Gács Anna: Törésvonalak – Betegségdokumentálás és élettörténet (videó)

0

Folytatódik a Budapest FotóFesztivál 2021 részeként, a Capa Központ által indított és támogatott online előadás-sorozat, amelynek második előadója Gács Anna (PhD, habilitált egyetemi docens, irodalomkritikus, szerkesztő, fordító) a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék oktatója.
Az előadás a közlemény alatt tekinthető meg!

Gács Anna: Törésvonalak: Betegségdokumentálás és élettörténet

Premier: 2021. április 5., 18 óra

Az előadás olyan önéletrajzi aktusokkal foglalkozik, amelyek a szerző betegségét dokumentálják, ezekhez kínál értelmezési szempontokat. Az autopatográfiákban többféle diskurzus találkozik össze és több diszciplína számára nyílnak meg értelmezésre. Az előadás kitér arra, hogy mikor és miért kerülnek az ilyen szövegek és vizuális művek az érdeklődés középpontjába a bölcsészettudományban és az orvostudományban. Példákat mutat arra, hogy milyen narratív mintákat használnak az elbeszélők betegségük értelmezéséhez, illetve hogy mik a sajátosságai a fotós betegség-öndokumentációknak. Végül azt veti fel a többféle nézőpontot alkalmazó elbeszélések kapcsán, hogy kinek a története a betegség története?

Gács Anna (PhD, habilitált egyetemi docens, irodalomkritikus, szerkesztő, fordító). 2002–2020 között az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet, 2020-tól a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék oktatója. Kutatásai irodalomtudományi, médiaelméleti és nyilvánosságtörténeti szempontokat ötvözve foglalkoznak a digitális kultúra és az irodalmi hagyomány kapcsolatával, valamint a kortárs önéletrajzi narratívák medialitásával. A kutatások mellett angolból fordít és rendszeresen publikál kritikákat.

A tükör. Pszichológia, analízis és fotográfia – a Capa Központ Gyógyír című kiállításához kapcsolódó online előadás-sorozat

A Capa Központ újra nyitását követően látható Gyógyír című csoportos fotográfiai kiállítás nyolc alkotója 2019 decemberében arra kapott felkérést, hogy a fotográfia médiumán keresztül keressen választ a következő kérdésekre: Milyen apró lépések segíthetnek az egyéneknek a mentális egészség megőrzésében és melyek az elképzelhető megoldások a kisebb-nagyobb közösségek, illetve a társadalom számára a krízis, a szorongás, a kiégés problémáiból való gyógyuláshoz? Röviden megfogalmazva a kérdést: hogyan legyünk jól? És milyen szerepe lehet mindebben a fotónak?

A kiállításon az válik láthatóvá, hogy a „jól lenni” dilemmájára az eltérő alkotói pozíciók által különféle fotográfiai koncepciók fogalmazódnak meg: a személyes történetek azonosulást kínálnak, különböző élethelyzetekből nézve pedig nemcsak balzsamként ható felismeréseknek, hanem további kérdések feltevésének is lehetőséget adhatnak.

Az A tükör. Pszichológia, analízis és fotográfia című online előadás-sorozat e kérdések elméleti aspektusait hivatott feltárni. Az online programra meghívott előadókat – Forgács Péter, Perenyei Monika, Gács Anna, Illés Anikó, Judy Weiser – arra kérem, hogy előadásaikkal reflektáljanak a fotográfia lélektani, önismereti, önéletrajzi vagy épp analitikus aspektusaira.

A videó-előadások 2021. március 29-től hétfőnként (március 29., április 5., április 12., április 19., április 26.) 18 órától a Capa Központ Facebook és Youtube csatornáján lesznek láthatók.

Gellér Judit kurátor