel (1280 x 720 pixel / 30 fps)
  • 2,7” LCD (230 000 pixel)
  • 2,5 kép/mp sorozat (alacsony felbontásban 13 kép/mp)
  • 50 MB belső memória
  • Alacsonyabb fogyasztás
  • SD/SDHC memóriák támogatása

Gyári mintafotók, teljes méretben.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Egy szuper sokoldalú digitális fényképezőgép A 10.1 megapixeles DMC-FZ28-as 27 mm-es nagylátószögű és erőteljes, 18-szoros optikai zoomobjektívvel*, egyszerű manuális kezelhetőséggel

*35 mm-es filmes gépnek megfelelő: 27-486 mm

A Panasonic bemutatja a Lumix DMC-FZ28-as digitális fényképezőgépet, mely egy 27 mm-es nagylátószögű Leica DC VARIO-ELMARIT objektívet alkalmaz, 18-szoros optikai zoommal*. Illeszkedve a Panasonic népszerű FZ sorozatú fényképezőgépeihez – melyek ötvözik a nagy zoomteljesítmény és a kompakt készülékház előnyeit – az FZ28-as 10.1 megapixeles felbontással is büszkélkedik, sőt egy sor haladó funkcióval tetézi mindezt, melyek a felhasználók kényelmét és örömét szolgálják – mindezt jól reprezentálja a korszerű iA (Intelligens Auto) üzemmód.

A szuper-erőteljes, 18-szoros zoomobjektív egyszerűvé teszi a távoli fotótémákra való ráközelítést. Sőt a zoomteljesítmény akár 32.1-szeresre is növelhető az Extra Optikai Zoom funkció** segítségével. A 27 mm-es nagylátószög ideális mind nagyívű tájképek, mind szűk belső térben történő csoportképek készítéséhez.

A képfeldolgozáshoz az FZ28-as a nagysebességű, nagyteljesítményű ’Venus Engine IV’-et használja. Ennek köszönhetően képes gyorsan mozgó témákat megörökíteni, és max. 13 kép/másodperces sebességgel sorozatfelvételt készíteni a ’ High Speed Burst Shooting – Nagysebességű sorozatfelvétel’ üzemmódban***. A ’High Sensitivity – Magas érzékenységű’ üzemmódban az FZ28 pompás felvételeket tud készíteni akár ISO 6400-as érzékenységgel, szélsőségesen gyenge megvilágítás mellett****.

Az akkumulátor egyetlen feltöltésével a készülék akár 450 kép (CIPA) elkészítésére is alkalmas az energiafelhasználásban történt fejlesztésnek köszönhetően.

A Panasonic iA (Intelligens Auto) üzemmódja, mely mindenki számára könnyűvé teszi a gyönyörű képek készítését, további fejlesztésen esett át az új Lumix fényképezőgépek, köztük az FZ28 esetében is. Az újonnan hozzáadott ’AF Tracking – autofókusz-követés’ funkció automatikusan követi a témát, miután az élesség beállításra került – még akkor is, ha a tárgy folyamatosan mozog – ezzel téve könnyebbé a meghatározó pillanatok éles, jól fókuszált képeken történő megörökítését. Az FZ28-as folyamatosan ellenőrzi a környezeti megvilágítottságot és automatikusan aktiválja a háttérfény kompenzációt, amikor úgy találja, hogy a fényforrás a téma mögött helyezkedik el. Az ’Arcérzékelés’ pontossága szintén fejlesztésre került, folyamatos AF/AE állítást téve lehetővé, még akkor is, ha egy arc mozog, vagy a detektálást követően a személy hátat fordít a fényképezőgépnek. Az ’Intelligent Exposure – Intelligens expozíciószabályozás’ funkció segít a természetes hatású, élethű képek készítésében azáltal, hogy kiküszöböli a képek esetleges alul-, illetve túlexponáltságát.

Az FZ28 megörökli és továbbfejleszti azt a manuális kezelhetőséget, mely olyannyira népszerűnek bizonyult az FZ termékcsalád többi tagja esetében. Az új modell manuális kezelőszervei sokoldalúbbak, mint a korábbi modelleké, valamint a kezelőszervek elhelyezése is fejlődött, könnyebbé és ösztönösebbé téve ezzel használatukat. Sőt, a több kreativitást igénylő felhasználóknak szánt high-end kompakt Lumix gépekre egyedülálló módon jellemző ’Advanced Scene – Haladó motívumprogram’ üzemmód most egy ’Close-up – Közeli’ üzemmódot is magába foglal.

A gyönyörű állóképek készítése mellett az FZ28-assal egyszerűen készíthetünk nagyfelbontású, 1280 x 720p felbontású, 30 képkocka/mp képfrissítési idővel rendelkező mozgóképeket is, kiváló részletességgel. A külön kapható DMW-HDC2 típusú HD-komponenskábel használatával ezek a mozgóképek közvetlenül megjeleníthetők TV-készüléken, így játszi könnyedséggel, kiváló minőségben nézhetjük meg azokat nagy képernyőn.

Az FZ-sorozat új erőssége nagyméretű, 2,7 collos, 230 000 képpont felbontású, intelligens LCD-vel rendelkezik. Ez a, gyakorlatilag bármilyen körülmények között jól látható, korszerű LCD tiszta, részletes képet ad a felhasználónak az éppen komponált képről és a felvétel elkészítése után élesen, tisztán jeleníti meg a fotókat. A kereső felbontását ugyancsak megnöveltük 201 600 képpontra a jobb láthatóság érdekében.

Az FZ28 egy sor egyéb, a fotózás lehetőségeit kiterjesztő funkciót kínál, köztük egy erősebb vakut a nagyobb távolságú megvilágítás érdekében, egy színhőmérséklet-kijelzőt, mely egyszerűbbé teszi a fehéregyensúly precízebb beállítását, és új motívumprogramokat – ’Pin Hole’ és ’Film Grain’ – melyek filmes gépre jellemző effektet állítanak elő.

A fekete vagy piros színben**** elérhető modell olyan kompakt, nagylátószögű, szuperzoom fényképezőgép, mely egyaránt kínál szokatlan kényelmet és kivételes kreatív szabadságot. Rengeteg felhasználó a sokgyermekes anyukáktól az igényes hobbyamatőr fotográfusokig fogja úgy találni, hogy a sokoldalú FZ28-as a válasz az igényeire.

*35 mm-es filmes gépnek megfelelő: 27-486 mm

**3 megapixeles felbontású üzemmódban.

***Zár előválasztás üzemmódban, max. 13 kép/mp 2 megapixeles (16:9), 12 kép/mp 2,5 megapixeles (3:2) és 11 kép/mp 3 megapixeles (4:3) felvételkor.

**** 3 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felvételkor.

*****A típusok és színek elérhetősége régiónként változhat.

1. 27 mm-es nagylátószögű, erőteljes, 18x optikai zoomos Leica DC objektív* F2.8-as fényerővel

A DMC-FZ28 egy 27 mm-es nagylátószögű LEICA DC VARIO-ELMARIT F2.8-4.4 fényerejű és erőteljes 18-szoros optikai zoomobjektívet (27-486 mm egy 35 mm-es filmes gépnek megfelelően), valamint 10.1 megapixeles CCD-t tartalmaz kompakt készülékházba építve. Az objektív 8 csoportba rendezett 11 lencsetagot foglal magába, köztük 3 aszférikus és 2 ED-lencsét. A 2 ED-lencsetag különösen a kromatikus aberrációt minimalizálja, mely főleg telefotók esetében jelentkezhet. Ez a lencserendszer biztosítja azt a képminőséget, mely elég magas ahhoz, hogy megfeleljen a Leica szigorú szabványainak és kivételes optikai teljesítményt nyújtson. A hosszú, 27 mm-től 486 mm-ig tartó, 18-szorosnak megfelelő zoomtartománnyal ez az egyik legmegfelelőbb fényképezőgép dinamikus perspektívájú, kiterjedt tájképek fotózásához, és egyúttal távoli tárgyakról történő közeli felvételek készítéséhez. Ez az erőteljes zoom mozgóképek készítése közben is működik.

Ezen túlmenően 3 megapixeles felbontású üzemmódban az ’Extra optikai zoom’ funkció a CCD középső részének használatával további nagyítási lehetőséget nyújt, kiterjesztve a zoom teljesítményt 32.1-szeresre.

*35 mm-es filmes gépnek megfelelő: 27-486 mm

2. A nagyszerű fotózás immár nemcsak a professzionális fotográfusok kiváltsága — Intelligens Auto mód

Az FZ28 új ’AF-követés’ funkciót ad az iA (Intelligens Auto) üzemmódhoz, mely olyan egymással összhangban működő funkciók összességét fedi, amelyek bárki számára egyszerűvé teszik a gyönyörű képek készítését.

iA üzemmódban a fényképezőgép aktiválja a Mega O.I.S.-t (optikai képstabilizátort), az Intelligens ISO vezérlést, az Intelligens-motívumprogram választást, az Arcérzékelést és az Intelligens expozícióvezérlést. Ezzel leveszi a terhet a fotós válláról, aki így egyszerűen megkomponálja a képet és megnyomja a kioldó gombot azzal a biztos tudattal, hogy a kép tiszta, gyönyörű és tökéletesen exponált lesz.

Az új ’AF-követés’ funkcióval a felhasználó „rögzítheti” a fókuszt egy mozgó tárgyra. Ezután a fényképezőgép automatikusan követi a tárgy mozgását, fókuszban tartva azt, anélkül, hogy a felhaszálónak félig lenyomva kellene tartania az exponálógombot. Ez megkönnyíti a tökéletes pillanat megörökítését tisztán megfelelő élességgel, például, amikor gyermeket, kisállatokat, vagy sportjelenetet fotózunk.

Az Intelligens motívumprogram-választás, automatikusan kiválasztja az 5 motívumprogram – Makró, Portré, Tájkép, Éjszakai portré és Éjszakai tájkép – bármelyikét, amelyik legjobban illeszkedik a fényképezési helyzethez.

Az Arcérzékelés funkció képes megkeresni akár 15 arcot a képen és a fókuszt, illetve az expozíciót úgy beállítani, hogy azok tisztán és élesen kerüljenek megörökítésre. Az arcérzékelés az új modellben ráadásul még pontosabb. A készülék a fókusz és az expozíció folyamatos állításával tud reagálni még akkor is, ha az arc elfordul a kamerától. Az AF-követéssel kombinálva az Arcérzékelés segít a felhasználóknak az élesség mindenkori helyes beállításában.

Az Intelligens expozícióvezérlés kiküszöböli az alul-, illetve a túlexponált képeket. A funkció a sötét területek világosabbá tételével nagyobb dinamikát kölcsönöz a képeknek, de az új modellekben Immár egy automatikus háttérfény kompenzációt is alkalmaz, mely azonnal aktiválódik, ha a fényképező úgy érzékeli, hogy a fényforrás a téma mögött van. Ez igen hasznos, amikor az Intelligens expozícióvezérlés hatása nem elegendő az erős háttérfény miatt.

A gyors AF (autofókusz) rendszer lehetővé teszi, hogy a fényképezőgép a témán tartsa a fókuszt felvételi üzemmódban, még akkor is ha az exponálógombot korábban nem nyomtuk le félig. Mivel az élesség így mindig a témához közel van beállítva, az autófókusz működési ideje minimális.

A fent emllített haladó funkciókon túl az iA mód megörökli mindazokat az alapvető funkciókat, melyekre a felhasználóknak szüksége van egy jó digitális fényképezőgépben. Ezek magukban foglalják a Mega O.I.S.-t, mely kiküszöböli a kézremegésből adódó elmosódást és az Intelligens ISO-vezérlést, mely az ISO-érzékenység állításával akadályozza meg az elmosódást abban az esetben, ha a téma mozog a kép készítése közben. A Mega O.I.S. hagyományosan 1-es és 2-es üzemmóddal rendelkezik, illetve most AUTO móddal is, mellyel kiválaszthatjuk a kettő közül a megfelelőbbet az éppen használt zoomarány függvényében.

A felhasználó az iA mód egyszerű kiválasztásával aktiválhatja mindezeket a hasznos, kényelmes, fotózást segítő funkciókat. Ez teszi az FZ28-ast a legalapvetőbb, bámulatosan sokoldalú automatikus fényképezőgéppé, mellyel tiszta, gyönyörű, hibátlan fotókat készíthetünk könnyedén.

3. Egyszerű, ösztönös manuális kezelés és haladó motívumprogram üzemmódok

Azzal, hogy szuper teljesítményű zoomobjektíveket kompakt készülékházakba építenek, a Lumix FZ sorozatú fényképezőgépei mindent megadnak, amire a felhasználóknak szüksége van a fotózás kreatív részének felderítéséhez. Az FZ fényképezőgépek egy joystick-el vannak felszerelve, melyet a felhasználók kitörő lelkesedéssel fogadtak és a manuális fókusz, expozíció, illetve egyéb funkciók gyors és könnyű beállítását szolgálja. Amikor a készülék ’manuális fókusz’ üzemmódban van, a fókusztávolság és a mélységélesség kijelzésre kerül – a zoomtartomány függvényében. Amikor állványra szereljük a fényképezőgépet és a képkivágás rögzített, sokszoros nagyítást biztosító eltolható manuáils fókuszsegéddel ellenőrizhető az élesség pontos beállítása. Az ’AF/AE rögzítés’ gomb a fókusz és expozíció beállítások minden akaratlan változását megakadályozza. Egy ’Egyéni beállítás’ funkció is létezik, ami lehetővé teszi akár 4-féle gyakran használt beállítás memóriában történő tárolását és azonnali előhívásukat az üzemmódválasztó tárcsa segítségével.

A ’Haladó motívumprogram’ üzemmód a kreatív szabadságnak egy extra fokát adja a felhasználóknak, amikor szokásos motívumprogramokat használnak. Az FZ28 5 motívumprogramot használ – Portré, Sport, Tájkép, Éjszakai tájkép, illetve egy új ’Makró’ mód, amely optimális beállításokat nyújt virágok, vagy más kisméretű, finom részletezettségű téma fotózásakor. ’Makró’ módban a ’Rekesz-előválasztás’ kiválasztásakor a felhasználó lágyan fókuszált háttér előtti közeli felvételeket készíthet, így még hatásosabb eredményt érve el. A 16 szokásos motívumprogrammal együtt összesen 37-féle üzemmód választható ki, ami meglehetősen szabad kezet ad a felhasználónak akkor is, ha nem kíván elmerülni a teljesen manuális fotózás örömeiben.

4. Gyors és intelligens AF (autofókusz) és könnyű manuális élességállítás

A Panasonic drámaian javított az FZ28-asban használt fókuszrendszeren. A legfontosabb fejlesztés az új ’Követő-AF’. Rögzítve a fókuszt egy mozgó témán, mint pl. egy gyermek, vagy kisállat, ez a funkció sokkal könnyebbé teszi a tiszta, tökéletesen fókuszált felvételek készítését a megfelelő pillanatban.

A fényképezési helyzethez és a téma pozíciójához való tökéletes alkalmazkodás érdekében a felhasználó hatféle autofókusz eljárás közül választhat: AF-követés, Arcérzékelés, többpontos, 1 pontos gyors; 1 pontos normál, és Spot (pontszerű). Az 1 pontos AF, vagy a Spot AF eljárással az autofókusz terület szabadon kiválasztható a teljes nézetmezőből a joystick, vagy a kurzor gomb segítségével. Változatos terület-rész minták választhatók ki a többpontos eljárással.

Az Arcérzékelő rendszer segít a fényképezőgépnek az emberi arcok felismerésében, hogy világosan és tisztán örökítse meg azokat. A művelet témamozgás esetén folyamatosan zajlik. Egyszerre akár 15 emberi arc ismerhető fel.

A manuális fókuszálás, mely a professzionális szintű fotózásban értékes eszköz, szintén könnyedén elérhető, a korábban vázolt joystick-nak köszönhetően. Az AF és MF módok közötti azonnali átkapcsolás könnyen megoldható az önálló AF/MF gombbal. A DMC-FZ28-as egy AF makró gombbal is fel van szerelve. MF módban ezen gomb megérintésével aktiválható az 1-képes AF funkció. Mind AF, mind MF üzemmódban a mindössze 1 cm-re lévő téma pompásan megörökíthető, az összes részlet megőrzésével.

5. Nagysebességű sorozatfelvétel

A nagysebességű sorozatfelvétel üzemmódban hihetetlen, másodpercenkénti maximum 13 felvételt* képes elsütni. Megjegyzendő, hogy az FZ28-as zárszerkezete mechanikus, mely a felhasználók számára lehetővé teszi, hogy mozgás közben is gyönyörű képeket készítsenek minimális mértékű elmosódással és torzítással, melyek gyakran láthatók elektronikus zárszerkezet alkalmazásakor. Végtelen sorozatfelvételt is készíthet.** A frissen megjelent ’Vakus sorozatfelvétel’ üzemmód teszi lehetővé a folyamatos sorozatfelvétel készítését a vaku folyamatos fénykibocsátása mellett***. Sorozatfelvétel üzemmódban az FZ28 kb. 2,5 felvételt tud készíteni másodpercenként maximális felbontás mellett.****

*Zár előválasztás üzemmódban; 13 kép/mp 2 megapixeles (16:9), 12 kép/mp 2,5 megapixeles (3:2) és 11 kép/mp 3 megapixeles (4:3) felvételkor.

**A végtelen sorozatfelvétel sebessége változik a memóriakártya, a képméret, és a képtömörítési eljárás függvényében. A felvételek száma függ a memóriakártya méretétől, az akkumulátor élettartamától és a képtömörítési eljárástól.

***Max. 5 kép 3 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felvételkor.

****Max. 5 kép ’standard’ módban / 3 kép ’fine’ módban.

6. Csúcssebességű, csúcsminőségű képfeldolgozó LSI: Venus Engine IV

Az új képfeldolgozó LSI, a Venus Engine IV továbbfejlesztett jelfeldolgozó technológiát alkalmaz a még kiválóbb minőségű képek előállítása érdekében. A fényességi és a kromatikus jelfeldolgozó rendszerben párhuzamosan működő zajcsökkentés – mely technológia a megelőző Venus Engine III-ban lett megalapozva – sokkal kifinomultabb folyamatot eredményez. A rendszer először is a fényességi zajt szeparálja kétdimenziósan, megkülönböztetve a magas és az alacsony frekvenciájú zajokat, és csak a nyilvánvalónak tűnő alacsony frekvenciás zajokat küszöböli ki, a magas frekvenciájú zajokat – amelyek nagyban befolyásolják a felbontást – figyelmen kivül hagyja. Második lépésben sorban a különböző színek találkozásánál lévő határvonalak megjelenítésére vonatkozó információk aprólékosan eltárolódnak az élek precíz meghatározása érdekében, így a színfolyások mértéke drámaian lecsökken. Ez nemcsak tisztább képet eredményez magasabb ISO-érzékenységű felvétel esetén, de pontosan reprodukálja az alacsonyabb ISO-érzékenységgel készített felvételek kevéssé megvilágított területeinek a részleteit. A Venus Engine IV Támogatja a ’High sensitivity – Nagy érzékenységű’ üzemmódot, mely képessé teszi a DMC-FZ28-at akár ISO 6400-as beállítással is felvételt készíteni. Ez elegendően érzékeny a majdnem teljes sötétségben vaku használata nélkül történő eredményes fotózáshoz.*

A reakcióidő szintén meggyőző. A zárkioldás késlekedési ideje mindössze 0,006, ami biztosítja a pillanat hatása alatt, hirtelen elkapott felvételek készítését.

A Venus Engine IV természetes színvilágú, élethű képek készítését teszi lehetővé azáltal, hogy megakadályozza az alul-, illetve túlexponálást az Intelligens expozícióvezérlés funkció segítségével. Az effekt immár ’magas’, ’standard’ és ’alacsony’ beállításokkal is rendelkezik a fotózási körülményekhez való alkalmazkodás és a kívánt eredmény elérése érdekében.

Továbbá a processzor fokozza az érzékelési pontosságot és a korrekciós hatást mind a kézremegést megelőző Mega O.I.S., mind az elmosódást kiküszöbölő Intelligens ISO-vezérlés esetében. Ez a csúcsteljesítményű elektronika energiahatékonyságát tekintve is kiváló, így az akkumulátor üzemidejét kiterjesztette 450 felvételig (CIPA) egyetlen töltéssel.

*3 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felvételkor.

**Nem számítva az AF idejét

7. Izgalmas lehetőségek a fotózás örömének kibővítésére a nagyfelbontású korszakban

Az összes Lumix fényképezőgép képes 1920 x 1080 képpontos HD (nagyfelbontású) fotókat készíteni, melyek tökéletesen alkalmazkodnak a széles (16:9)-es HDTV-n történő teljes képernyős vetítéshez. Az új FZ28 ezenkívül 1280 x 720p felbontású dinamikus HD mozgóképeket is készít, folyamatos, 30 képkocka/mp sebességgel a WVGA (848 x 480) és a normál VGA (640 x 480)*** felbontások mellett.

A frissen megjelent HD komponens kimeneti lehetőséggel a géppel készített álló- és mozgóképeket élvezheti pompás HD minőségben nagyfelbontású televízión. Ehhez csak egyszerűen csatlakoztatnia kell a fényképezőgépet egy TV-hez egy opcionális komponenskábel (DMW-HDC2) segítségével.

Az FZ28 zenével kiegészített diavetítés lehetőségét is kínálja. Csak jelölje ki a képeket, melyeket meg akar mutatni és válassza ki a szelekcióhoz legjobban illő hangulatot a ’természetes’, ’lassú’, ’városi’ vagy ’swing’ lehetőségek közül, és máris érzelemmel teli diavetítést rögtönözhet az átúsztatás effektek széles választékával és a passzoló zenével, mindenféle bosszantó állítgatás nélkül. Ha 1920 x 1080 felbontású HD fotókkal csinálja a diavetítést, az opcionális komponenskábel használatával zenével kísért hatásos HD vetítést is élvezhet egy nagyképernyős HDTV készüléken.

*Mozgókép üzemmódban a felvételi idő hossza az SDHC/SD-memóriakártya kapacitásától függ. (A mozgóképenként 2 GB-os felvételnek megfelelő határig.) Ha a mozgókép minőségét HD, WVGA vagy VGA valamelyikére állítja, azt javasoljuk, hogy nagysebességű memóriakártyát használjon 10MB/s, vagy annál nagyobb átviteli sebsséggel. Néhány lencsemozgásnak a hangja esetleg rákerülhet a felvételre.

**Az európai modellekben a mozgóképek folyamatosan 15 perc időtartamig rögzíthetők.

8. Korszerű 2,7 collos intelligens LCD és nagyobb felbontású kereső

A tiszta, könnyen látható LCD mind méretét (2,7”), mind felbontását (230 000 képpont) tekintve fejlesztésre került, így még kényelmesebben látható képet kínál mind a fotózás közbeni megfigyelésre, mind az eredmény levetítésére. Az ’Intelligens LCD’ funkció érzékeli a megvilágítási körülményeket és automatikusan megnöveli az LCD háttérvilágítását max. 40%-kal, amikor nyílt térben, napsütésben fotózunk, valamint beállítja a képfrissítés sebességét gyengén megvilágított környezetben, és kombinálja az összetett képpont-kiolvasási eljárással, ezáltal biztosítva a jól láthatóságot sötét helyzetekben. A megvilágítási körülményeket precízen feltérképezve és a fényerőt automatikusan a 11 fokozat valamelyikébe vezérelve, ez a funkció a legtökéletesebb láthatóságot adja a kijelzőnek bármilyen helyzetben, extra energia felhasználása nélkül.

A ’Nagy nézési szögű’ üzemmód segítségével az LCD-n megjelenő kép jól látható, amikor a fényképezőgépet magasra tartjuk, például egy tömeg feje fölött fotózva.

A vonalban elhelyezett elektronikus kereső felbontása is megnövelésre került 201 600 képpontra, így saroktól sarokig könnyedén ellenőrizhetők az apró részletek és az élesség, még manuális fókusz üzemmódban is.

9. Egyéb előnyök és funkciók

Az FZ28-as 27 mm-es nagylátószögű objektívvel, erőteljes optikai zoommal és egy sor haladó, a fotózást örömtelibbé tevő funkcióval felszerelt sokoldalú kompakt fényképezőgép.

A készülékkel együtt érkező SILKYPIX Developer Studio 3.0SE szoftver a RAW formátumú file-ok szerkesztésére és javítására szolgál. Ennek a szoftvernek a használatával a RAW beállítások, mint pl. az expozíciós torzítás, vagy a fehéregyensúly, még a fotózás után is szabadon állíthatók – a digitális fotózás teljesebb élvezetéért.

Egy új funkció, a ’Színsorozat’ háromféle képet rögzít egyszerre – színes, fekete-fehér és szépia – egyetlen gombnyomásra. Ennek a funkciónak a használatával a fotográfus egy színes és művészi fekete-fehér képet készít egyszerre, miközben az exponálógombot csak egyszer nyomja meg.

A fehéregyensúly szabályzásához az FZ28-as immár egy, a színhőmérsékleten alapuló beállítást is nyújt, a két dimenziós fehéregyensúly beállítás mellett – ezzel pontosabb kontrollt biztosítva a fehéregyensúly felett.

Az új modell összesen 16 normál és 5 haladó motívumprogramot kínál, köztük az új ’Pin Hole’ és ’Film Grain’ üzemmódokat, melyek a filmes gépekre jellemző, egyedülálló efffekteket és hangulatot adnak a képekhez. Az üzemmódoknak ez a széles választéka teszi alkalmassá az FZ28-at arra, hogy bármilyen szituációhoz könnyedén tudjon alkalmazokdni. A motívumprogramok használatának képrögzítésre gyakorolt tényleges hatása ellenőrizhető az LCD-n, még a fotó elkészítése előtt.

A ’Kép szintezés’ egy másik olyan funkció, mely a fotózás utáni kényelmet szolgálja. Amikor egy kép kissé „lejt” jobbra, vagy balra, mert a fényképezőgép egy kissé ferdén volt tartva, akkor a ’Kép szintezés’ funkció vízszintesre forgatja a képet és levágja a felesleges széleket*.

Az USB csatlakozó támogatja a 2.0 HS szabványt, valamint a belső memória is megnövelésre került mintegy 50 MB-ra – további két fejlesztés, mely az FZ28-as használatának kényelmét és örömét szolgálja.

*A felbontás lecsökken.

10. Még több öröm az opcionális tartozékokkal

A DMC-FZ28 a külön megvásárolható tartozékok széles választékát kínálja a fotózás lehetőségeinek kiterjesztésére. 1,7-szeres szorzójú tele előtét (826,2 mm-nek megfelelő egy 35 mm-es filmes gépen), valamint makró előtét rögzíthető egy előtétadapter használatával. ND-szűrő és az új polárszűrő szintén beszerezhető, így az FZ28-as egy igazi high-end fényképezőgép képességeivel rendelkezik.

DMW-LT55 Tele előtét*
DMW-LC55 Makró előtét*
DMW-LND46 ND-szűrő
DMW-LMC46 MC-lencsevédő
DMW-LPL46 Polárszűrő
DMW-LA3 Előtétadapter
DMW-AC7 AC-adapter
CGR-S006 Akkumulátor
DMW-CZS7 Lágy tok
DMW-CZ18 Hordtáska
DMW-HDC2 HD-komponenskábel
*Előtétadapter (DMW-LA3) szükséges a felerősítéshez

A szórakoztatóelektronikai iparágban szerzett óriási tapasztalatát igénybe véve a Panasonic elkötelezte magát amellett, hogy innovatív, csúcsteljesítményű fényképezőgépek és más korszerű digitális képrögzítő termékek bevezetésével egy új fényképezési kultúrát teremt meg.

Részletes műszaki specifikációk a www.panasonic.hu oldalon olvashatók.