Panasonic Lumix DMC-FX150

0

A Panasonic Lumix DMC-FX150-nek több mint egy éve jelent meg utódja az FX100, mely már akkor igen komoly, 12,2 megapixeles felbontást kínált. A gyártó most rátett még egy lapáttal, és az FX150 már 14,7 megapixelt kínál ugyanakkora érzékelőn (1/1,72”).

Az objektív maradt a 3,6x zoomátfogású Leica DC Vario-Elmarit, mely kisfilmes értéken 28-100 mm-nek megfelelő látószöget kínál. A kezdő érték így sokkal kedvezőbb, mint az átlagos kompaktok 35 mm- körüli ekvivalens értéke. Ez főleg belső térben, vagy táj-, és épületfotónál lesz a gép kezelőjének segítségére. Az objektív természetesen optikai stabilizátorral is rendelkezik. Az automata élességállító rendszer 9 mező helyett 11 mezős.

A készülék Venus Engine III feldolgozó rendszerét a IV verzióra cserélték. Ezzel együtt a frissen bevezetett iA, vagyis intelligens automata módot is megkapta az FX150, amely a legfrissebb termékkínálatban található, továbbfejlesztett változat, így az automatikus háttérfény kompenzáció, a javított arcfelismerés és a fókuszkövető üzemmód is megtalálható benne.

A főként automata működésű elődhöz képest az FX150 egy Simple Manuál elnevezésű móddal gazdagodott, melyen belül könnyedén szabályozható a rekeszérték és a záridő. További újdonság, hogy a JPEG formátum mellett RAW, valamint kombinált RAW+JPEG képek mentésére is lehetőségünk nyílik.

A fényképezőgép az említett elődnél valamivel nagyobb, 2,7” képátlójú LCD kijelzőt kapott, arányosan nagyobb felbontással (230 000 pixel), és szélesebb képmezővel.

A DMC-FX150 sorozatfelvételi teljesítménye hasonló az elődhöz. Ugyanúgy 2 kép/mp sebességre számíthatunk, bár ezt nem 12, hanem 14 megapixelen tudja, de ha alacsonyabb felbontásban használjuk, akár 7 kép/mp-es sorozat is készíthető. Javult a videófelvételi képesség is, ami ugyanúgy HD felbontást jelent 1280 x 720 képponttal, de a korábbinál gyorsabb, 24 kocka/mp sebességgel. Emellett már HD videokimenetet is találunk a gépen, az USB port pedig a 2.0 High-speed szabványnak megfelelő.

Az új szolgáltatások közé tartozik még a digitális vörösszem korrekció, a finomabb fehéregyensúly hangolás és fokozatonkénti színhőmérséklet állítás, valamint az automata színeffekt sorozat.

A képek tárolására majdnem dupla akkora, 50 MB-os belső memória használható, amit SD/SDHC és MMC kártyákkal bővíthetünk. A készülékhez lítium-ion áramforrást mellékelnek, ami a korábbi modellnél kissé több, 330 képre elegendő energiát biztosít.

A Panasonic Lumix DMC-FX150 főbb jellemzői:

  • Max. 14,7 megapixeles felbontás
  • 3,6x optikai zoom (28-100 mm ekv.)
  • Mega O.I.S stabilizátor
  • RAW képformátum
  • Venus Engine IV
  • Manuális üzemmód
  • Jobb fehéregyensúly finomhangolás
  • iA mód (arcfelismerés és követés, AF követés, háttérfény kompenzáció)
  • ISO100-1600 (automatán: 6400) érzékenység
  • HD videófelvétel (1280 x 720 pixel / 30 fps)
  • Széles oldalarányú, 2,7” LCD (230 000 pixel)
  • 2 kép/mp sorozat (alacsony felbontásban 7 kép/mp)
  • 50 MB belső memória
  • Alacsonyabb fogyasztás
  • SD/SDHC memóriák támogatása

Gyári mintafotók, teljes méretben.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Stílusos, felsőkategóriás 14,7 megapixeles felbontású digitális fényképezőgép 28 mm-es nagylátószögű* F2.8 LEICA DC objektívvel, egyszerű manuális kezelhetőséggel

*35 mm-es filmes gépnek megfelelő: 28-100 mm

A Panasonic bemutatja a Lumix FX prémium sorozatú digitális fényképezőgépeinek új, 14,7 megapixeles modelljét, stílusos, kiváló minőségű kivitelben és csúcsminőségű funkciókkal. A lenyűgöző 14,7 megapixeles felbontású új DMC-FX150-es azon felhasználók széles körének az igényeit elégíti ki, akik olyan vonzó, kompakt fényképezőgépet keresnek, amely könnyűvé teszi a tiszta, éles kifejező és gazdag részletezettségű fotók készítését.

A 28 mm-es nagylátószögű objektívvel ellátott FX150*-essel lehetővé válik az igazán nagyívű tájképek elkészítése. A nagylátószögű objektív alkalmazása azzal az előnnyel is jár, hogy egy olyan nagy épület vagy építészeti alkotás is beférjen egy szimpla képbe, ami a legtöbb hagyományos fényképezőgéppel nem lenne lehetséges. Sőt ha szűk vagy túlzsúfolt belső térben kell fényképet készíteni, a nagylátószög segítségével több ember fér el a képen. A 14,7 megapixel – a legtöbb, amit kompakt fényképezőgép ajánl – biztosítja a fényképek élességét, tisztaságát és nagyítás esetén is az éles részleteket. A nagy felbontás azt is jelenti, hogy a képek nem kívánatos részeit levághatja, a maradékot felnagyíthatja, ezáltal egy gyönyörűen megkomponált képet alkothat amely csak a kiváló részleteket őrzi meg.

Az FX150 szíve a Panasonic új, nagysebességű, kiváló teljesítményű, újgenerációs képfeldolgozó rendszere. A ’Venus Engine IV’ nemcsak a sorozatfelvételeket vagy a gyenge fényviszonyok között készített felvételeket adja vissza kitünően, de az energiahatékonysága is sokkal jobb, mint a korábbi modellé, az akkumulátor egyetlen feltöltésével 330 kép (CIPA) készíthető.

A készülék nagyon egyszerű kezelhetőséget is kínál, lehetővé téve a felhasználó számára a kívánt zársebesség beállítását. A Bracket (konzol) funkció tartalmazza a már a korábbi modellekben is alkalmazott ’Expozíciósorozat’-t és egy új ’Színsorozat’ funkciót is, amellyel az exponáló gomb egyszeri lenyomásával egy színes, egy fekete-fehér és egy szépia kép készül egyszerre. Az FX150 egy új ’Multi-expozíció’ funkciót is bemutat, mely egy érdekes művészi effektust hoz létre három egymás után következő állókép egymás fölé másolásával, míg a felhasználó a megelőző képet nézi a kijelzőn. Ezenkívül a fehéregyensúly funkciót egy színhőmérséklet beállítással a hagyományos egydimenziósról kétdimenziós kompenzálásúvá fejlesztették, mely még precízebb beállítást tesz lehetővé. A felhasználók 11 fókuszpontból választhatják ki az autofókusz beállítását.

A Panasonic iA (Intelligens Auto) üzemmódja, mely mindenki számára könnyűvé teszi a gyönyörű képek készítését, további fejlesztésen esett át az új Lumix fényképezőgépek – köztük az FX150 esetében is. Az újonnan hozzáadott ’AF Tracking – autofókusz-követés’ funkció automatikusan követi a témát, miután az élesség beállításra került – még akkor is, ha a tárgy folyamatosan mozog – ezzel téve könnyebbé a meghatározó pillanatok éles, jól fókuszált képeken történő megörökítését. Az FX150 folyamatosan ellenőrzi a környezeti megvilágítottságot és automatikusan aktiválja a háttérfény kompenzációt, amikor úgy találja, hogy a fényforrás a téma mögött helyezkedik el. Az ’Arcérzékelés’ pontossága szintén fejlesztésre került, folyamatos AF/AE állítást téve lehetővé, még akkor is, ha egy arc mozog, vagy a detektálást követően a személy hátat fordít a fényképezőgépnek. Az ’Intelligent Exposure – Intelligens expozíciószabályozás’ funkció segít a természetes hatású, élethű képek készítésében azáltal, hogy kiküszöböli a képek esetleges alul-, illetve túlexponáltságát.

Az FX150-es új panelt kapott, amely a korábbinál jobb rálátást biztosít a hátoldali kijelzőre, hogy az Intelligens LCD mindenféle fényviszony között tisztán és könnyen látható legyen.

A fényképezőgép a képeket RAW formátumban is képes rögzíti, ami előnyt jelent azoknak a felhasználóknak a számára, akik a későbbiekben szeretnék akár alaposan átszerkeszteni, vagy különböző effektekkel gazdagítani a képeket. A szolgáltatásoknak és funkcióknak ezzel a bőséges csomagjával az FX150 kilép a hagyományos kompakt fényképezőgépek közül, megadva a felhasználóknak azt az erőt és szabadságot, melyet mind a végtelenül élethű fotók, mind a művészileg kifejező képek készítésének lehetősége nyújt számukra.

Az FX150-es azoknak ajánlható, akik egy jól felépített, stílusos, kompakt digitális fényképezőgépet szeretnének, mely működését és minőségét tekintve jóval több, mint az átlagos modellek. Az ezüst és fekete színváltozatban kapható FX150-es ízléses és kifinomult darab, mely igényes felnőttek számára vonzó választás.

*35 mm-es filmes gépnek megfelelő: 28-100 mm

1. 28 mm-es nagylátószögű Leica DC objektív* F2.8 fényerővel és 14,7 megapixeles, nagyfelbontású CCD-vel kicsi, keskeny készülékházban

A DMC-FX150-essel a Panasonic egy 28 mm-es nagylátószögű, F2.8-as fényerejű és 3,6-szeres optikai zoomot alkalmazó LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívet, valamint egy 14,7 megapixeles CCD-t épített egy vékony, stílusos és kényelmesen kompakt készülékházba. A hat csoportban hét lencsetagot, köztük egy EA (extra magas törésmutatójú, aszférikus) lencsét, valamint 4 aszférikus lencsét – 5 aszférikus felületet – tartalmazó objektívet a Leica szigorú szabványai szerint terveztük és gyártottuk. Optikai teljesítménye kivételes. A 3,6-szeres optikai zoomra a gép ráadásként Extra Optikai Zoom funkciót kínál, mely 3 megapixeles felbontású képek készítése esetén a CCD középső részének használatával további nagyítást nyújtva, a zoomteljesítményt 7,7-szeresre növeli.

Az FX150-es egy ’Easy Zoom – Könnyített zoom’ szolgáltatással is rendelkezik, mely egy gombnyomásra a maximális gyújtótávolságra, azaz 3,6-szeres zoomra állítja az objektívet. A gomb második megnyomására aktiválódik az Extra Optikai Zoom funkció és a zoom 7,7-szeres átfogásra áll be.**

*35 mm-es filmes gépnek megfelelő: 28-100 mm

**Ha a képméret 3 megapixelre, vagy nagyobbra van állítva, a kép automatikusan átméreteződik 3 megapixelesre. Amikor az objektív teljesen széleslátószögűre van visszahúzva, a képméret automatikusan az eredeti mérethez állítódik. Az eredeti méret 3 megapixelesnél kisebb méretű fotók számára van fenntartva.

2. Egyszerű manuális vezérlés és sokoldalú funkciók a kreatív fotózás érdekében

Az új modell könnyen használható manuális vezérlést és szolgáltatások sorát kínálja, melyek lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy felfedezzék a fényképezés kreatív oldalát. Az FX150-es nem csak azoknak az embereknek lett tervezve, akik életük fontos eseményeiről nagyszerű fotókat szeretnének készíteni, hanem azoknak is, akik művészileg szeretnék magukat kifejezni az általuk készített képeken keresztül. A készülék könnyen használható ’Manuális expozíció (M)’ üzemmódja lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy kiválasszanak maguk állítsák be a zársebességet, és így művészi képeket állítsanak elő mindennapi témákról , mint pl. csordogáló patakokról, az éjszaka sötétjében haladó autók által húzott fénynyalábokról, vagy sétáló emberekről. Egyszerűen beállítva a kívánt zársebességet a fényképezőgép automatikusan meghatározza a legjobb expozíciót nyújtó blende beállítást, illetve mi is beállíthatjuk azt. Amikor az FX150-est állványra helyezzük és a nézési szög rögzítve van, a felhasználó 11 terület közül szabadon választhatja ki a fókuszpontot. Ez lehetővé teszi a precíz élességállítást, függetlenül attól, hogy a fő téma hova van pozícionálva a képen, ezáltal nagyobb rugalmasságot adva a felhasználónak a felvétel komponálásakor. Az FX150-es ’Expozíciósorozat’ funkciója mellett egy új ’Színsorozat’ funkció is elérhető, mely egyszerre színes, fekete-fehér és szépia felvételt készít egy képről az exponálógomb egyetlen megnyomására. A ’Színsorozat’-tal a felhasználóknak nem kell többé PC-t és szerkesztő szoftvert használnia, ha például egy színes képet később fekete-fehére szeretnének változtatni. Az gép egy új ’Multi-expozíció’ funkciót is bemutat, mely három egymás után következő állóképet másol egymás fölé, míg a felhasználó a megelőző képet nézi a kijelzőn. Ez szokatlan, szürreális hatást hoz létre, mely nem érhető el egyetlen képpel. A fehéregyensúly funkciót a színhőmérséklet beállítás hozzáadásával a hagyományos egydimenziósról kétdimenziós kompenzálásúvá fejlesztették, mely finomabb beállítást tesz lehetővé.

Az FX150-es a képeket RAW formátumban is képes rögzíteni. A tartozék SILKYPIX Developer Studio 3.0SE szoftver a RAW formátumú file-ok szerkesztésére és javítására szolgál. Ennek a szoftvernek a használatával a RAW beállítások, mint pl. az expozíciókorrekció, vagy a fehéregyensúly, még a fotózás után is szabadon állíthatók – a digitális fotózás teljesebb élvezetéért.

A Lumix DMC-FX150-es túlmutat a szokásos kompakt fényképezőgépeken, a felhasználók számára nem csupán az élethű képek létrehozásának, hanem művészi szintet is kielégítő, kifejező felvételek készítésének képességét is nyújtva.

3. Csúcssebességű, csúcsminőségű képfeldolgozó LSI: Venus Engine IV

Az új képfeldolgozó LSI, a Venus Engine IV továbbfejlesztett jelfeldolgozó technológiát alkalmaz a még kiválóbb minőségű képek előállítása érdekében. A fényességi és a kromatikus jelfeldolgozó rendszerben párhuzamosan működő zajcsökkentés – mely technológia a megelőző Venus Engine III-ban lett megalapozva – sokkal kifinomultabb folyamatot eredményez. A rendszer először is a fényességi zajt szeparálja kétdimenziósan, megkülönböztetve a magas és az alacsony frekvenciájú zajokat, és csak a nyilvánvalónak tűnő alacsony frekvenciás zajokat küszöböli ki, a magas frekvenciájú zajokat – amelyek nagyban befolyásolják a felbontást – figyelmen kivül hagyja. Második lépésben sorban a különböző színek találkozásánál lévő határvonalak megjelenítésére vonatkozó információk aprólékosan eltárolódnak az élek precíz meghatározása érdekében, így a színfolyások mértéke drámaian lecsökken. Ez nemcsak tisztább képet eredményez magasabb ISO-érzékenységű felvétel esetén, de pontosan reprodukálja az alacsonyabb ISO-érzékenységgel készített felvételek kevéssé megvilágított területeinek a részleteit. A Venus Engine IV fokozza az érzékelési pontosságot és a korrekciós hatást mind a kézremegést megelőző Mega O.I.S., mind a mozgó témák elmosódását kiküszöbölő Intelligens ISO-vezérlés esetében.

A DMC-FX150-esben megtalálható Venus Engine IV képfeldolgozó áramkör szupergyors válaszidőt biztosít. A zárkioldás reakcióideje kb. 0,005 másodperc, ami megkönnyíti a pillanat hatása alatt, hirtelen keletkező fotótémák megörökítését. ’Sorozatfelvétel’ üzemmódban a gép teljes, 14,7 megapixeles felbontásban* másodpercenként kb. 2 képkockát tud készíteni, Nagysebességű sorozatfelvételi módban** pedig hihetetlen 7 képkocka/másodperc elsütésére képes.** Lehetőség van korlátlan sorozatfelvételre is, amellyel addig fotózhat, míg a memóriakártya be nem telik.*** Az újonnan beépített ’Vakus sorozatfelvétel’ mód pedig lehetővé teszi a sorozatfelvételt a vaku folyamatos használatával.****

A Venus Engine IV szintén támogatja a ’High sensitivity – Nagy érzékenységű’ üzemmódot, mely képessé teszi a készüléket akár ISO 6400-as beállítással is felvételt készíteni. Ez elegendően érzékeny a majdnem teljes sötétségben vaku használata nélkül történő eredményes fotózáshoz.**

A Venus Engine IV természetes színvilágú, élethű képek készítését teszi lehetővé azáltal, hogy megakadályozza az alul-, illetve túlexponálást az Intelligens expozícióvezérlés funkció segítségével. Az effekt immár ’magas’, ’standard’ és ’alacsony’ beállításokkal is rendelkezik a fotózási körülményekhez való alkalmazkodás és a kívánt eredmény elérése érdekében.

Ez a csúcsteljesítményű elektronika energiahatékonyságát tekintve is kiváló. Az akkumulátor egyetlen feltöltésével 330 felvétel (CIPA) készíthető.

* Max. 8 kép ’standard’ módban / 4 kép ’fine’ módban.

** 3 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felvételkor. 7 kép ’Zársebesség előválasztás’ / 5 kép ’Rekesz előválasztás’ módban.

*** A végtelen sorozatfelvétel sebessége változik a memóriakártya, a képméret, és a képtömörítési eljárás függvényében. A felvételek száma függ a memóriakártya méretétől, az akkumulátor élettartamától és a képtömörítési eljárástól.

**** Max. 5 kép. 3 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felvételkor.

4. A nagyszerű fotózás immár nemcsak a professzionális fotográfusok kiváltsága — Intelligens Auto mód

Miközben manuális funkciói által a fényképezés kreatív örömét kínálja, az FX150 ugyancsak egy opció arra, hogy gyönyörű képeket készítsünk mindenféle különösebb tudás nélkül – erre szolgál az iA (Intelligens Auto) üzemmód. Egy új ’AF-követés’ funkciót adva az iA módhoz, az FX150 olyan egymással összhangban működő funkciók összességét nyújtja, amelyek bárki számára egyszerűvé teszik a gyönyörű képek készítését. iA üzemmódban a fényképezőgép aktiválja a Mega O.I.S.-t (optikai képstabilizátort), az Intelligens-ISO vezérlést, az Intelligens motívumprogram-választást, az Arcérzékelést és az Intelligens expozícióvezérlést. Ezzel leveszi a terhet a fotós válláról, aki így egyszerűen megkomponálja a képet és megnyomja a kioldó gombot azzal a biztos tudattal, hogy a kép tiszta, gyönyörű és tökéletesen exponált lesz.

Az új ’AF-követés’ funkcióval a felhasználó „rögzítheti” a fókuszt egy mozgó tárgyra. Ezután a fényképező automatikusan követi a tárgyat, amint mozog, fókuszban tartva azt, anélkül, hogy a felhaszálónak félig lenyomva kellene tartania az exponálógombot. Ez megkönnyíti a tökéletes pillanat megörökítését tisztán megfelelő élességgel, például, amikor gyermeket, kisállatokat, vagy sportjelenetet fotózunk.

Az Intelligens motívumprogram választás automatikusan kiválasztja 5 motívumprogram – Makró, Portré, Tájkép, Éjszakai portré és Éjszakai tájkép – bármelyikét, amelyik legjobban illeszkedik a fényképezési helyzethez.

Az Arcérzékelés funkció képes megkeresni akár 15 arcot a képen és a fókuszt, illetve az expozíciót úgy beállítani, hogy azok tisztán és élesen kerüljenek megörökítésre. Az arcérzékelés az új modellben ráadásul még pontosabb. A készülék a fókusz és az expozíció folyamatos állításával tud reagálni még akkor is, ha az arc elfordul a kamerától. Az AF-követéssel kombinálva az Arcérzékelés segít a felhasználóknak az élesség mindenkori helyes beállításában. Az FX150 mindemellett a vaku használatakor esetlegesen fellépő vörösszem effektus azonnali digitális korrekciójára is lehetőséget nyújt.

Az Intelligens expozícióvezérlés kiküszöböli az alul-, illetve a túlexponált képeket. A funkció a sötét területek világosabbá tételével nagyobb dinamikát kölcsönöz a képeknek, de az új modellekben Immár egy automatikus háttérfény kompenzációt is alkalmaz, mely azonnal aktiválódik, ha a fényképező úgy érzékeli, hogy a fényforrás a téma mögött van. Ez igen hasznos, amikor az Intelligens expozícióvezérlés hatása nem elegendő az erős háttérfény miatt.

A gyors AF (autofókusz) rendszer lehetővé teszi, hogy a fényképezőgép a témán tartsa a fókuszt felvételi üzemmódban, még akkor is ha az exponálógombot korábban nem nyomtuk le félig. Mivel az élesség így mindig a témához közel van beállítva, az autófókusz működési ideje minimális.

A fent emllített haladó funkciókon túl az iA mód megörökli mindazokat az automatikusan működő alapvető funkciókat, melyekre a felhasználóknak szüksége van egy jó digitális fényképezőgépben. Ezek magukban foglalják a Mega O.I.S.-t, mely kiküszöböli a kézremegésből adódó elmosódást és az Intelligens ISO-vezérlést, mely az ISO-érzékenység állításával akadályozza meg az elmosódást, abban az esetben, ha a téma mozog a kép készítése közben. A Mega O.I.S. hagyományosan 1-es és 2-es üzemmóddal rendelkezik, illetve most már AUTO móddal is, mely kiválasztja a kettő közül a megfelelőbbet az alkalmazott gyújtótávolság függvényében.

A felhasználó mindezeket a hasznos, kényelmes, fotózást segítő funkciókat könnyedén aktiválhatja az iA mód egyszerű kiválasztásával.

5. Izgalmas lehetőségek a fotózás örömének kibővítésére a nagyfelbontású korszakban

Az összes Lumix fényképezőgép képes 1920 x 1080 képpontos HD (nagyfelbontású) fotókat készíteni, melyek tökéletesen alkalmazkodnak a széles (16:9)-es HDTV-n történő teljes képernyős vetítéshez. Az FX150 ezenkívül 1280 x 720p felbontású dinamikus HD mozgóképeket is készít, folyamatos, 24 képkocka/mp sebességgel a WVGA (848 x 480) és a normál VGA (640 x 480) felbontások mellett.* **.

A frissen megjelent HD komponens kimeneti lehetőséggel a DMC-FX150-essel készített álló- és mozgóképeket pompás HD minőségben élvezheti. Ehhez csak egyszerűen csatlakoztatnia kell a fényképezőgépet egy nagyfelbontású TV-hez egy opcionális komponenskábel (DMW-HDC2) segítségével.

Az FX150 zenével kiegészített diavetítés lehetőségét is kínálja. Csak jelölje ki a képeket, melyeket meg akar mutatni és válassza ki a szelekcióhoz legjobban illő hangulatot a ’természetes’, ’lassú’, ’városi’ vagy ’swing’ lehetőségek közül, és máris érzelemmel teli diavetítést rögtönözhet az átúsztatás effektek széles választékával és a passzoló zenével, mindenféle bosszantó állítgatás nélkül. Ha 1920 x 1080 felbontású HD fotókkal csinálja a diavetítést, az opcionális komponenskábel használatával zenével kísért hatásos HD vetítést is élvezhet egy nagyképernyős HDTV készüléken.

*Mozgókép üzemmódban a felvételi idő hossza az SDHC/SD-memóriakártya kapacitásától függ. (A mozgóképenként 2 GB-os felvételnek megfelelő határig.) Ha a mozgókép minőségét HD, WVGA vagy VGA valamelyikére állítja, azt javasoljuk, hogy nagysebességű memóriakártyát használjon 10MB/s, vagy annál nagyobb átviteli sebsséggel. Néhány lencsemozgásnak a hangja esetleg rákerülhet a felvételre.

**Az európai modellekben a mozgóképek folyamatosan 15 perc időtartamig rögzíthetők.

6. Széles látószögű, nagyméretű, 2,7 collos, intelligens LCD kínál tiszta képet – bármikor

A tiszta, könnyen látható LCD mind méretét (2,7”), mind felbontását (230 000 képpont) tekintve fejlesztésre került, így még kényelmesebben látható képet kínál mind a fotózás közbeni megfigyelésre, mind az eredmény levetítésére. Az ’Intelligens LCD’ funkció érzékeli a megvilágítási körülményeket és automatikusan megnöveli az LCD háttérvilágítását max. 40%-kal, amikor nyílt térben, napsütésben fotózunk, valamint beállítja a képfrissítés sebességét gyengén megvilágított környezetben, és kombinálja az összetett képpont-kiolvasási eljárással, ezáltal biztosítva a jól láthatóságot sötét helyzetekben. A megvilágítási körülményeket precízen feltérképezve és a fényerőt automatikusan a 11 fokozat valamelyikébe vezérelve, ez a funkció a legtökéletesebb láthatóságot adja a kijelzőnek bármilyen helyzetben, extra energia felhasználása nélkül.

7. Egyéb haladó funkciók

Az új FX150 változatos funkciókat tartalmaz, hogy a felhasználó még több kényelmet és örömöt találjon a gyönyörű képek elkészítésében.

A gép összesen 24-féle motívumprogramot kínál, a bármilyen fotózási körülményhez történő alkalmazkodás érdekében. Az új ’Pin Hole’ és ’Film Grain’ üzemmódok egyedi, filmesgép-szerű hatást és környezetet adnak a képeknek. Bemutatkozik egy új motívumprogram, a Transform mód, amelyik levágja és kinyújtja a képet, hogy a témát virtuálisan vékonyabbá vagy szélesebbé alakítsa át. Ez ’Ragyogás’ effekttel is rendelkezik, hogy az átalakítás még különlegesebb és érdekesebb legyen. A motívumprogramok tényleges hatása a felvétel elkészítése előtt már látható az LCD-kijelzőn.

A ’Kép szintezés’ egy másik olyan funkció, mely a fotózás utáni kényelmet szolgálja. Amikor egy kép kissé „lejt” jobbra, vagy balra, mert a fényképezőgép egy kissé ferdén volt tartva a kép készítése közben, akkor a ’Kép szintezés’ funkció vízszintesre forgatja a képet és levágja a felesleges széleket*.  

A 2.0 HS-kompatibilis USB port és a kb. 50 MB-nyi belső memória még tovább fokozza az FX150-es kényelmes használatát.

A szórakoztató elektronikai iparágban szerzett óriási tapasztalatát igénybe véve a Panasonic elkötelezte magát amellett, hogy innovatív, csúcsteljesítményű fényképezőgépek és más korszerű digitális képrögzítő termékek bevezetésével egy új fényképezési kultúrát teremt meg.

*A felbontás csökken.

Részletes műszaki specifikációk a www.panasonic.hu oldalon olvashatók.